На Закарпатті сміттєзвалищами зайнято 198,609 га землі

Проблема ефективного поводження з відходами у Закарпатській області, як і в Україні загалом, є одним з найгостріших питань сьогодення. Нелегальні сміттєзвалища за межами населених пунктів, задимлені полігони ТПВ та переповнені сміттєві контейнери у містах є звичними для нашого ока. Хто відповідає за утворення смітників? Як боротися з навалою відходів?

На Закарпатті сміттєзвалищами зайнято 198,609 га землі

Саме про це розмова кореспондентаУКРІНФОРМу з начальником Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, головним державним інспектором охорони навколишнього природного середовища Сергієм Рішком.

- Сергію Васильовичу, проблема сміття є актуальною не тільки для Закарпаття, а й для всіх без винятку регіонів України.

- Так. Але в нашому краї вона ще має і свою специфіку, яку обумовлюють ряд факторів. Це - гірський характер області, висока щільність населення, значна перевага сільських населених пунктів над містами, практична відсутність вільних земельних площ для облаштування нових звалищ, а ресурси наявних вже давно повністю чи майже повністю використано. Це з одного боку. З іншого - це кордон з чотирма країнами Європейського Союзу - Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та єдиний водний басейн ріки Тиса. Іншими словами, все сміття, що звалено у верхів'ях Тиси бурхливими потоками може попливти до наших закордонних сусідів.

- Скільки в області офіційних сміттєзвалищ і чи відповідають вони усім санітарно-епідеміологічним та екологічним нормам?

- Під полігони ТПВ у Закарпатській області, яких є всього 9, відведено 50,5 га землі й на початок нинішнього року тут накопичено 7684,7 тис м куб побутових відходів. Сміттєзвалищами області зайнято 198,609 га землі, де накопичено 2551,53 тис м куб побутових відходів. З усіх 295 офіційних сміттєзвалищ, тобто, внесених у реєстр місць видалення відходів, лише 115 паспортизовані. Досі діючими є 85,5% сміттєзвалищ, і 14,5% - закриті. Найбільше недіючих сміттєзвалищ знаходиться у Виноградівському та Іршавському районах області. Ще 5 сміттєзвалищ вже давно вичерпали свій ресурс, однак туди і досі офіційно звозять сміття. Три з них знаходяться у Тячівськму районі та по одному у Рахіському та Виноградівськму районах. Щодо стихійних сміттєзвалищ, то вони є майже біля кожного населеного пункту. Зважаючи на те, що впродовж останніх років Закарпаття позиціонується як рекреаційно-туристичний край, то ж засмічення населених пунктів та наявність стихійних сміттєзвалищ за їх околицями просто є неприпустимими.

- Які заходи вживаються Держінспекцією щоб покращити ситуацію?

- Пріоритетним напрямком роботи інспекції на 2011 рік визначено здійснення державного контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами. З цією метою, в межах повноважень, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища проводять перевірки сільських, селищних рад усіх адміністративних районів області.

Так протягом 2010 року проведено 379 перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства в частині поводження з відходами, до адміністративної відповідальності притягнуто 390 посадових осіб та громадян на загальну суму штрафів 116,365 тис грн, з них стягнуто 104,652 тис грн, в т.ч. в сфері поводження з побутовими відходами - 247 посадових осіб та громадян на загальну суму штрафів 70,652 тис грн, з них стягнуто 61,659 тис грн.

- Зрозуміло, що проблема сміття - це не та проблема, яку можна розв'язати за рік чи два. Але братися за її вирішення потрібно вже сьогодні.

- Звичайно. У вересні минулого року в області презентовано проект "Управління відходами - ENPI Схід", який фінансується в рамках ENPI Східної регіональної програми дій, затвердженої у 2008 році, і має загальний бюджет 5 845 500 Євро. Країни-бенефіціари проекту включають в себе Азербайджан, Вірменію, Грузію, Білорусь, Україну, Молдову та Російську Федерацію (тобто східні країни "Європейської програми добросусідства та партнерства"). Він направлений на вдосконалення системи управління відходами шляхом збільшення обсягів збору відходів і їх сортування, а також збільшення повторного використання, відновлення та безпечної утилізації відходів та підтримки найкращих стандартів по поводженню з відходами на підприємствах області.

Хочу зауважити, що з-поміж областей України, Закарпатську область обрано саме з огляду на транскордонний аспект. Цей проект буде реалізуватися до грудня 2013 року. В ході його реалізації планується провести повну інвентаризацію існуючих незаконних звалищ відходів та розробити стратегію з їх управління на 15 років. Кінцева ж мета проекту створення сталої системи управління відходами, розвиток систем переробки, вторинного використання і безпечного захоронення відходів.

До речі, не стоїть осторонь цього питання і місцева влада. Днями було видано розпорядження голови облдержадміністрації щодо проведення в області місячника благоустрою. Це дуже добре, багато чого буде зроблено. Але, в той же час, повірте, ми не повинні чекати на проведення цього місячника чи весняної толоки, а потім прозвітувати скільки ліквідовано стихійних сміттєзвалищ, очищено прибережних смуг і на тому крапка. Цим зобов'язані займатись щодня, із року в рік, і лише тоді матимемо бажаний позитивний результат. Бо без щоденної праці, особистого вкладу у спільну справу жодні акції, державні чи регіональні програми не матимуть успіху.

Володимир Ушенко, УЖГОРОД.

09 березня 2011р.

Теги: сміттєзвалище, земля, сміття

НОВИНИ: Соціо

22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
» Всі новини