Ужгород: Співпрацю ректорів і студентів Закарпаття закріплено угодою

Між радою ректорів та Студентською радою Закарпатської області досягнуто домовленості про спільні дії у вирішенні проблем вищої школи. На нещодавньому засіданні обох рад було підписано угоду про співпрацю. Документ містить ряд важливих положень, які передбачають погодження дій керівників вищих навчальних закладів зі студентськими активами під час вирішення навчально-наукових питань.

Таку угоду між ректорами та студентами підписано вперше в Україні. Вона дасть можливість молоді офіційно брати участь у процесах, які відбуваються у вищих навчальних закладах області. А відтак спільно радіти успіхам та нести відповідальність за можливі невдачі.

Ініціаторами зустрічі з ректорами виступили члени Студентської ради Закарпатської області. Взяти участь в обговоренні винесених питань попросили й керівників управління освіти та науки обласної адміністрації. Таким чином, за "круглим столом" зібралися: голова Ради ректорів Закарпатської області, ректор ЗакДУ Ф.Ващук, начальник управління освіти і науки ОДА Ю.Герцог, перший проректор УжНУ О. Сливка, директор Закарпатського
художнього інституту І. Небесник, ректор Мукачівського педагогічного інституту В. Росул, голова ради директорів ВНЗ Закарпатської області I-II рівнів акредитації П.Гаврилко, голова обкому профспілки працівників освіти В.Балаж, члени студради Закарпаття на чолі з головою Ф. Грубим та інші.

Зібрання відбулося в корпусі гуртожитку Закарпатського державного університету, оскільки однією з тем обговорення була проблема студентських гуртожитків. Як правило, це питання неодмінно виникає у звітах освітян напередодні 1 вересня, та про нього забувають відразу після старту навчального року. "Забезпеченість студентів
місцями в гуртожитках украй недостатня, — звучало на зустрічі. — Часто більше половини тих, хто вступив до вишу, змушені оплачувати оренду приватних квартир, вартість яких в кілька разів перевищує можливості студентського гаманця".

Щасливці, котрим вдалося отримати місце в гуртожитку, потерпають від інших проблем. Відсутність тепла, холодної води та гарячого водопостачання, нагальна потреба в ремонті — звичні явища молодіжного "гуртового" життя.
Студенти готові взяти на себе відповідальність за підтримання в належному стані та обслуговування комунальних мереж, дотримання санітарних умов. Однак самостійно вирішити питання матеріально-фінансового характеру вони не в змозі.

Ректор Закарпатського державного університету Ф. Ващук поділився досвідом розв'язання цієї проблеми у своєму вузі. Адміністрація та ректорат ЗакДУ вкладають кошти в капітальний ремонт приміщень та покращення матеріально-технічної бази, студрада займається питаннями поселення та стежить за порядком у гуртожитку.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голова ради ректорів Ф. Ващук привітав ініціативи студентів стосовно бажання долучатися до вирішення проблем вищої школи в регіоні. І не просто допомагати порадами, а активно діяти.

Окрім цього, прозвучали пропозиції на адресу органів студентського самоврядування. Зокрема говорилося про те, що саме молодь, у першу чергу, повинна ініціювати розгляд питання щодо відстрочки служби в армії студентів заочного відділення. Оскільки безперервне навчання сприяє покращенню якості знань.

Студенти також мають право вимагати від державної впади зарахування років навчання у вищому навчальному закладі до загального стажу роботи за спеціальністю. Така практика давно ведеться у вузах розвинутих європейських країн.

І якщо вже говорити про рівність студентських прав, то давно постало питання розмежування виплати стипендій з навчанням за держзамовленням. Тобто на матеріальне заохочення (стипендію) повинен розраховувати студент, який має кращі успіхи, незалежно від того, навчається він за державним замовленням чи сплачує за навчання. Адже
підтримку держави повинна мати молодь, котра творитиме цю державу в майбутньому.

Представники ради ректорів та студентської ради Закарпатської області переконані в тому, що угода про співпрацю між ними не перетвориться на черговий декларативний папірець, а допоможе вирішувати конкретні злободенні проблеми вищої школи.

Р.S. Нещодавно Рада ректорів Закарпатської області поповнилася новими членами. До громадської організації, що опікується питаннями вищої освіти та науки в краї, долучилися ректор Закарпатського НДІ агропромислового виробництво Ануш Балян та директор Закарпатського ІЕФ, академік НАНУ Отто Шпеник.
Лариса ЛИПКАНЬ
15 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини