Закарпаття: Війна за ліс

Історія закарпатських лісів за останні кілька віків – це суцільна трагедія, в якій періоди хижацьких рубок чергуються з короткочасними розкаяннями і спробами природоохоронних заходів, але ті настрої швидко минають, шкурні інтереси знов беруть гору і все починається знову, причому з усе більшим розмахом. Фінал цієї сумної історії зрозумілий, і він уже не за горами.

Закарпаття: Війна за ліс

Останніми роками лісовий фонд Закарпаття охоплює 694 тис. гектарів, в тому числі 647 700 га, вкритих лісом (решта припадає на дороги, водотоки, вирубки, сінокоси тощо). На площі 492 100 га лісове та мисливське господарство ведуть безпосередньо підпорядковані Закарпатському обласному управлінню лісового господарства 18 лісогосподарських підприємств (лісгоспів). Ще 80 тис. га – у користуванні об'єднання "Закарпатагроліс". На площі 66 900 га лісогосподарські заходи здійснюють Карпатський біосферний заповідник, Національний природний парк "Синевир" та Закарпатський лісотехнікум, а ще на 10 тис. га – Ужгородське військове лісництво.

Лісистість області нині складає 50,8%,це найбільший показник в усій Україні. Проте ще наприкінці XVII ст. ліси вкривали взагалі переважну більшість краю. Наступного же століття вирубки лісів різко зростають через відкриття в Угорському королівстві все нових рудників, металургійних підприємств, виробництво поташу та скла. Знать багатіє на розпродажу лісу, кількість якого швидко зменшувалася, особливо навколо населених пунктів. Тому  22 грудня 1769 р. Марія-Терезія підписала закон "Порядок в горах і збереження лісів". Це був фактично лісовий кодекс. Він вимагав замінити сокиру на пилу, залишати пні максимально низькими, обов'язково заліснювати вирубані території. До озеленення країни залучалося все населення. Кожний власник будинку зобов'язувався посадити поблизу нього по 20 дерев. Усюди відкривалися розсадники, з яких безкоштовно видавали саджанці. Суворо заборонялося пошкодження молодих дерев на пасовиськах, заготівля молодих дерев на корм, виготовлення дерев'яних огорож, пошкодження і заготівля кори, прокладання широких доріг через ліс.       

А проте масові вирубки продовжились і далі. Вже 1775 р. Марія-Терезія видала указ про переселення на Закарпаття лісорубів з Зальцкаммергута, що у Верхній Австрії. Вони заготовляли деревину, необхідну для солотвинських солерудників. На той час лісокористування майже всієї Мараморощини було повністю підпорядковане потребам солеварень. Шахти постачали щорічно до 30 тис. тон солі. У Великому Бичкові, Солотвині та Буштині сіль вантажили на плоти, які сплавляли по Тисі аж до Дунаю. Тільки по Тересві німцями і українцями на поч. ХХ ст. сплавлялося 100-120 тис. стовбурів, які далі виловлювали біля пунктів складання плотів. Придатним для цього був тільки добре дрейфуючий хвойний лісоматеріал ялиці та смереки певних розмірів з пагорбів. Спершу  проводилося  використання вибіркових рубок. Збільшення потреби в деревині сприяло поширенню суцільних рубок. Машини та інструменти для солеварень і лісорубів виготовлялися спершу у Кобилецькій Поляні, де 1774 р. споруджено домну, пізніше і в Діловому. Для виплавки доставленої возами залізної руди потрібне було деревне вугілля, сировиною для якого служили букові ліси з ближчих прирічкових територій.

Через те 1840 р. видано новий австрійський закон, який вперше прирівнював  свавільне рубання лісу до крадіжки. 1853 р. вступив в дію Статут про ліси, яким заборонялося зменшувати лісові площі, вимагалося заліснювати зруби протягом п'яти років. Лісники перед вступом на службу проходили кількарічне навчання у спеціальних школах, у нас така діяла в Сваляві. Ліси були чітко поділені на громадські  (комунальні), де дозволялася обмежена рубка, і державні, які строго охоронялися. Браконьєрство переслідувалося дуже жорстоко. Але на 1870-ті хвойні праліси Верхнього Потисся все одно було знищено на 90%. 1876 р. створено Угорську королівську дирекцію з лісового господарства. Уздовж Тиси починають виникати лісопилки. У Великому Бичкові засновано завод сухої перегонки деревини, який належав Угорсько-швейцарському товариству з видобутку соди і був першим хімічним підприємством в Угорщині.

Не припинилася масова рубка і в чеські часи. Навпаки, тоді ліс став головною сировиною, яка вивозилася звідси углиб країни. Ще більш хижацькі вирубки розгорнулися під час Другої Світової на потреби гортіївської армії. Але і то ще були квіточки порівняно з наступними радянськими часами. За допустимої норми вирубки 1 – 1,2 млн. кубів лісокомбінати 1948-1956 р. рубали по 4 – 5 мільйонів. Та це ще не все. На початку 50-х років 137 тис. га лісів передано колгоспам, а 10 тис. га – військовим. Якщо додати і їхні вирубки, по яких немає достовірної статистики, то обсяг складав 7-8 млн. лісозаготівля велася безгосподарно, методом суцільної рубки, що надовго оголювало великі території. Навіть зрубане погано вивозилося, багато деревини гнило на місцях або втрачало якість. Займався цим винищенням лісу трест "Закарпатліс", створений у перші роки радянської влади. 1957 р. до нього додався ще трест "Закарпатліспромгосп", до якого перейшли функції рубки і переробки деревини, а за "Закарпатлісом" залишили відновлювальні та охоронні функції. Між двома конкуруючими відомствами виникла гостра конкуренція. Ліси від того тільки страждали. Один трест розгорнув форсовані рубки і дуже повільно переробляв деревину, інший не встигав засаджувати вирубане і майже не дбав про охорону. Натомість керівництво постійно інтригувало одне проти одного в Ужгороді, Києві і Москві. До того ж 1957-1964 р. Закарпаття перебувало у складі Станіславського, потім львівського раднаргоспу, що об'єднував весь Карпатський регіон. Ставлення до окраїн в адміністрації цього економічного регіону було відоме – знову ж таки тут рубали більше, ніж деінде. 

Врешті-решт Закарпаттю поталанило через наше прикордонне розташування. З 1964 р. під тиском урядів сусідньої Угорщини і Чехословаччини завдання на рубку лісу значно зменшено. Покращилась ситуація у колгоспних лісах, там на початку 70-х створено міжгосподарські спеціалізовані структури, які здійснювали всі лісові роботи, зокрема і відтворення насаджень. За 1985-1990 р. відновлено 4400 га колгоспних лісів. В цілому же вже на зламі 70-80-х років щорічне відтворення лісів (по 1,2 – 1,5 млн. кубів) вже переважало вирубку (900 – 920 млн.), до мінімуму було зведено суцільні рубки. Натомість великі трактори ТДТ-40, лісовози ЗІС-5 завдавали великої шкоди грунтам, знищували підлісок. Ще більшої біди наробило забруднення лісів паливно-мастильними матеріалами і відходами лісохімічних комбінатів. У 80-ті роки вся Верховина була забруднена хімічними відходами.

Перебудова нашої економіки на ринкові рейки, формування первісного капіталу  супроводжувалася просто хижацьким ставленням до лісу. Рубки неухильно зростали, статистика по них приховувалася. День і ніч машини везли за кордон кругляк, у тому числі ніде не облікований. Страшним виявився 2000 рік. Якщо в інші роки в області ставалося по 2-4 лісові пожежі, то того року – аж 27. Цілком можна припускати, що мали місце підпали з метою приховання слідів незаконних рубок. Ліси, призначені виключно для промислових потреб, нині складають зараз 43% всіх лісів. Щорічно лісосіки охоплюють площу 1200-1500 га. Для Закарпаття заплановані на період з 2000 до 2010 р. обсяги головного користування становлять щорічно 529.900 кубометрів деревини. Від рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства, додатково заготовлюється ще півмільйона кубів, то ж у сумі 2005-2007 р. рубки склали понад 1 млн. кубів щороку, тільки 2008 р., коли вже починалася нинішня криза, вони  трохи впали до 953,4 тис. кубів. Можливо, далася  взнаки і руйнівна літня повінь, після якої контроль у галузі довелося посилити. Нині же ситуація у лісовому господарстві знов дуже хитка. Між двома найвпливовішими партіями на Закарпатті ведеться боротьба за контроль над лісами – зовсім як наприкінці 50-х між двома трестами. Чи буде це на користь лісу, покаже час, та наразі рубки продовжуються.

Сергій Федака

05 березня 2011р.

Теги: ліс, рубка, лісогосподарський, деревина

Коментарі

лісі-сі 2011-03-31 / 17:44:00
Стаття політична, автор-лох в лісовій справі- садить кубами, рубає гектарами, думає советським штампами, онак плюс..

2011-03-07 / 12:04:00
це вже всі знають, але ніхто з простих громадян нічого вдіяти не може. Протистояти лісовій мафії на Закарпатті зможе лишень справжня, чітка державна позиція

Шугай - Опришка 2011-03-06 / 14:34:00
пане Сергію, а ти питав дозволу Ледиду Міжгірського писати цей матеріал? Що скаже на це Ледида Баранинський. Як ти думаєш, звідки лісоматеріал при в"їзд з правого боку в с. Підгорб?А що залишилось від недавно ще багатого Міжгірського лісокомбінату, який викупив "за ринковою ціною" Ледида Баранинський. Бідний Президент, він сі боре з корупцією - а хлопці ріжуть хащу дальше. Тому й порядки такі в області. Сергію, ти коли в останній раз їхав по трасі Мукачево-Берегово-Виноградово.Добре що Різак щось построїв з Чопа до Мукачева, але й тут скоро гаплик. РІЖТЕ ХЛОПЦІ РІЖТЕ - лісу ще багато - влада ваша

Faust 2011-03-06 / 11:30:00
Пане Сергію, невже партії не можуть існувати без лісу? Тоді слід розподілити весь наш ліс серед всіх членів всіх партій і тоді кожний член буде мати по.. А ще ліпше - передати весь ліс русинам, попам-гапонам і патріотам-жопанам. Тоді, може, світ визнає русинів як окрему націю і народ наш по-новому розквітне!...

Денис 2011-03-05 / 23:18:00
...яка користь бюджету області від 1 м.кубічного лісу букового і хвойного?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини