На Закарпатті відкриють пішохідно-туристичний пункт пропуску «Лубня-Волосате»?

2 березня 2011 року, за організаційного сприяння Великоберезнянської райради та райдержадміністрації відбулася робоча зустріч представників органів місцевого самоврядування Великоберезнянщини та повіту Леско Підкарпатського воєводства.

На Закарпатті відкриють пішохідно-туристичний пункт пропуску «Лубня-Волосате»?

У зустрічі з українського боку взяли участь наступні офіційні особи та представники зацікавлених організацій: голова постійної комісії з питань транскордонного співробітництва Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський, голова Великоберезнянської районної ради Василь Канюк, заступник голови Великоберезнянської РДА Михайло Кіндрат, заступник голови Великоберезнянської райради Василь Риган, президент Міжнародної Асоціації "МАІРР" Наталія Носа, керівник Українсько-польського центру транскордонного співробітництва Вадим Пилипенко, головний спеціаліст відділу з питань європейської інтеграції та транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА Іванна Касинець, голова Великоберезнянської селищної ради Богдан Кирлик.

З польського боку у зустрічі взяли участь Голова повіту Леско Марек Панько та його заступник Станіслав Желашик.

Великоберезнянський район України та повіт Леско Польщі є сусідами. І вже не перший рік підтримують партнерські стосунки. Але щоб приїхати на Великоберезнянщину польським партнерам доводиться долати сотні кілометрів через Львівську область або Словаччину.

Тому не випадково учасники зустрічі приділили значну увагу проблемі відкриття та розбудови нового пункту пропуску "Лубня-Волосате" на закарпатській ділянці українсько-польського кордону. Відкриття такого пункту переходу створило б умови для розвитку взаємовигідного партнерства між прикордонними територіями Закарпаття та Підкарпатського воєводства, для сталого розвитку обох регіонів на основі конкурентоздатності, доступності територій, підвищення інвестиційної привабливості, розвитку ринку людських ресурсів, підвищення рівня життя населення. Це сприяло б також покращенню соціально-економічного розвитку у регіоні по обидві сторони кордону України та Польщі, розвитку інфраструктури, що у свою чергу привабило б потенційних інвесторів, підвищило рівень життя населення прикордонних територій, підвищило б ефективність використання їх туристичних та природних ресурсів.

Однак це питання досі з боку польської сторони залишається невизначеним, а тому заважає вирішенню інших напрямів співпраці, підготовки та реалізації спільних проектів як у галузі туризму, екології, соціальної сфери, так і культурно-освітньої діяльності.

Голова повіту Леско Марек Панько підтримав ініціативи української сторони, що стосуються необхідності прийняття міжурядового рішення щодо відкриття нового пункту пропуску на українсько-польській ділянці кордону, сумісне проведення культурних, спортивних та освітніх заходів, співпрацю у розвитку пішого, велосипедного, кінного туризму, а також сумісної організації та проведення Днів добросусідства "Україна-Польща". Зі свого боку, польська сторона запропонувала використати можливості фінансового інструменту Європейського Союзу, Програму транскордонного співробітництва "Польща-Білорусь-Україна 2007-2013" та залучити інвестиції до Великоберезнянського району з метою покращення інфраструктури доріг та туристичної привабливості регіону.

Михайло Кічковський як голова комісії з питань транскордонного співробітництва Закарпатської обласної ради та голова Ради "Карпатського Єврорегіону" звернув увагу на важливість розбудови прикордонної інфраструктури для транскордонного співробітництва між регіонами України та Польщі та для реалізації європейської політики партнерства, в тому числі і для реалізації рішень Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи щодо сталого розвитку Карпат.

У зв'язку з цим сторони домовилися інтенсифікувати роботу щодо транскордонної співпраці та вирішення питання відкриття пішохідно-туристичного пункту пропуску "Лубня-Волосате".

Іван Діус

03 березня 2011р.

Теги: транскордонне співробітництво, Польща

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини