Ужгородські митці констатують культ споживацтва та його наслідки

З 22 лютого по 7 березня у Львові експонуватиметься виставка ужгородських послідовників Енді Ворхола, що привезли до Львова суміш алюзій на споживацьку сучасність та спроб її уникнути.

Ужгородські митці констатують культ споживацтва та його наслідки

Зокрема, представляючи ужгородську арт-групу "ПопТранс" та їх проект "Айтуай" львівській громаді, виступив Влодко Кауфман. Він розповів, що своє наслідування Енді Ворхола малярі вбачають, зокрема, у спорідненості філософії творчості. Так, батько мистецької течії поп-арту Енді Ворхол своїми роботами показував, як речі побуту стають предметами культу. Зараз цей процес сакралізації буденних благ тільки активізувався та набув масовості, переформатовуючи загальнолюдські цінності у споживацькі.

Ужгородцям вдалося вловити цей процес. Можливо, тому що неподалік від Карпат так контрастно відчувається спокій і внутрішня гармонія та метушня споживацького соціуму.

Той контраст найбільше акцентований у кічовості "Доярки" Павла Ковача на фоні корівок "Мілка", де автентика сумбурно змішується з нав'язливою присутністю рекламних брендів. До цього приходиться звикати. На противагу постає робота Наталії Шевченко "Карпатія", де засобами звичайної витинанки на тлі з космічною антарцитово-фіолетовою глибиною їй вдається створити ефект світоглядно значущих схем та ієрогліфів давнини, що обов'язково містять якесь сакраментальне знання – їх би тільки розгадати.

"ПопТранс" не лише констатує культ споживацтва – він намагається знайти шляхи виходу за межі цього культу. В Ужгороді митцям цієї групи, напевно, вдалося цього досягти, бо, як пояснив на правах найстаршого учасника Павло Хомич, там вони створили собі своєрідну ойкумену, що вже 15 років зберігає атмосферу творчості та самих художників попри всі побутові перипетії.

Якщо в поп-арті малярі вбачають художній засіб рефлексування на оточуюче споживацтво, то противагу цьому шукають у самозаглибленні і відстороненні, у філософії трансу. Про це свідчить і термінологія, характерна для цієї світоглядної течії (на приклад, відеоінсталяція "Open air" Андрія Стегури), і певні лейтмотиви творчості (Індія, самозаглиблення, цікавість до автентики і знань народностей). Хоча ужгородці відштовхуються тільки від філософії, але не від звичних для трансу засобів як от флуоресцентне малярство і домінанта фентезійних сюрреалістичних мотивів.

В "ПопТрансу" це швидше метафоризм. Зокрема самозаглиблення і зміна, відстороненість від побуту свідомості може прочитуватись у ряді однакових полотен зі дзвонами (композиція "Дзвін" Вадима Харабарука). Тут відбувається мимовільне змістове навантаження самим глядачем простого зображення, бо дзвін сам по собі має ритуальне значення, а ритмічне камлання в нього використовується також як гіпнотичний засіб.

Ужгородські майстри проводять паралелі з іншими народами та етнічними групами, що, можливо, загубили чи зуміли зберегти свою автентику попри все – залежно від їх історії.

Так "Гуцул на коні" та "Гуцулка на коні" Вадима Харабарука по-перше, яскраво поп-артові, по-друге – можуть містити підтекст.

Завдяки колористиці картин, положенню на них зображуваних фігур створюється відчуття, що ти переглядаєш афіші до американського вестерну, що свого часу теж стали конвеєрним продуктом виробництва для масового споживача. Водночас настрій вестерну відсилає до індіанців – винищеного та асимільованого споживацькою машиною народу, що вмів співіснувати у гармонії із зовнішнім світом. Чи така ж доля чекає гуцулів, що задля виживання мусять поневірятися по світах, як той самий Енді Ворхол?

Виставка ставить перед глядачем безліч актуальних питань, не залишаючи за ним права просто споглядати. "ПопТранс" змушує активно думати над побаченим і, як наслідок, формувати своє ставлення до того, що відбувається навколо.

28 лютого 2011р.

Теги: виставка, мистецтво, Львів, митці, ПопТранс

НОВИНИ: Соціо

21:41
"Вітаю вас усіх зі святом Христової перемоги", – глава УГКЦ у Великодньому привітанні
19:34
На словацькому пункті пропуску "Вишнє Нємецьке" вийшов з ладу сканер, пропуск вантажівок зупинено
19:04
/ 18
Перелік парафій МГКЄ, які святкують Великдень з усією Україною 5 травня
15:52
/ 10
Верховний Суд визнав незаконним будівництво вітряків на Боржаві на Закарпатті
17:28
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
11:04
/ 3
Графік освячення великодніх кошиків у храмах Православної церкви України в Ужгороді
10:59
У Мукачеві також відкрили центр рекрутингу української армії
13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 4
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
» Всі новини