На Іршавщині грантовими коштами хочуть відселити тубдиспансер з Довжанського замку

Свого часу в іршавському районі закарпатської області було створено КП «Агенція місцевого розвитку «Іршавщина». Структура сприяє розвитку місцевого підприємництва. По-перше, надає консультаційні безоплатні послуги в організації власної справи, веденні бухгалтерського обліку, податкового законодавства. По-друге, надає допомогу при реєстрації підприємницької діяльності. По-третє, для початківців-підприємців та представників малого бізнесу проводить розробку бізнес-планів, які необхідні для участі в конкурсах на отримання мікрокредитів. По-четверте, тут можна отримати інформаційні матеріали в мережі Інтернет, нормативну та правову інформацію, консультації з користування засобами електронного зв'язку. Якщо ви підприємець, при потребі оформлять письмові звернення в інстанції різного рівня.

На Іршавщині грантовими коштами хочуть відселити тубдиспансер з Довжанського замку

Як повідомили Закарпаття онлайн в Іршавській районні раді, грантові заявки подано на три проекти. Перша заявка стосується поводження з твердими побутовими відходами на Іршавщині  в басейні ріки Боржава, яку агенція підготувала спільно з управлінням охорони навколишнього середовища і водного господарства округу Верхня-Тиса м. Ніредьгаза. Документи вже пройшли експертизу і наразі знаходяться на розгляді Єврокомісії. Проект вважається транскордонним, позаяк був поданий до технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 роках".

Інші дві заявки скерували до Фонду розвитку місцевого самоврядування та фонду "Відродження". Їх розроблено для Білківської сільської ради. Перша спрямовуватиметься на запровадження системи покращення побутових умов в об'єктах соціальної сфери через модернізацію застарілих інженерних мереж на прикладі Білківської дільничної лікарні загальної практики-сімейної медицини. Друга має назву "Здорова дитина–здорове суспільство". Обидва проекти пройшли конкурс та фінансуватимуться вже в поточному році.  Загальна сума передбачених коштів на їх реалізацію становить 430 тисяч гривень. За представлення  на конкурс одного з цих проектів Білківську сільську раду нагороджено почесною  грамотою Кабміну України.

У 2011 році агенція місцевого розвитку "Іршавщина" й надалі проводитиме розробку грантових проектів. Вже розроблено та представлено проектну заявку "Кооперування в народних промислах-шлях самодопомоги малозабезпеченим умільцям з особливими потребами", оголошений консорціумом МБФ  Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону. Інший -- "Діагностика та облік непродуктивних втрат в мережі водопостачання – шлях до зменшення тарифного тиску на громадян", подаватиметься цьогоріч у травні до Фонду розвитку місцевого самоврядування м. Київ.

Поза увагою агенції не залишається ситуація і навколо Довжанського замку та розташованого в центрі села туберкульозного диспансера. Це питання порушується перед можливими угорськими партнерами і  управлінням охорони здоров'я ОДА для майбутнього транскордонного проекту. Винесення  такого небезпечного медичного закладу за межі  замку  та села дозволило б збільшити потік туристів, а також зменшило б ризик інфекційних захворювань у Довгому. Грантові  кошти значною мірою допомогли б вирішити проблему, над чим зараз і працює агенція.

У планах -- підписати угоду про членство в громадській асоціації  розвитку територій "Гарт", створеної за ініціативою агенції місцевого розвитку "Виноградівщина", що дасть змогу зменшити внутрішню конкуренцію проекті на конкурсах.  Планується також представити на розгляд районної конкурсної комісії декілька варіантів ескізних проектів  реконструкції кузні - музею "Гамора".

Комунальне підприємство налагодило співпрацю з регіональним Фондом підтримки підприємництва м. Ужгород та представництвом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в області. На підставі спільної угоди з Держпідприємництвом  у Закарпатській області на базі агенції  працює громадська приймальна. Агенція місцевого розвитку "Іршавщина" активно співпрацює з кафедрою реконструкції та реставрації архітектурних комплексів Львівського архітектурного  інституту у напрямку розробки проекту  реконструкції кузні-музею "Гамора" в Лисичові.

        Посприяло підприємство й ініціативним підприємцям Василю Вовканичу та Івану  Бідзілі із Загаття, які надали технічну допомогу Державній екологічній  академії післядипломної освіти та управління зі столиці в проведенні курсів підвищення кваліфікації спеціалістів природоохоронних служб України, що відбулася на турбазі "Троянда Закарпаття".

Комунальне підприємство розробило два примірники білбордів "Іршавщина туристична". Незабаром вони з'являться на рекламних щитах сіл Залужжя та Вільхівка.

 Агенцією підготовлено та надруковано 200 екземплярів книжки "Посібник для підприємця". У виданні висвітлено основи ведення підприємницької діяльності й методи  захисту законних прав та інтересів при проведенні перевірок контролюючими  органами. Також розроблено буклет та презентаційні матеріали з основ ведення інвестиційної діяльності в сільській місцевості. Згадані буклети отримали сільські ради. За кошти президентського гранту, які виграв депутат  районної ради попереднього скликання Йосип Маланка, також надруковано брошуру "Методичні рекомендації господарю з організації садиб для надання послуг в сфері сільського зеленого туризму".

22 лютого 2011р.

Теги: Ірщавщина, Довге, замок, тубдиспансер

Коментарі

НІК 2011-07-19 / 18:19:00
Головне, щоб не іспохабили металочерепицею, як Мукачівський замок та ворота Ужгородського!

Пан Баклажан 2011-02-23 / 10:52:00
Ну, там не середновічні каземати, а колись елегантний палац 18 століття, із парком. Щоправда, стан його нині жахливий.

Та найгірше - тубдиспансер стоїть прямо в центрі села (за великим рахунком - містечка в 10.000 чоловік), хворі виходять та заходять, коли їм заманеться, розносять хворобу барами, вулицями.

І це при тому, що на Іршавщині це єдиний палац, який прямо проситься бути пристойним музеєм, картинною галереєю, може, навіть, скульптурним парком - тобто, культурно-туристичним центром.

местный 2011-02-23 / 07:54:00
понятно, что тубдиспансер и туризм как-то плохо сочетаются - это раз; больным туберкулезом нужны не средневековые казематы для лечения - это два

2011-02-22 / 22:38:00
Поза увагою агенції не залишається ситуація і навколо Довжанського замку та розташованого в центрі села туберкульозного диспансера. Це питання порушується перед можливими угорськими партнерами і управлінням охорони здоров'я ОДА для майбутнього транскордонного проекту. Винесення такого небезпечного медичного закладу за межі замку та села дозволило б збільшити потік туристів, а також зменшило б ризик інфекційних захворювань у Довгому. Грантові кошти значною мірою допомогли б вирішити проблему, над чим зараз і працює агенція.

...всьо правильно - нехай відновлять в Довгому палац мадяри! .... дурня повна!

Пан Баклажан 2011-02-22 / 22:25:00
Треба "тримати кулаки", аби проект із виселенням із палацу Телеків тубдиспансера пройшов. Це дало б реальний поштовх і для замку, і для самого Довгого.

Трохи про палац тут:
http://community.livejournal.com/zakarpattja/18213.html

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 5
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини