Найбільш травмонебезпечними на Закарпатті є деревообробна та лісозаготівельна галузі

Розширене засідання ради Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області відбулося 14 лютого за участі соціальних партнерів наглядової структури, начальника відділу організації державного нагляду за охороною надр, геолого - маркшейдерських робіт і переробки корисних копалин Комітету Сергія Сліпка та заступника Голови Закарпатської ОДА Івана Бушка.

Найбільш травмонебезпечними на Закарпатті є деревообробна та лісозаготівельна галузі

Підбиваючи  підсумки роботи за 2010 рік, начальник управління Михайло Саварин зазначив, що торік на підприємствах Закарпатської області травмувалося 62 особи проти 69 у 2009-ому. Рівень загального травматизму знизився на 5 відсотків. Найбільша кількість нещасних випадків сталася у СКС -18. Травмонебезпечними у регіоні традиційно залишаються деревообробна та лісозаготівельна галузі. У першій  кількість травмованих  зросла з 9 у 2009  до 12 у 2010 році, у другій –  відповідно з 1 до 4. Збільшилася кількість травмованих також на будівництві 7 (проти 5), у ЖКГ-1 3 (1), на автодорожньому транспорті 3(1),  у харчовій промисловості 3(2), з одного до двох випадків -  у легкій промисловості та зв'язку.  

При стійкій тенденції до зниження загального травматизму майже наполовину збільшилася  кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком – протягом 2010 року  їх налічується 11 проти 6. Смертельний травматизм у регіоні зареєстровано  на підприємствах  будівельної (2), харчової (2), деревообробної (2), енергетичної (2) галузей та у соціально-культурній сфері (2), пошти та зв'язку(1). Коефіцієнт частоти загального  травматизму нижчий за середній по Комітету і становить 0,3, смертельного - на рівні  показника по Комітету – 0,05. Коефіцієнт важкості  у регіоні (37,1) при середньому по Україні (26,2) свідчить про можливе приховування від обліку нещасних випадків з легкими наслідками. Доцільно інспекторам при проведенні перевірок підприємств аналізувати лікарняні листки з метою виявлення прихованих випадків та проводити відповідну роз'яснювальну роботу. 

Протягом 2010 року на підприємствах області, крім 11 нещасних випадків зі смертельними наслідками, пов'язаних з виробництвом, сталося 12 нещасних випадків зі смертельними випадками, за результатами розслідувань яких, комісії спеціальних розслідувань склали акти форми "нещасні випадки не пов'язані з виробництвом". З вищезгаданих 12 нещасних випадків, 8 сталися в результаті незадовільного стану здоров'я потерпілих (природна смерть), 3 – внаслідок  алкогольного сп'яніння потерпілих, 1 випадок – навмисне вбивство, що сталося з особистих мотивів. 
   
З метою попередження виробничого травматизму та підвищення рівня промислової безпеки інспекторським складом  Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області у 2010 році здійснено 2012 обстеження підприємств, організацій та установ, з них 72  всебічних та 1940 оперативних. Виявлено 18108 порушень нормативних актів з  охорони праці, призупинено  роботу на 1791 об'єкті виконання робіт. За порушення вимог чинного законодавства з охорони праці та промислової безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 1030 працівників підприємств, установ та організацій ( з них 460 – керівників).

За результатами проведених спеціальних розслідувань розроблені  заходи з усунення причин, які призвели до нещасних випадків, ведеться  контроль за їх виконанням.

Точкою докладання особливих зусиль у році, що минув, стало проведення інспекторським складом управління технічних розслідувань обставин та причин аварій при використанні газу у побуті. Зафіксовано 6 випадків вибуху газу у помешканнях краян Тячівського (4)  та Іршавського (2) районів, в яких потерпіло 5 осіб. А також отруєння чадним газом внаслідок експлуатації пальника інфрачервоного випромінювання трьох осіб у с. Нові Лучки на Мукачівщині. Версія "газового сліду" резонансного вибуху у п'ятиповерховому житловому будинку на Першотравневій набережній в Мукачеві наразі підтвердження не отримала. Посилення державного нагляду за станом безпеки газопроводів, і в першу чергу, з вичерпаним амортизаційним строком на  спеціалізованих підприємствах газового господарства, які утримують  та  обслуговують системи газопостачання і споруди на них, залишиться пріоритетом в роботі управління і на рік поточний.

Пріоритетами на 2011 рік визначено також налагодження конструктивної співпраці з органами прокуратури, СБУ, ГУ МВС, ДПІ, облдержадміністрацією та місцевими державними адміністраціями й нашими соціальними партнерами; посилення державного нагляду за безпечними розробкою надр та видобутком корисних копалин. 

14 лютого 2011р.

Теги: підприємства, травмонебезпека

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини