“Камені кохання” мукачівського мрійника

Наука про лікувальні властивості мінералів – літотерапія – виникла ще у Ведичний період. Кожна жінка дбайливо добирала коштовності у власний рундучок. Але ставлення до його вмісту було дещо не таким, як нині.

“Камені кохання” мукачівського мрійника

Представниці прекрасної статі чудово знали, коли і яку саме прикрасу слід одягати. Якщо мужчини використовували каміння здебільшого як захисні амулети, жінки – для підсилення свого впливу на світ зовнішній. Мудрі наші пращури віддавали перевагу камінню "чистої води". Це – діаманти, смарагди, рубіни, сапфіри.

Вже запримітила: настрій покращується, як тільки опиняюся у його майстерні. Тут – кам'яні дивовижі з усього світу. Однак неодмінно щоразу повертають до колекції закарпатських самоцвітів: мукачівський романтик Андрій Постаногов знаходить у Карпатах різні мінерали (чи то вони йому відкриваються?).

– Кілька років поспіль я шукав розсипи гранату. Безрезультатно. Та одного спекотного літа побачив темні фіалкові зернини "чорного перцю", що виблискували з гірського потічка. Гранат любить сонце! Зрадівши, спакував камінці у пакетик і поклав до нагрудної кишені. Спускаюся з гори: я відчуваю ноги – мов ватяні. Голова твереза, а тіло ніби "носить" невідома сила... За мить збагнув: це ж гранат, камінь кохання, у кишені біля серця! Переклав знахідку до рюкзака – і запаморочення зникло... Саме так "ми" познайомились, хоча найпершим мені відкрився мараморошський діамант. Його у нас називають грегомідом. Не мав віри, що це каміння – ніби звичайне скло. Лише кришталеві грані видавали його справжнє походження...

У колекції Андрія крім гранату й грегоміду – сіра й червона яшми, чорний обсидіан, аметист, пірит, декілька видів опалу. Серед останніх вирізняється жовтувато-зелений унгваварит, названий так на честь Ужгорода. Його знаходять лише у Карпатських горах. Кажуть, що колись тут вигравало хвилями море. Мовчазні свідки тих часів – мергелеві відбитки амонітів, белемніти, давні лілеї. Морські скам'янілості й дотепер лежать у старих кар'єрах, чекаючи на несподівану зустріч...

– До речі, про кар'єри. Раніше я не розумів, чому оповідання письменника Павла Бажова називалися не "казками", а "сказами". Пам'ятаю: довго шукав у Перечинському районі жилу унгвавариту. Та вона мені "не відкривалася", хоча проходив побіля неї десятки разів. Щоразу водії та працівники кар'єру до-помагали знести важкий рюкзак з карпатськими зразками мінералів. Одного разу я подарував їм, на знак подяки, кулони з різних самоцвітів (я виготовляю деякі прикраси сам). Раптом бачу: жила унгвавариту – навпроти мене. Відкрилася сама! Згодом я збагнув, що світ повний віддзеркалень наших думок, слів та вчинків. Вчорашні мрії і сподівання завтра стануть реальністю. Хто зважиться провести межу між "сказом" та життям? Врешті-решт, на цьому фундаментальному законі й ґрунтуються традиції.

Окрема тема – талісмани чи мінерали-обереги. Загальновідома традиція молодят бити келихи у день весілля. Дивина? Ні, прагматика, перевірена часом: "рознесений" на друзки кришталь "знімає" негатив із наречених, очистить їх спільне майбутнє від негараздів минулих часів.

Колись, пригадую, зіпсували мені настрій, тож довго не міг заспокоїтись. Рука потягнулася до пластини агату – (його напівпрозорі візерунки, здається, створила сама Хазяйка Мідної Гори). Агат впав, бризнув тисячами дробинок і скелець... й стало на душі сонячно.

Книжка пише, що це єдиний мінерал, який очищує всі сім чакр людини...

У ритуалі дарування так званих "каменів кохання" – бажання любові, щирої й міцної, мов кришталь. Якщо прагнете, аби ваш обранець був завжди вірним, подаруйте йому бірюзу. Прикраси з хризопразу, малахіту, гранату – одвічні супутники закоханих. Особливе місце посідає рожевий кварц (кольоровий "родич" кришталю). Кулон рожевого кварцу в формі серця є символом і оберегом чистого кохання. Саме його американці дарують на День святого Валентина. Це – камінь ніжності, доброти й сімейного затишку. (якщо ж серце "розбите" – носіть рожевий камінчик з собою – він загоїть рану).

Несміливим закоханим літотерапевти радять перед освідченням змастити шматочок ляпіслазурю кедровою олією... Помаранчевий сердолік – не лише камінь кохання, а й "камінь дії". Сердолік допомагає жінці завагітніти. У період очікування маляти цей камінчик має носити і майбутній батько.

А скептики... віддають перевагу джерельній та мінеральній водам. Проходячи крізь породи, "мати життя" очищується, відтак повниться енергетичними й хімічними складовими з багатющої скарбниці мінералів.

Щастя вам та міцного здоров'я!

Ольга Чайковська

Інтернет-видання Панорама Мукачева

14 лютого 2011р.

Теги: камені, колекція, мінерали, агат, Постаногов

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини