Понад 63% 3-річних малюків Ужгорода вже мають карієс

Понад 63% 3-річних малюків Ужгорода вже мають карієс. У діток на рік старших поширеність цієї хвороби зубів спостерігається у вісьмох із десяти. У сусідньому з обласним центром місті Чопі карієс уразив 98% 5-6-річок. Діти нерідко не те, що не знають, як чистити зубки, а навіть не мають уявлення, як виглядає зубна щітка.

Понад 63% 3-річних малюків Ужгорода вже мають карієс
До чого це може призвести, як боротися з такою необізнаністю і навіть про те, які щітки та пасти підбирати для дітей кожної вікової групи у Міжнародний день стоматолога "Закарпатка" розпитувала завідуючу клінікою дитячої дентальної гігієни, кандидата медичних наук, доцента стоматфакультету УжНУ Оксану Василівну КЛІТИНСЬКУ.
 
Кожна дитина має карієс 
 
– Пані Оксано, уже майже два роки тому в Ужгороді прийняли унікальну програму "Здорова усмішка", покликану з'ясувати стан стоматологічного здоров'я серед дітей обласного центру. Ви проводили огляди діток, я навіть була присутня під час цього. Які результати тих оглядів?
 
– Так, справді, програму ухвалили у липні 2009 року, але тривалий час її не втілювали в життя, бо міська влада не могла знайти автобуси, аби привозити діток для огляду до нас на факультет, у Клініку дитячої дентальної гігієни.Попри це, у тих навчальних закладах, де є облаштовані стоматкабінети, ми самі проводили огляди, виїжджали на місця. Першим етапом програми було проведення епідеміологічних оглядів, ми ставили собі за мету з'ясувати, наскільки поширені та інтенсивні стоматологічні проблеми у дітей. Причому робота ця надзвичайно велика – просанувати 21 тисячу малюків – не жарти. За тих умов, які існували, нам все ж таки вдалося оглянути 560 діток віком від 3 до 5 років. Результати, на жаль, виявилися настільки поганими, що я й сама не очікувала...
 
– Суцільний карієс? 
 
– Десь так. Рівень поширеності карієсу тимчасових зубів у дітей 3-річного віку становить 63%, у 4-річному віці – 88,2%, у 5-річному віці – практично 90%. Майже в такої ж кількості малюків стан гігієни порожнини рота знаходився у вкрай незадовільному стані.
 
– Такі ж результати і в Чопі?
 
– Так, торік Чопська міська рада ухвалила аналогічну до ужгородської програми і нам також привезли для оглядів діток з Чопа. З вересня по грудень 2010-го ми оглянули 360 діток віком від 5 до 12 років. У них результати ще гірші: у 5-6-річних діток поширеність карієсу тимчасових зубів сягає 98%, у 12-річних дітей у 92% цим же захворюванням уражені вже постійні зубки. У середньому, в кожного малюка ми виявляли по 15 хворих зубів у ротику! При цьому, що ще дуже погано, через суцільний карієс та незадовільну гігієну рота у дітей уже почалися серйозні проблеми – у 85,4% з оглянутих ми виявили зубо-щелепні аномалії та деформації.
 
– Чи знають про це батьки оглянутих дітей?
 
Знають, для кожного з оглянутих діток у спеціальну картку ми написали результати та рекомендації, і просили їх передати батькам. Після того до мене навіть приїжджали окремі свідомі матусі й татусі з дітьми, телефонували, лікували зуби й консультувалися.
 
 
– До вас можна й зараз звертатися?
 
– Так, я прийму всіх бажаючих у нашій університетській клініці, бо ми власне для цього й працюємо. Звертайтеся за телефоном 0661327809.
 
– Огляди проводитимете й надалі?
 
– Так, епідеміологічні огляди тривають. Затримка з цього тижня через карантин у школах, але коли його знімуть – відновимо роботу.
 
Закарпатцям не вистачає фтору і... стоматологів!
 
– Але повернемося до теми захворювань. Чому так багато хворих маленьких закарпатців? 
 
– Перше й основне – діти не вміють і не хочуть чистити зуби. Батьки мусять привчити їх до того, що зранку та ввечері обов'язково потрібно чистити рота.
 
Інша проблема – Закарпаття особливий регіон у тому плані, що у воді та ґрунті дуже мало фтору і йоду. Через брак цих мікроелементів зуби дуже швидко псуються. Тому обов'язково треба чистити зуби пастами з фтором! Це щонайменше, що ми можемо зробити.
 
Наступне – дітей практично не оглядають спеціалісти. Під час обстежень ми враховували і наявність пломбованих зубів – цей показник не сягає і 1%! Тобто, батьки не приводять дітей до стоматологів...
 
– Але, як на мене, і нема куди приводити...
 
– Так, це справді проблема, бо, за статистикою, на 313 тисяч неповнолітніх закарпатців у нас аж 30 ставок дитячих стоматологів, і ті переважно у великих містах. Це дуже мало! Через це можна сказати, що дитяча стоматологія в Закарпатті практично не працює.
– Вихід є?
 
Так, спільно з управлінням охорони здоров'я ОДА наш факультет розробляє програму створення Центрів дитячої дентальної гігієни в кожному районному центрі, у великих населених пунктах. Ми готуємо спеціалістів для таких Центрів, діти з районів навчатимуться в нас і повертатимуться до рідних міст і сіл для того, аби лікувати маленьких закарпатців. Це дуже потрібно.

 З якого віку чистити зубки?
 
 – Пані Оксано, мене, як маму двох діток, завжди цікавило – то з якого віку потрібно чистити зуби дітям?
 
– Не з віку, а з першого зубчика! Як тільки перший з'явиться, мама на пальчик повинна намотувати ватку, змочувати її в кип'яченій воді й протирати той зубчик.
 
 
Далі йде градація щіточок та паст залежно від віку, але підбір – індивідуальний. У принципі, орієнтуватися треба на те, що розмір щітки має бути на 2-2,5 зубчики. У молодшому віці повинні бути м'які щіточки, щоб не пошкодили ясна та інші зубки, які тільки прорізуються. У більш старших діток варто використовувати щіточки середньої жорсткості (медіум або софт – залежно від фірми-виробника).
 
– На що орієнтуватися при виборі паст?
 
– Пасти є різні, і треба враховувати, для чого вони потрібні. Приміром, лікувальні використовують, коли є серйозні проблеми з зубами, лікувально-профілактичні – для переважної більшості невеликих проблем. Зрештою, профілактичні засоби з догляду за зубами найбільше поширені, але, купуючи такі пасти, треба враховувати наявність у них фтору. Цей елемент дуже потрібен у нашому регіоні – наголошую на цьому ще раз! Особливо – для дітей.
 
– Тобто, якщо дитина проковтне пасту з фтором, як це нерідко трапляється, то "швидку" не треба викликати...
 
– Звичайно, що ні, нічого страшного в тому немає.
 
– Але тільки пастами з фтором проблему не зняти повністю, чи не так?
 
– Я би так сказала. У Швейцарії 99% дітей не мають карієсу! Досягли цього завдяки спеціальній програмі, яку свого часу для ВООЗ розробив наш співвітчизник, закарпатський науковець Іван Петрович Горзов. Вони працювали саме на профілактику і добилися таких результатів. Причому фторували та йодували сіль саме з нашого Солотвина!
 
– У нас можна зробити таке диво?
 
– Дива, як ви кажете, бувають. У нашому випадку також треба б фторувати та йодувати сіль. Стоматфакультет УжНУ наразі спільно із Закарпатською ОДА та управлінням охорони здоров'я працює над програмою, яка таки могла б суттєво вирішити проблему. Мова про фторування та йодування продуктів харчування. Наразі ми прораховуємо та пропрацьовуємо всі варіанти і дійшли висновків, що найкраще додавати ці елементи у макарони, бо саме цей продукт найбільше люблять дітки. Якщо забезпечувати такими збагаченими макаронами всі садочки та школи – гадаю, за дуже короткий час ми матимемо інші результати оглядів малюків.
 
 Зрештою, маємо ще чимало задумів, але про них, мабуть, варто говорити окремо.
 
Ще я хотіла б привітати всіх колег-стоматологів з професійним святом, яке ми відзначали 9 лютого, побажати здоров'я їм та їхнім сім'ям, вдячних пацієнтів і в найближчому майбутньому займатися більше профілактикою, бо це приємніше й не потребує стільки зусиль, як потрібно для проведення лікарських маніпуляцій.
Наталія Петерварі, "Закарпатська правда", Karpatnews.in.ua
14 лютого 2011р.

Теги: карієс, зуби, стоматолог

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини