Чи славитиметься ще колись Закарпаття своїми виноградниками?

Кожний куточок земної кулі пишається своїм неповторним і унікальним колоритом. Особливе місце в умовному переліку предметів національної гордості займають місцеві делікатеси - страви та напої. В Швейцарії - швейцарський сир, в Італії - спагеті, в Грузії - шашлик з баранини, в Німеччині - пиво та ковбаски.

Ніхто, звичайно, не стане заперечувати, що українці готують найкращий в світі борщ і вареники, але є ще один елемент нашого культурного надбання, яким славиться найзахідніший регіон України - йдеться про вина. Хто з нас не проводив вечори за келихом цього дивовижного напою - м'якого і терпкого водночас... Але цілком можливо, що нашим дітям і внукам вже не доведеться дізнатися, що таке справжні закарпатські винні шедеври — адже українське виноробство і садівництво загалом перебуває на межі знищення.

ЗАКАРПАТТЯ — КРАЙ САДІВ ТА ВИНОГРАДНИКІВ

Гірський рельєф, кліматичні умови, велика кількість рік та річок, надлишок трудових ресурсів в Закарпатті зумовили розвиток садівництва, виноградарства та ягідництва, як однієї з пріоритетних галузей сільського господарства, основи якого було закладено в 70-і роки. Понад 50 відсотків прибутку господарства агропромислового комплексу одержували від реалізації плодоягідної та виноградної продукції, зайнятість населення в цій галузі становила понад 60 % загальної чисельності працюючих. Однак, як засвідчують статистичні дані, протягом останніх десяти років в області економічний стан галузі садівництва та виноградарства погіршувався з року в рік, а саме знижувався рівень рентабельності галузі, зменшувалися площі під плодоягідними насадженнями та виноградниками. Це у свою чергу призвело до зменшення валового збору плодів, ягід, винограду та споживання їх населенням. І все це поряд з тим, що продукція садів і виноградників саме Закарпаття користується великим попитом в Україні та далеко за її межами.

Такі вина як «Троянда Закарпаття», «Променисте», «Середнянське», «Алікант Буше», «Рубін Закарпаття», «Каберне Савіньон», марочні коньяки «Тиса», «Ужгород», «Карпати» справді мають славу неповторних та дуже високо котуються. Аби з'ясувати, в чому ж причина нинішнього стану галузі на тлі зростання її фінансування, аудитори контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області у лютому цього року провели державний фінансовий аудит за темою «Ефективність використання бюджетних коштів на закладання і нагляд за молодими садами, виноградниками та ягідниками в Закарпатській області за 2004-2006 роки». Мовою цифр ситуація виглядає так. Не дивлячись на те що фінансова підтримка на стабілізації та розвитку садівництва, виноградарства та ягідництва в 2006 році в порівнянні з 2004 зросла в три рази, та складає за досліджуваний період 14,8 млн. грн., не вдалося зупинити зменшення площ під багаторічними насадженнями, валового збору урожаю плодів, ягід та винограду, а також урожайності.

Так, за період 2000-2005 року площі під плодоягідними насадженнями зменшилися на 0,9 %, під виноградниками на 1,5 відсотка, валовий збір плодів та ягід зменшився на 36 %, винограду - на 35 відсотків. За період 2000-2005 року урожайність плодів та ягід з 1 га посівної площі знизилася на третину, винограду — на 22 %. У 2006 році вдалося зупинити негативні тенденції до скорочення площ під багаторічними насадженнями, які залишились на рівні 2005 року та складають під плодоягідними насадженнями - 13,5 тис. га. ( в плодоносному віці - 12,1 тис. га) та під виноградниками - 4,6 тис. га (в плодоносному віці - 4,1 тис. га). Проте внаслідок зниження урожайності валовий збір урожаю плодів, ягід та винограду продовжує зменшуватися. Аудиторська група спробувала визначити основні фактори, які зумовлюють такий стан.

КОШТИ Є, РЕЗУЛЬТАТІВ — НЕМАЄ

Отже, результати проведеного дослідження ефективності використання бюджетних коштів на закладання і нагляд за молодими садами, виноградниками та ягідниками за 2004-2006 роки в Закарпатській області засвідчили, що при значному обсязі виділених коштів на фінансову підтримку галузі не відбулося збільшення валового збору та урожайності плодів, ягід та винограду. На думку аудиторської групи, є кілька причин, що призвели до такої ситуації.

Насамперед, як припускають аудитори КРУ, потрібно говорити про відсутність на регіональному рівні об'єктивного планування, що не дає можливості прогнозувати основні показники розвитку галузі садівництва, виноградарства та ягідництва, здійснювати контроль за їхнім виконанням та оперативно реагувати на проблемні питання, що виникають при цьому. За досліджуваний період на рівні обласних та районних адміністрацій взагалі не затверджувалися програми розвитку садівництва, виноградарства та ягідництва, що не сприяло системному виконанню пріоритетних завдань розвитку в галузі садівництва та виноградарства та ягідництва. Наступною причиною, на думку ревізорів, є те, що на сьогодні основна частина площ та валового збору фруктів та винограду в області припадає на господарства населення, які не отримують підтримки з боку держави на закладання та нагляд за молодими садами, виноградниками та ягідниками. Це означає, що держава втрачає можливість більш реально прогнозувати розвиток галузі.

Ще однією причиною слабкого розвитку галузі в Закарпатті є зміни в нормативно-правовій базі щодо порядку використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва та ягідництва. Річ у тім, що законодавством були скасовані вимоги по визначенню одержувачів фінансової підтримки на конкурсній основі, що призвело до збільшення кількості господарств-одержувачів фінансової підтримки та розпорошення бюджетних коштів. Як результат, у 2006 році кількість одержувачів фінансової підтримки збільшилася порівняно з 2004 роком в 1,7 рази. До того ж, скасування вимог щодо визначення одержувачів фінансової підтримки приоритетними господарствами з високими потенціальними можливостями призвело до фактичного «зрівнювання» господарств з високими та низькими виробничими можливостями. А зменшення фінансової підтримки господарствам із високим потенціалом негативно впливає на показники їх виробничої діяльності. З огляду на це контролери-ревізори говорять і про такий фактор, як недосконалість системи розподілу коштів в частині надання фінансової підтримки, коли покриття нормативних витрат в господарствах є різним, а саме від 21 до 100 % створює нерівні умови доступу господарствам до державної підтримки.

Крім цих причин, є й внутрішні, власне господарчі. Приміром, відсутність страхування молодих насаджень. Як результат, при наявності випадків знищення та пошкодження саджанців за обставин непереборної сили у господарствах, які отримали від держави фінансову підтримку на відновлення пошкоджених насаджень, господарство та держава несуть додаткові витрати. До цього додається такий чинник, як недостатність внутрішнього фінансового контролю за використанням бюджетних коштів (це призвело до фінансових порушень на суму 188,6 тис. грн.), недостатнє фінансування господарств (усього 49 % до потреби) — і стає зрозуміло, чому в Закарпатті садівництво та виноградарство занепадає.

КРУ ПРОПОНУЄ ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ

За результатами аудиторського дослідження аудитори КРУ запропонували пропозиції, які, на їхню думку, сприяли б виходу з тієї складної ситуації, яка на сьогодні склалася у галузі садівництва та виноградарства Закарпаття. Насамперед слід на рівні Мінагрополітики України вийти на Кабінет Міністрів з пропозицією перегляду нормативно-правових актів щодо внесення змін в Порядок надання фінансової підтримки, запровадивши чинник пріоритетності господарств з високою спеціалізацією в галузі. Відтак варто сприяти впровадженню страхування молодих багаторічних насаджень, а для прогнозованого забезпечення компенсації витрат підприємствам по закладанню та догляду за багаторічними насадженнями доводити до області попередній ліміт фінансової компенсації.

Чимало, на думку аудиторів КРУ, потрібно зробити й на рівні Головного управління агропромислового розвитку Закарпатської облдержадміністрації. Спеціалістам управління потрібно здійснювати комплексне прогнозування та планування основних виробничих показників галузі садівництва, виноградарства та ягідництва на основі обґрунтованих розрахунків, здійснювати аналіз їх виконання. Паралельно слід здійснювати економічно обґрунтовані розрахунки річної потреби в бюджетних коштах з метою їх раціонального використання. А також, безперечно, необхідно проводити роботу в частині інформування населення та господарств про можливість придбання високопродуктивних сортів виноградних та плодових саджанців в розсадницьких господарствах області з метою покращення сортового складу багаторічних насаджень.
Прес-служба КРУ в Закарпатській області
11 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини