Україна передала повноваженя на головування у багатонаціональному проекті “Тиса” Угорщині

Сьогодні, 9 лютого, у Києві відбулася урочиста церемонія передачі повноважень на головування у багатонаціональному проекті “Тиса” від української до угорської сторони, - інформує Міністерство оборони України.

Україна передала повноваженя на головування у багатонаціональному проекті “Тиса” Угорщині

На початку зустрічі голови делегацій – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України віце-адмірал Ігор Кабаненко та заступник начальника Генерального штабу Збройних сил Угорської Республіки генерал-майор Золтан Оросз наголосили на важливості існування багатонаціонального українсько-угорсько-румунсько-словацького інженерного батальйону "Тиса".

– Багатонаціональний проект "Тиса" надає можливість інженерним підрозділам країн-учасниць відпрацьовувати питання спільного реагування на надзвичайні події природного характеру, які можуть виникнути в басейні річки Тиса. В рамках проекту наші Збройні Сили підвищують рівень взаємосумісності, спільної готовності щодо реагування на природні катаклізми, – зазначив у вступному слові віце-адмірал Ігор Кабаненко.

Він також наголосив, що в цілому цей проект працює на зміцнення взаємної довіри, порозуміння між країнами-учасницями, регіональної та європейської безпеки.

– У 2010 році Україна організовувала проведення навчань батальйону "Тиса" під умовною назвою "Світла лавина" базуючись на набутому у попередні роки досвіді, але вважаю, що нам вдалось привнести деякі нові аспекти, – повідомив він.

Віце-адмірал Ігор Кабаненко розповів, що ці навчання проводилися безпосередньо на ділянці річки Тиса.

– Ми намагалися поєднати як формат спільної підготовки підрозділів, так і формат практичних дій по розчистці русла річки. Тобто, виконали необхідні заходи з попередження можливих надзвичайних ситуацій в цьому районі, – повідомив заступник начальника Генерального штабу ЗС України.

У свою чергу генерал-майор Золтан Оросз відзначив, що між військовослужбовцями України та Угорщини існують хороші, добросусідські відносини.

– Мене завжди вчили, що "хороший командир має хороший резерв", і тому вважаю, що багатонаціональний інженерний батальйон "Тиса" – це гарний резерв для кожної країни учасниці, – наголосив він.

Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил Угорської Республіки повідомив, що його країна буде і в подальшому підтримувати спільний проект "Тиса".

– У 2011 році склалася особлива ситуація – Угорщина головує у Європейському союзі. І ми б хотіли використати цю ситуацію для того, щоб презентувати батальйон "Тиса" європейській спільноті. Тому до багатонаціонального навчання "Світла лавина", яке цього року відбудеться в Угорщині, ми плануємо залучити багато спостерігачів з країн Євросоюзу, – повідомив генерал-майор Золтан Оросз.

В ході зустрічі відбулися тематичні брифінги, обмін думками. Начальник інженерних військ Збройних Сил України – начальник Центрального управління інженерних військ Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України генерал-майор Богдан Бондар відзвітував про проведені заходи, здобутки у діяльності багатонаціонального батальйону "Тиса" у 2010 році. Старший офіцер управління інженерних військ Генерального штабу ЗС Угорської Республіки підполковник Золтан Катона ознайомив присутніх з перспективами діяльності багатонаціонального батальйону "Тиса" у 2011 році.

Далі, в урочистій обстановці заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України віце-адмірал Ігор Кабаненко та заступник начальника Генерального штабу збройних сил Угорської Республіки генерал-майор Золтан Оросз підписали Протокол приймання-передачі головування багатонаціональним українсько-угорсько-румунсько-словацьким інженерним батальйоном "Тиса".

Також віце-адмірал Ігор Кабаненко передав генерал-майору Золтану Оросзу перехідну плакетку багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".

В рамках перебування в Україні, заступник начальника Генерального штабу збройних сил Угорської Республіки генерал-майор Золтан Оросз здійснив візит до 11-го інженерного полку Командування Сухопутних військ ЗС України, що дислокується у місті Бровари на Київщині, де ознайомився з можливостями та зразками інженерної техніки, які стоять на озброєнні української армії.

Довідка. Створення багатонаціонального інженерного підрозділу "Тиса" було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфікованої, високопрофесійної боротьби із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону.

15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської Армії, Армії Румунії, Збройних сил Словацької Республіки та Збройних Сил України Технічної угоди між військовими відомствами цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".

Серед основних завдань багатонаціонального інженерного підрозділу "Тиса" - евакуація населення, техніки і майна з районів стихійних лих, охорона, супровід і розвантаження гуманітарної допомоги, участь у відновленні доріг та гідротехнічних споруд, розчищення завалів, обладнання та будівництво тимчасових мостів та дренажних систем, здійснення регулювання русел рік, тимчасове енергозабезпечення об'єктів, очищення питної води та інші.

Від української сторони до складу багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса" входять інженерна та інженерно-дорожня роти, взвод зв'язку, ремонтний взвод та взвод матеріального забезпечення зі складу 128 окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України.

У жовтні 2003 року в районі верхів'я річки Тиса, на території Угорської Республіки, вперше було проведено командно-штабне навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій "Світла лавина-2003" з військовослужбовцями спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону "Тиса". У 2004 році навчання "Світла лавина" відбулося в Румунії, у 2005 році – в Словаччині. У 2006 році командно-штабне навчання "Світла лавина" проходило в Україні, у 2007 – в Угорщині, у 2008 році – в Румунії, а у 2009 році – у Словаччині. У 2010 році командно-штабне навчання із залученням військ "Світла Лавина – 2010" було проведено восени в Україні на території Закарпатської області за темою "Відпрацювання спільних дій інженерних підрозділів під час виконання завдань з надання допомоги населенню та ліквідації наслідків стихійного лиха в басейні річки Тиса".

Головна мета навчання полягала у досягненні взаємосумісності у виконанні штабних процедур офіцерами багатонаціонального штабу та тренування злагодженості інженерних підрозділів у ході проведення операції з ліквідації наслідків стихійного лиха в басейні річки Тиса.

У 2011 році багатонаціональне навчання "Світла лавина" відбудеться в Угорщині з 19 по 23 вересня.

09 лютого 2011р.

Теги: Тиса, повноваження, Світла лавина

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини