Берегівська міжрайонна прокуратура порушила 22 кримінальні справи

Авторитет державної влади нерозривно пов’язаний з утвердженням верховенства закону, зміцненням правопорядку, захистом прав, свобод і законних інтересів людини й громадянина. Саме ці питання є наріжними в роботі органів прокуратури України, Берегівської міжрайонної – у тому числі.

Берегівська міжрайонна прокуратура порушила 22 кримінальні справи

Після підведення підсумків роботи за 2010 рік можна впевнено сказати, що за цей період міжрайпрокуратурою вжито достатньо заходів стосовно зміцнення законності на території міста і району. Як і над чим ми працювали, кого перевіряли, захищали, як ситуацію контролювали та здобутки аналізували – у сьогоднішній статті.

Загалом, за наслідками проведених оперативними працівниками прокуратури перевірок порушено 22 кримінальні справи, розслідувано та скеровано до суду 24, з метою усунення виявлених порушень внесено 173 приписи та подання, опротестовано 84 незаконні рішення, до відповідальності за порушення чинного законодавства притягнуто 168 посадових осіб, з яких 29 – посадовці контролюючих органів. Крім того, за актами прокурорського реагування відшкодовано 1817 тис. грн., у тому числі 328 тис. грн. – до державного та місцевих бюджетів.

Одним із пріоритетних напрямків роботи прокуратури залишається дотримання законодавства про оплату праці, оскільки зарплата є невід'ємною умовою існування людини, джерелом благополуччя її родини та підтримання працездатності, а від цього, зрештою, залежить міць держави. Тож працівниками міжрайонної прокуратури в 2010 р. порушено 3 кримінальні справи за ст. 175 ч. 1 КК України відносно керівників підприємств, які безпідставно не виплачували найманим працівникам заробітну плату – всього понад 250 тис. грн. Відрадно, що цей грошовий борг таки погашено в ході розслідування та судового розгляду відповідних справ.

Водночас внесено 24 приписи, за якими погашено заборгованість з виплати заробітної плати на суму 1085 тис. грн., опротестовано 10 незаконних рішень із питань оплати праці, а до відповідальності за порушення трудового законодавства притягнуто 26 посадових осіб, у тому числі 15 роботодавців, які використовували найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин та з виплатою їм заробітку  "в конвертах".

Із виплатою заробленого нерозривно пов'язано також нарахування та сплата роботодавцями страхових внесків до Пенсійного та інших фондів України, зокрема, соціального страхування. Від останнього безпосередньо залежить стан забезпечення найманих працівників у разі втрати непрацездатності, нещасного випадку на виробництві та в перспективі забезпечена старість.
Тож у ході проведених перевірок дотримання на території Берегова та району вимог чинного законодавства про соціальне страхування торік унесено 15 приписів і подань, за наслідками розгляду яких погашено заборгованість зі сплати страхових внесків на загальну суму 288 тис. грн., а до відповідальності притягнуто 9 посадових осіб, троє з яких – працівники контролюючих органів, зокрема, міськрайонного центру зайнятості, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ними допущено порушення при здійсненні своїх службових обов'язків).

Міжрайонна прокуратура також проводила результативні перевірки щодо дотримання законів з охорони праці, здоров'я, із захисту пільгових категорій громадян, щодо міграції й  біженців, що на сьогодні актуально та важливо  тощо. Перевірено дотримання вимог чинного законодавства при притягненні громадян до адмінвідповідальності, зокрема, в райвідділах УМВС та МНС України, відділенні ДАІ та АТІ з обслуговування району, управлінні ПФ, міськрайцентрі зайнятості, райСЕС, райпункті з карантину рослин, а також у діяльності адміністративних комісій сільських рад та міськради. За їх наслідками порушено 1 кримінальну справу відносно службових осіб РВ УМВС, внесено 15 приписів і подань для усунення виявлених порушень, опротестовано 29 незаконних рішень та до відповідальності притягнуто 20 осіб, у тому числі 8 посадовців контролюючих органів. Болюча проблема Берегівщини – захист прав неповнолітніх, оскільки протягом 2010 р. вони вчинили 33 кримінально-карні діяння, з яких 22 – це тяжкі злочини. Крім того, станом на 31.12. 2010 р. на обліку перебувало 47 неповнолітніх та 108  неблагополучних сімей.  Чесно кажучи, цифри немалі! Зумовлено це як соціально-економічними факторами, що притаманні району, так і низьким рівнем координації роботи відповідних органів, на яких законом покладено обов'язок здійснення профілактичної роботи з дітьми. Йдеться, зокрема, про служби у справах дітей райдержадміністрації і міськради, відділення кримінальної міліції у справах дітей РВВС. Окреслені питання обговорювалися на проведених торік міжвідомчій та оперативній нарадах у міжрайонній прокуратурі. Йшлося про це також на нещодавній координаційній нараді  (детальніше – у наступних числах "Берегова") .  У  2010 р. порушено 5 кримінальних справ за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, 2 – за неналежне виховання батьками чи особами, які виховують дітей, що призвело до тяжких наслідків, а також 7 кримінальних справ за втягнення малолітніх у  жебрацтво. За результатами перевірок унесено також 7 приписів і 2 подання, принесено 10 протестів, до адміністративної та дисциплінарної відповідальності притягнуто 13 посадовців. Крім цього, в інтересах неповнолітніх до райсуду за цей період заявлено та задоволено ним 4 позови про позбавлення батьківських прав.

При здійсненні нагляду в сфері економічних відносин минулого року міжрайпрокуратурою порушено 15 кримінальних справ, внесено 57 приписів подань, за результатом яких відшкодовано 390 тис. грн., з яких 316 тис. грн. до бюджету, принесено 32 протести та до відповідальності притягнуто 34 особи, з яких 4 посадовці контролюючих органів, троє – працівники ОДПІ та один –  управлінець місцевого Держказначейства. Було перевірено сферу державної та комунальної власності, оподаткування, агропромисловий сектор щодо дотримання законів про зовнішньоекономічну діяльність, земельного, бюджетного  та законодавства про енергозбереження.

Унаслідок  перевірок стосовно боротьби з корупцією протягом минулого року складено 2 протоколи про вчинення корупційних діянь, які розглянуті Берегівським судом, а винні службові особи притягнуті до адміністративної відповідальності. Крім того, внесено 3 протести на незаконні акти, що стали підставою для корупційних діянь, а також 3 приписи щодо звільнення корупціонерів із займаних посад (2 держслужбовці та 1 сільський голова), 1 особу притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Також під час торішніх перевірок у сфері охорони навколишнього природного середовища міжрайонною прокуратурою порушено 1 кримінальну справу, внесено 19 подань і приписів, до відповідальності притягнуто 23 посадові особи, з яких 11 – із контролюючих органів, що допустили порушення природоохоронного законодавства. Внесено також 1 протест на незаконне рішення, і за вказаними актами реагування відшкодовано 12 тис. грн.

Однією із конституційних функцій органів прокуратури є представництво інтересів громадян і держави в судах у випадках, передбачених законом. Протягом 2010 р. судами розглянуто 37 позовів, заявлених міжрайонною прокуратурою в інтересах громадян і держави, на загальну суму 1 млн. грн., з яких реально виконано судові рішення на суму 619 тис. грн. Значну частку із загальної суми відшкодованих коштів становить нормативно-грошова оцінка незаконно відчуженої землі, повернутої за рішеннями суду до державної чи комунальної форми власності.
Цей напрямок роботи залишається пріоритетним, аналогічні перевірки проводитимуться і в цьому році.

Слід також ознайомити читачів із організацією в 2010 р. в міжрайонній прокуратурі досудового слідства. Зокрема, закінчено досудове слідство з 28 кримінальних справ, 27 із них скеровано для розгляду до суду,  1 –  закрито. Із числа завершених прокуратурою справ 5 стосувалися особистих прав і свобод громадян, 6 – фактів привласнення та розтрати бюджетних коштів, 1 – порушень правил безпеки виробництва, 5 – про зловживання працівниками державних підприємств, установ та організацій своїм службовим становищем, 1 – про перевищення держслужбовцем своїх  повноважень. По 4 справи закінчено щодо неналежного виконання службових обов'язків і про одержання хабарів.  Із усіх них встановлено збитки у розмірі 2 млн. 295 тис. грн., з яких добровільно відшкодовано 407 тис. грн., накладено арешт на майно, вартість якого складає 1 млн. 410 тис. грн., а ще заявлено позовів про відшкодування збитків на суму 126 тис. грн.

При здійсненні міжрайонною прокуратурою протягом 2010 р. конституційної функції щодо підтримання державного обвинувачення в суді, держобвинувачі  взяли участь у 425 розглядах кримінальних справ, у тому числі у 245 попередніх розглядах та у 158 справах з винесенням вироків.

За наслідками проведеного 12 січня 2011 р. розширеного засідання колегії прокуратури Закарпатської області за участю Генерального прокурора України В. П. Пшонки, на якій і я мав слово, було визнано, що органи прокуратури краю в 2010 р. підвищили результативність своєї роботи.

Також було визначено основні пріоритети роботи для органів прокуратури області на поточний рік.  Це, зокрема, дотримання земельного законодавства, про боротьбу з корупцією, запобігання товарній контрабанді та про оплату праці, а також додержання законів у пенсійному забезпеченні, в бюджетній сфері, охороні лісових ресурсів тощо.

Отож продовжуються відповідні перевірки –  і на сьогодні вже є перші здобутки. Зокрема, цього року прокуратурою  порушено кримінальну справу відносно одного з майстрів місцевого лісогосподарського підприємства за фактом зловживання ним службовим становищем при організації незаконної рубки дерев за ст. 364 ч. 3 КК України.

Крім того, порушено 2 кримінальні справи в бюджетній сфері та 1 – у царині земельних правовідносин. Такі перевірки  триватимуть і надалі. Ми, співробітники міжрайонної прокуратури, і надалі будемо стояти на сторожі законності, захищатимемо права людей, підвищуватимемо авторитет цієї правоохоронної структури.      

ІВАН ЗАРЕВА, Берегівський міжрайонний прокурор

09 лютого 2011р.

Теги: кримінал, прокуратура, суд, Берегово

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини