У закарпатському НПП «Синевир» видано ХХ томів «Літопису природи»

Природно-заповідні території – мальовничі осередки нашої землі, де збереглася унікальна природа, краса якої чарує зір, додає енергії, охоплює радістю почуття. Саме такі місця є великою природною, науковою, рекреаційною і освітньою цінністю.

У закарпатському НПП «Синевир» видано ХХ томів «Літопису природи»

Народження національного природного парку "Синевир" пов'язане з унікальним за своєю красою гірським озером під небесами із співзвучною назвою Синевир. Для збереження цього чарівного творіння природи у 1974 році було організовано ландшафтний заказник державного значення "Синевирське озеро", а у 1989 році створено НПП "Синевир", який взяв під охорону й ряд інших цінних природних об'єктів верхів'я Тереблянської долини Міжгірського району Закарпатської області: болота Глуханя і Замшатка, Дике озеро...

Основні площі національного природного парку „Синевир" зайняті хвойними, здебільшого ялиновими лісами. Вони відзначаються досить високою флористичною насиченістю. Значним флористичним багатством відзначаються полонини, висячі трав'яні болота, а також рідкісні екосистеми на вапнякових відслоненнях. До Червоної книги України віднесено 53 види рослин і 43 види тварин. Загалом флора парку нараховує 1726 видів, а фауна 543. Усе це різноманіття світу природи покликані зберігати, примножувати і відтворювати співробітники служби державної охорони, яка у НПП "Синевир" нараховує 117 чоловік. Посадка лісу, боротьба з браконьєрством, недопущення самовільних рубок, оперативні рейди, ревізії лісових ділянок, природоохоронні операції "Ялинка", "Первоцвіт", цілодобові чергування під час реву оленів, токування глухарів – і це неповний перелік діяльності охоронців природи.

Щоб охороняти, треба вивчати

НПП "Синевир" – це ще й провідна науково-дослідна установа, що займається вивченням унікальної природи парку. З часу створення установи, науковими співробітниками здійснено величезний обсяг роботи, результати якої відображені у щорічних виданнях "Літопису природи", висвітлені на сторінках авторитетних наукових та інформаційно – аналітичних періодичних видань.

"Літопис природи" є головною науковою темою НПП "Синевир", яка ведеться постійно, а результати досліджень щорічно оформляються у вигляді окремих томів. На даний час в НПП "Синевир" видано ХХ томів "Літопису природи".

Крім того, наукові співробітники НПП "Синевир" працюють за науковими темами у відповідності до затвердженого індивідуального календарного плану, розробляють методичні рекомендації щодо поліпшення стану, структури видового розмаїття флори і фауни на території національного парку.

У НПП "Синевир" активно ведеться вивчення біологічного та ландшафтного розмаїття парку, абіотичних умов, здійснюється моніторинг за станом лісових насаджень, досліджуються цінні території для подальшого заповідання тощо

Найгуманніший вид природокористування – рекреація

Невпинний інтерес туристів до національного природного парку "Синевир" спонукає установу активно дбати про розвиток туристичної галузі, яка є пріоритетом цього регіону. Вже зараз тут є всі умови для різнопланового відпочинку. Ряд готелів готові задовольнити потреби мандрівників, а хто надає перевагу зеленому туризму, легко може знайти садибу і зупинитися в ній за помірну плату. Набуває обертів активний туризм, зокрема велосипедний, кінний, лижний.

На території національного парку розроблені і успішно функціонують 3 екологічні стежки ("Гребля – Озірце", "Колочава", "Синевирське озеро"), 2 науково-пізнавальні стежки ("Кичера", "Березовець"), 6 туристичних маршрутів ("Синевирський перевал – г. Кам'янка – Синевирське озеро", "Остріки – Гребля", "Лінія Арпада", "Колочава – г. Стримба", "Остріки – г. Гребінь", "Болото Гуханя – г. Косий Верх").

Об'єктом уваги відвідувачів також стають давні дерев'яні церкви – пам'ятки архітектури місцевої етнічної групи бойків. Детальніше про унікальну природу і культурну спадщину регіону відвідувачів знайомить екологічний візит-центр національного природного парку "Синевир", який розташований в урочищі Остріки, поблизу адміністративного будинку парку. Особливою експозицією цього закладу є експонати з єдиного у Європі музею лісосплаву, який у 1998 році був зруйнований потужною повінню. Популярністю користується село Колочава, зі своєю яскравою історією. Тут знаходиться цілий ряд архітектурних пам'яток, музеїв, один з яких – під відкритим небом. Мінеральне джерело "Квасовець", що розмістилось на околиці Колочави, втамує спрагу, додасть сил і насолоди.

Отже, рекреація – не лише перспективна галузь національного парку "Синевир", це ще й найгуманніший вид природокористування, який сприяє формуванню у туристів екологічного світогляду, любові до навколишнього середовища.

Всезростаючий наплив туристів спонукає національний природний парк "Синевир" дбати про інфраструктуру регіону та належне інформаційне забезпечення відвідувачів.

Заради гармонії в суспільстві

Екологічна просвіта – один з пріоритетів НПП "Синевир", адже вона вважається важливою ланкою становлення гармонійного суспільства. За порівняно короткий час національний парк став центром організації екологічної освіти та виховання у регіоні верхів'я Тереблянської долини Закарпаття, цілеспрямованого впливу на світогляд, поведінку, діяльність населення у напрямку формування екологічної свідомості та залучення місцевих жителів до збереження природної спадщини.

Основними напрямками екологічної освіти НПП "Синевир" є:

•проведення екологічних акцій, в тому числі практичних заходів з охорони і збереження довкілля, зокрема, з залученням до участі в них громадськості;
•ведення активної пропагандистської природоохоронної діяльності через видання еколого-освітнього часопису "Синій Вир", листівок, буклетів;
•співпраця з засобами масової інформації, інтернет-виданнями, громадськими об'єднаннями, органами місцевого самоврядування, релігійними громадами, природно-заповідними установами України тощо;
•участь у фестивалях, виставках та інших форумах еколого-освітнього та природоохоронного спрямування;
•забезпечення стабільної і ефективної роботи екологічного візит-центру НПП "Синевир", музею лісосплаву;
•організація і здійснення масових еколого-освітніх заходів з учнівською і студентською молоддю регіону; систематична робота з учнями екологічних гуртків середніх шкіл краю.

НПП "Синевир" здійснює різнопланову діяльність у напрямку просвіти населення. Особлива увага звертається на роботу з молоддю, адже саме вона є майбутнім нашої країни. Сьогоднішні школярі незабаром стануть дорослими і від їх світоглядних позицій залежатиме якість дій на благо суспільства і природи.

Юрій Бабічин, начальник відділу екологічної освіти НПП "Синевир".

mizgir.com.ua
 

08 лютого 2011р.

Теги: Синевир, навчання, заповідник, літопис

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини