Колишній сільський голова закарпатського Ракошина написав книгу про своє село

Про те, що найрізноманітніших видань останнім часом з’являється тьма тьмуща, отже, й авторів стільки ж, а часом – і більше, знаємо якщо не всі, то майже всі. Було б це добрим явищем, якби у формі книжок під твердими й м’якими обкладинками були справжні поезія, проза, публіцистика, але ж, здебільшого, це вправи графоманів, та ще й тих, котрі мають гроші на видання того, що в народі називається нетребом, а по-сучасному – макулатурою…

Колишній сільський голова закарпатського Ракошина написав книгу про своє село

Я би не став удаватися до шпигачок, та спонукало мене до цього читання обсяжної книги сільського голови Дезидерія Когутича й журналіста Тибора Переця "Дивосвіт рідного села". Ні, це не щось фальшиве, дешеве – це літопис сіл Ракошино, Руське, Кайданово, Бенедиківці, Чопівці, Домбоки – сіл, що входять до Ракошинської сільради, це – життєві біографії людей, нариси про всіх тих, хто творить земні блага і творить історію, тут – і сторінки з сивої давнини, і з сьогодення, і нариси, розповіді про творчі, духовні, освітянські особистості. Власне, тут – історія сіл і їх людей. I написано кожен рядок вивірено, правдиво, з документальними підтвердженнями. Або на основі оповідей і свідчень.

Книжка обсягом майже чотириста сторінок, нетрадиційного формату, здебільшого в чорно-білих ілюстраціях, яких тут сотні, багато портретів тих, про кого розповіді, чимало композиційних знімків, копій документів, відзнак, нагород. Справді, як наголошується у вступному слові до видання, – вікові пласти історії, яка пройшла через серця людей, через роки і віки. Таку книгу нелегко писати. Перш, аніж подати рядок у текст, необхідно звернутися до архівів, а зробити це важко, бо правили ж тут різношерсті чужинці, а вони обмежувалися плодженням своїх законів, циркулярів, параграфів... Зате багато що з історії сіл було в руках самих людей, в їхній пам'яті, а ще крупиці історії були на підприємствах, в організаціях, школах, у записах просвітян, сумлінних інтелігентів. Автори книги звернулися до всіх – й вони відгукнулися, отож і вийшло так, що історичні сторінки відтворювалися спільно, сумлінням усіх. Декотрих із них названо вже на перших сторінках видання, це – О.В. Коштура, А.М. Делеган, Д.Д. Логойда, І.І. Ваш, В.О. Коштура, В.Г. Лавкай, а багатьох – у самій книзі. Щоб охопити все, видати книгу – долучилися й меценати Д.Д. Чесак, О.І. Молнар, В.З. Яноші, В.Д. Когутич, В.В. Янкулич, І.А. Попович, І.М. Бубич та інші. А народний художник Золтан Мичка та заслужений архітектор України Олександр Андялоші створили символіку за всіма вимогами геральдики.

Можна би назвати десятки відомих у селі, на Мукачівщині, у краї і в державі, власне, і в багатьох країнах світу, імена людей із цих сіл. Це – народний художник України, член-кореспондент Академії мистецтв України, заслужений художник Володимир Микита, письменник Семен Панько, професор Михайло Лендєл, знані господарники Дмитро Кельман, Омелян Коштура, Михайло Делеган та інші – надто довго треба би називати... Автори зуміли створити книгу в розділах, які "говорять" самі про себе – "В пам'яті живій і неминущій", "Село і люди", "Роде наш красний", "Життя, освячене хлібом", "Духовності одвічне джерело", "Вогнище святе", "Основні віхи історії"... Є і дещо незвичайний розділ "З народних криниць" – про часи і звичаї, весілля, вечорниці, тут і проза, поезія, вітання, є сторінки про мову, пісні... А ще є "Народна кухня... з ракошинським присмаком", розповіді про майстрів кухні, є і про розвиток культури, спорту, є і гумор... – одне слово історія сіл у всіх кольорах. Правдива, а не декоративна історія, і до неї треба буде доторкнутись усім – і літнім, і молодим, народженим і ще ненародженим.

Василь Греба, Інтернет-видання "Панорама Мукачева"

07 лютого 2011р.

Теги: книга, Ракошино

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини