Ужгород: Соціальну підтримку — кожному городянину!

Управління праці та соціального захисту населення м.Ужгород, яке очолює заступник Ужгородського міського голови Галина ГЕЦКО, докладно представляти немає потреби. Ужгородці добре знають його працівників і коло питань, якими вони опікуються, бо кожному хоча б раз — кому по житлові субсидії, кому по соціальні допомоги, а кому за пенсіями чи пільгами — доводилося до них звертатися.

А нині вони в передсвяткових клопотах — обходять домівки своїх підопічних пенсіонерів, одиноких та непрацездатних громадян і вручають їм продовольчі пакунки до Великодня. Ми ж, у свою чергу поцікавилися в Галини Михайлівни роботою підпорядкованої їй структури протягом першої чверті року.

— Галино Михайлівно, давайте поглянемо на здобутки управління в розрізі кожного відділу.

— Гаразд. Розпочнемо з відділу соціальних допомог. Для фiнансування соцiальних допомог з Державного бюджету на 2007 рiк Ужгороду видiлено 24016,06 тис. грн., у тому числi 5574,16 тис. грн. — на субсидiї та 18441,9 тис. грн. — на соцiальнi допомоги. На цей час призначено соцiальних допомог на загальну суму 7687,7 тис. грн. Таким чином, субсидiями користуються 5289 ужгородських родин (з початку року їх призначено 2116 сім’ям) на майже 3 млн.; соцiальні допомоги отримують 8440 сімей, на що виділено 722,5 тис. грн.. Одноразові допомоги при народженнi дитини виплачено 1969 особам на суму 2298,4 тис. грн.

Окрім того, перераховано житлові субсидiї при змiнi на 15% частку середньомiсячного сукупного доходу тим 1250 сім’ям, котрi складаються лише з непрацездатних осiб. Закцентую, що прийом документiв для надання субсидiй триває, і нині вже можна оформити допомоги й на літній період.

— А що з допомогою до свят?

— Її ми намагаємося організувати до кожного свята. От і зараз на виділені Ужгородською міськрадою кошти придбали продовольчi пакунки до Великодня, і соціальні працівники Територіального центру з обслуговування одиноких громадян похилого віку вручають їх пенсiонерам, одиноким та непрацездатним громадянам. Зазначу, що в нас на обліку 1219 таких людей, 297 із них обслуговуються вдома. У свою чергу, 35 ужгородців отримали допомогу у стацiонарному вiддiленнi тимчасового проживання та 156 — у вiддiленнi соцiально-побутової реабiлiтацiї Територiального центру.

— На жаль, відомі факти, коли шахрайки під виглядом соціальних працівників на різні допомоги видурюють у старих гроші. Як не потрапити їм на гачок?

— Своїх дільничних соціальних працівників люди знають в обличчя, бо ті доглядають за ними 15 років. І лише двоє в нас недавно, однак перед тим, як стати до роботи, “старі” представили їх підопічним. Так само робиться й коли хтось із “доглядальників” не працюватиме якийсь час. А найголовніше — наша допомога (і продуктова також) безкоштовна! І ще. Якщо від вас просять гроші “посланці” соціальних служб, є сенс зателефонувати в наше управління за номером: 64-37-79.

— Спасибі за слушну пораду. Та повернімося до предмету нашої розмови.

— До Міжнародного дня ромів ми разом із представниками громадської організації “Романі доля” за участю начальників відділів у справах неповнолітніх Сергія Просяника та охорони здоров’я Ігоря Рошка організували виїзд до ромської громади, що проживає на вулиці Тельмана. Під час зустрічі вручили продуктові набори 6 багатодітним матерям, котрі мають 5 і більше дітей і серйозно займаються їхнім вихованням, а також гуманітарну допомогу від “Романі долі”. Попереду підготовка до травневих свят. 15 квiтня, як ми вже повідомляли через вашу газету, розпочнеться поетапна виплата щорiчної разової допомоги до Дня Перемоги. Інвалiди вiйни I групи отримають по 450 грн., II групи — 360 грн., III групи — 300 грн., учасники бойових дiй — 280 грн., члени сiмей загиблих та дружини (чоловiки) померлих учасникiв бойових дiй i учасникiв вiйни, визнаних за життя iнвалiдами, — 150 грн., учасники вiйни — 55 грн.

Загалом переймаємося долею кожної “нашої” соціальної групи і намагаємося підтримати їх, наскільки це можливо. Так, з початку року працівники відділу у справах інвалідів та ветеранів провели обстеження матерiально-побутових умов 36 iнвалiдiв, яким уперше встановлена iнвалiднiсть. До речі, цьогоріч із Держбюджету нам виділили 200 тисяч гривень на заміну газових колонок та плит інвалідам війни і вдовам інвалідів. На цей час тридцяти заявникам цієї категорії затверджено 85 тис. грн.

Матерiальну допомогу отримали 337 малозабезпечених громадян на загальну суму 61,5 тис. грн., у тому числi за рахунок мiського бюджету — 238 чоловік на суму 38,5 тис. грн., натуральну — 559 ужгородців на суму 28,4 тис. грн., у тому числi за рахунок мiського бюджету 310 осіб на суму 10,2 тис. грн. Для 132 малозабезпечених городян організовано харчування в рiзних мiкрорайонах мiста на суму 11,4 тис. грн. У санаторiях оздоровилися 17 ветеранiв вiйни, працi та iнвалiдiв. Медикаменти за пiльговими цiнами отримали 1592 городян на суму 31,3 тис. грн.

— Але ж є ще й інші пільги?

— Безумовно. Їх призначення в компетенції відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг, гарантій та компенсацій. Отже, пiльги з оплати житлово-комунальних послуг на суму 1325,1 тис. грн. надано ветеранам вiйни та реабiлiтованим громадянам (профінансовано 790,5 тис. грн.); на 266 тис. грн. — ветеранам вiйськової служби та органів внутрiшнiх справ (156 тис. грн.); на 86,9 тис. грн. — громадянам, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи (156 тис. грн.); на 13,7 тис. грн. — почесним громадянам Ужгорода; на 508,9 тис. грн. нараховано пiльг дiтям вiйни.

— У цьому переліку ви згадували постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Хіба ними не займається окремий відділ?

— Вони у віданні відділу з питань захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС. І на оплату пiльг та компенсацiй за видами програмної класифiкацiї “чорнобильцям” виплачено 322496 грн., у тому числi: 25249 грн. — стипендiй та додаткових вiдпусток, 20954 грн. — компенсацiй сiм’ям з дiтьми, 267560 грн. — грошової допомоги на харчування, 4802 грн. — допомоги на оздоровлення. Зубопротезовано 9 чоловік.

— Наскільки я зрозуміла, із виплатами на різні програми ніби все гаразд. А які справи із заробітною платою?

— Це чітко відстежує відділ праці та зайнятості населення. За оперативними даними, заборгованiсть iз виплати заробiтної плати по пiдприємствах основного кола становить 279,8 тис. грн. Щоправда, “злісних” порушників напередодні свята не називатиму, але скажу, що роботу з ними ведемо постійно, щотижня в нас засiдає комiсiя з питань забезпечення своєчасностi та повноти сплати податкiв i погашення заборгованостi з виплати заробiтної плати, пенсiй, стипендiй та iнших соцiальних виплат.

Але не лише цим займаються працівники відділу. З початку року вони перевiрили 19 пiдприємств, де є робочi мiсця з важкими та шкiдливими умовами працi, атестували 616 робочих мiсць, видали 15 приписiв.

— І залишається відділ контролю за призначенням та виплатою пенсій…

— На його рахунку перевiрка 511 новопризначених пенсiйних справ, 605 перерахункiв пенсiй та 1350 особових рахункiв одержувачiв пенсiй. По 17 пенсiйних справах виявлено порушення, що призвело до недоплати пенсiй на суму 5881,74 грн.

— Як би ви загалом оцінили роботу вашого управління?

— Працюємо злагоджено, ефективно, з думкою про людей.
Офіційний сайт міста Ужгород та Ужгородської міської ради
10 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини