Закарпатський медіа-простір: від етики до лайна

В Ужгородському прес-клубі за ініціативи закарпатських журналістів відбувся «круглий стіл» на тему «Чи потрібна професійна етика сучасним журналістам? Стандарти закарпатських ЗМІ — до чого прагнути наступному поколінню медійників». Журналісти обговорили такі питання: що впливає на професійність крайових журналістів; журналістські міжусобиці: чи страждає від цього явища якість матеріалів; написаному вір, але сам перевір; як реагувати на анонімний он-лайн «бруд» та «підпільних» коментаторів.

Закарпатський медіа-простір: від етики до лайна

Тележурналістка Наталія Зотова торкнулася теми коментарів, які з'являються в Інтернеті, зокрема, з критикою роботи колег-медійників: "Бути критиком – дуже відповідально. Критика повинна породжувати бажання стати кращим, отоді це є критика. Я не читаю Інтернету, а коли нещодавно ознайомилася з коментарями, особливо анонімними, то мені було зле. Виявляється (судячи з анонімних дописів, усе, що у нас робиться – все не так". На думку Наталії Зотової, насправді причина таких коментарів не відсутність професійної журналістики, а у тому, як люди сприймають себе та успіхи інших. "Закарпаття — єдиний регіон України, який має представників усіх центральних ЗМІ: друкованих, інтернет, ТБ. У нас є журналістика, але справа у тому, як ми самі себе сприймаємо, як ми сприймаємо успіхи інших колег, чи радіємо, чи черпаємо щось", – каже Наталка Зотова. – Щодо колегіальності, не думаю, що нам потрібно уподібнюватися правоохоронцям, які прикривають один одного, змінюючи свідчення, чи медикам, які переписують історію хвороби, лиш би не здати колегу. Але й не варто критику, яка лунає, робити кухонно-побутовою. Якщо критикувати, то критикуймо грамотно, так, щоб хотілося працювати і ставати кращим".

Редактор Тетяна Вашаргелі щодо порушеної проблеми зауважила: "Основна проблема нашої журналістики – провінційна амбітність. Звідси "гавкання", обливання брудом в інтернеті. Не бачу змісту відповідати на такі звинувачення, якщо вони не висловлені особисто. Анонімні звинувачення – це низько. Я не можу з цим боротися, бо не знаю, з ким маю справу. Це не є свобода слова, вона не може бути анонімною"
.
Щодо методів протидії такому явищу, як анонімні пасквілі, журналіст Олександр Попович порадив колегам не винаходити велосипед. "Блогосфера існує давно. Одним з перших блогерів на Закарпатті став Олександр Богданов, який ще з 2004 року веде блог. Які речі йому доводилося переживати – я пам'ятаю. Ми разом відбивали атаки анонімів. Та все зводиться до того, що якщо людина не здатна підписатися своїм іменем чи зареєстрованим ніком, то аноніму на сайті просто нічого робити. Свобода слова, до речі, вирішується запросто – є тимчасові паролі. А коментарі від їхніх власників з'являються на сайті після перевірки тексту адміністратором (на предмет наявності образливих чи нецензурних висловів)", – каже Олександр Попович.

Прес-секретар міського голови Ужгорода, журналістка Алла Хаятова щодо власного досвіду зауважила: "Я рада, що так сталося, бо виявилася проблема і ми навчилися її долати. Раджу сприймати таке з гумором і розуміючи, що це, так би мовити, недолік відкритого Інтернет-простору". Натомість Наталія Зотова зауважила: "Це ми розуміємо, а читачі нерідко сприймають прочитане за "золоту монету".
 
Томаш Деяк торкнувся проблеми внутрішньої цензури журналістів, а також того факту, що кореспонденти у невеликому місті можуть уникати висвітлення відомої їм проблеми, якщо вона торкається їх особистих знайомих. "Постійне переживання журналістів, як би чогось не сталося.  А десь, коли потрібно включити професійну журналістську позицію боїмося іти далі, бо там знайомі, і там. І на підсвідомому рівні журналіст починає писати менше, ніж він би міг, – сказав Томаш Деяк. – Говоримо, що журналісти видумують, а іноді вони не договорюють".
 
Інтернет-журналіст Маріанна Савицька вважає, що окреслену проблему стосовно он-лайн журналістики доречніше було назвати "від лайна до етики", оскільки, на її думку, триває процес еволюції у бік цивілізованої комунікації. "Мережа у світі починає впливати на щось і щось вирішувати. Наша онлайн-журналістика наразі ще нічого не вирішує, проте починає бути усе більш вагомою та об'єднує все більше людей", – каже М. Савицька. Щодо редагування адміністратором коментарів, то у закарпатських сайтів, на жаль, надто мало працівників для того, щоб відстежувати увесь масив інформації. А про видалення грубих коментарів учасники висловлювалися, що це не цензура, а шлях до якісного рівня комунікації в Інтернеті. Автори дописів повинні насамперед підписувати їх власним іменем.

Соціолог та політолог Віктор Пащенко натомість зауважив, що завжди будуть люди, які, не реалізувавшись чи маючи особисті психологічні проблеми, вирішуватимуть їх, критикуючи інших. На переконання В. Пащенка, особисті суперечки цікавлять лише двох осіб та ще, можливо, кільканадцять "вболівальників", любителів взяти участь у перепалці, а для суспільства така суперечка не матиме значення. "Коментарі у радянські часи були на огорожах. А сталінізм, до речі, це не Сталін, а практика анонімних доносів тих часів, а це частина людської природи. Якщо таке виливається в Інтернет – то це дзеркало суспільства. Коментатору це створює психотерапевтичний ефект – покритикувавши когось, людина піднімає власну самооцінку", – каже В. Пащенко. Він також наголосив, що журналісти, як і політики – представники публічних професій і повинні бути готові до обговорювання та будь-якої критики. Це люди, нереалізовану, не можуть щось здобути, піднімають самооцінку.

Викладач кафедри журналістики УжНУ, к.ф.н. Володимир Тарасюк зауважив: "Ми повинні усвідомлювати, що ми суспільні люди, які у своїй роботі щодня виходять на громадський суд. І є люди, на жаль, яким подобається не лише критикувати, а обливати когось брудом, випліскуючи власне незадоволення життям.  Кожен має право на критику. Інша справа, коли йдеться про відверті образи". Доповідач також навів досвід британської газети "Ґардіанс", яка свого часу відкрила можливість коментувати кожен свіжий номер, у результаті отримала й огульні вигуки, але наклад зріс за короткий період на 20%. "Дозволяли писати все, крім ненормативної лексики, – розповів Володимир Тарасюк. — Ще одна історія про газету "Вашингтон пост", журналістка якої написала матеріла про 3-річного хлопчика-наркомана. Жінка отримала Пулітцерівську премію, а коли всі громадські організації почали шукати того хлопчика, з'ясувалося, що його просто немає. Журналістка його вигадала, бо хотіла привернути увагу до цієї проблеми. Протягом року вона не могла знайти роботу, півроку стояло питання про виживання газети, читачі перестали її купувати, бо втратили довіру до видання".

На "круглому столі" зазначалося, що боротьба з нечесністю дорого коштує, це є елемент фаховості медійників, їхнє ім'я. Йшлося і про те, що впливає на якість журналістських матеріалів. На думку Віктора Пащенка,  один з елементів, який однозначно заважає розвитку професійної журналістки, це – зв'язки. "Наприклад, якщо ми один одного знаємо, і я тримаю у голові, що думає про сою позицію хтось інший, то я себе цим гальмую. Журналіст, якщо пише матеріал, він має бути відсторонений".

02 лютого 2011р.

Теги: журналіст, інтернет, коментарі

Коментарі

Кришеник 2011-02-08 / 13:54:00
Kergudu, 08.02.2011 12:20
Я хочу, чтобы это была сплошная живая энергия, без энтропии.

Обійтися без ентропії? Таке неможливе, і теж означало б смерть усього живого. Бо є ще таке поняття, як негативна ентропія (негентропія). Без неї, тобто без різних флуктуацій, відхилень, ненормальностей (притоків енергії ззовні) не стало б зовсім само-організаційних процесів у природі і суспільстві. Це з точки зору фізики.

Натомість Достоєвський у своїй творчості - це і є велетенські збурення, в його організованому хаосі задіяна негентропія (енергетична, емоціональна, розумова). Звідси - результат. Подібне здатне захопити будь-кого. Мене вразили ті його романи одного теплого літа, саме після закінчення дев'ятого класу. Поштовхом - фільмова екранізація "Братів Карамазових". Я, ще підліток, зробився на якийсь час емоційним фанатом того химерного світу. Багато емоцій, менше розуміння.

Згодом, значно пізніше, було читання щоденників Достоєвського. Що сказати? Інші відчуття: безпорадності, частіше - нерозуміння, інколи з огидою до думок письменника. Охолодження. Нестерпний, як людина і філософ. Глянув тверезіше. Місце на високій полиці для нього зосталося.


Тепер до Spectator (05.02.2011 23:41)

Всі, Вами названі, переважно були непоганими журналістами і популяризаторами чужих ідей. А Парамонов ще й "екстремальним" культурологом-неофройдистом, тобто класичною людиною вченості.

Наші ж судження чіпляють, здається, художню творчість і її результати. Тут місце Довлатова - окреме. Він - не Анатолій Стреляний, Петро Вайль чи Олександр Гінес. Більше було вимог до себе, і до власного творчого продукту.

Так само до Вас (у нас наче зробилася маленька дискусія у блозі МѢСТНЫЙ) :
Spectator, 06.02.2011 23:11
“Коли два філософи зустрічаються, то розумніше за все, якщо вони один одному не більше, ніж "Добрий ранок" кажуть”. Jean Paul Sartre.

Не встиг Вам подякувати за таку чудову цитату.
Добре. Адекватно. Несиметрично.

Kergudu 2011-02-08 / 12:20:00
Никто на самом деле не врубается, что Сергий (Донатович) Довлатов и Миллер (Генри) - это вершина "интимной" журналистики. А это именно то, что сегодня нужно народу. Нет, не тому быдлу, которое иногда даже по глупости своей залезает на новостийные сайты и начинает "умничать" в комментах. А простому парню из соседнего подъезда, который в школе мельком прочитал Достоевского и ничего не понял. А в этом и заключена вся штука - я сам ничего не понимаю ни в Достоевском, ни в реальной жизни... Но то, что я когда-то прочитал - отложилось, не мертвым пластом, а искренним, живым словом - к людям, к добру, к миру, к любви... Как мы это все похерили... Как мы углубились в поиски внешнеого врага... А ведь враг сидит в каждом из нас. В тебе тоже, следующий комментатор :)

Журналистика без чувств - мертва. Западный стиль (факты и только факты) - это путь в ничто. Наши писаки разучились думать, мыслить, сопереживать. И этому их "научило" наше скотское общество.

Но довольно философии и разглагольствования! Я люблю Украину - без идиотов, которые запрещают нам думать! Я хочу видеть мою страну совободной - от стереотипов! Я хочу, чтобы это была сплошная живая энергия, без энтропии. Да, я идеалист и утопист - поэтому застрелите меня.

Да здравствует разум!

Андрей 2011-02-06 / 17:50:00
2 Кришеник:
абсолютно згідний щодо інтимності, легкості, власних ритму і інтонації. Єдине що хотів би додати - помилково було б вважати цю легкість природньою, ця лапідарність - результат насправді маніакальної працьовитості, гіпертрофованого перфекціонізму, вимогливості до якості слова-як свого так і чужого - про що свідчать численні спогади друзів та колег. Всі ці "історійки" тільки виглядають випадково підслуханими анекдотами, які автору залишилося лише записати. Що не може не додати їм привабливості.

Spectator 2011-02-05 / 23:41:00

to Кришеник, 05.02.2011 12:24

А ви би не хотіли згадати Анатолія Стріляного? Чим він поступається тому ж Довлатову?

А ще Віталій Абрамкін, Володимир Матусевич, Віктор Некрасов, Владимир Максимов, Борис Парамонов, Сергей Юрьенен та і.

До речі, музикальні програми українською мовою на радіо Свобода з Мюнхену вів Константин (Калман) Гоффман, родом із Хуста!!!

Гість 2011-02-05 / 17:00:00
Перефразую - "Закарпатський медіа-простір: від етики до он-лайна"
Однак проблеми в іншому - більшість офіційних "журналістів" на примітивному рівні розуміють суть процесів, про які пишуть.
В результаті - он-лайн лайно на їх писанину.
Замість приймати позу "ображених" - вчіться!

Кришеник 2011-02-05 / 12:24:00
Spectator, 04.02.2011 20:12
Не знаю, что вы особенного в Сергее Довлатове нашли...

Сергій Довлатов від природи мав особливий дар, без якого важко обійтися талановитому оповідачу (журналісту) – власну інтонацію і ритм.
А ще – особливу інтимність викладу кожної своєї історійки. Так, наче розповідав оповідь-байку власне тільки для тебе, єдиного свого читача. Ще краще це виглядало в авторському викладі текстів під час роботи Сергія у російській службі радіо "Свобода".
Оті його м’яку інтонацію і ритміку, вільне дихання фрази часом перебирали для себе й інші добрі оповідачі. Наприклад, Ігор Померанцев, або ж Тарас Прохасько, інколи так мовив у своїх текстах покійний Юрко Покальчук.
Вживання матюків чи обсцентної лексики нічого в творчості не змінює на краще. Хоч деколи вдаються до цього як до легких замінників-збуджувачів, коли вже не виходить чого сказати (і треба якось прикрити внутрішню емоційну порожнечу та нездатність). Таке зустрінеш повсюди і повсякчас на нашій без’язикій вулиці. Неспроможний виговоритися скільки-небудь розбірно, обкладе все, на чому світ стоїть. І вже далі – “переходя на личности”.
Це ж стосується й нашого інтернетного спілкування. Спроможний обійдеться без лайнометання.

Spectator 2011-02-04 / 20:12:00

Не знаю, что вы особенного в Сергее Довлатове нашли, ведь что касается уровня его творческой деятельности, то ему ещё многого недоставало до асов из его сверстников. А колоритно матюкаться и Никита Сергеевич умел. Вспомните его посещение выставки художников-авангардистов в Доме Художника в Москве.

аргус 2011-02-04 / 19:13:00
Все было бы хорошо, если бы о качестве литературных фекалий рассуждали независимые люди. Ведь большинство из участников пренадлежат конкретным хозяевам , из рук которых едят,что немного извращает их реальное видение мира. Найти в нашей области не заангажированного талантливого журналиста очень тяжело. Я имею ввиду тех, кто считает это своим призванием, и на этой ниве пытается собирать в житницы. Аматоры молодцы, они не гонятся за славой и не норовят залезть под чье-то крыло.

Андрей 2011-02-04 / 12:17:00
2 Kergudu:
важко не погодитися, Сергій Донатович, із своїм досвідом як радянської журналістики так і емігрантської справді унікальне явище і обовязковий для вивчення/читання тому, хто хоче називатися журналістом.

Kergudu 2011-02-03 / 20:19:00
Ну вот и до Довлатова добрались! Этот факт не может не радовать - на пресс-клубе могли бы тоже прочитать о его (уважаемого мной писателя) журналистской деятельности. И пользы было бы, возможно, гораздо больше.

Пан Баклажан 2011-02-03 / 20:11:00
і головне - навіть після втручання адміну цитата Довлатова не втратила актуальності :)

(Для тих, хто його читав)

местный 2011-02-03 / 19:16:00
респект админу за опретивность - хотя в данном случае, по-моему, не по делу.
зашел на эту страницу, прочитал всё в оригинале, перешел на минуту на другую, вернулся - уже красные *******
но ведь была цитата из почти что уже классика :)

Андрей 2011-02-03 / 19:00:00

2 Пан Баклажан:


уже трохи оффтопык получаєцця :)


так ви праві, невміле використання матюка справляє жалюгідне враження. Здається у Довлатова в "Зоні" був епізод коли зек повчав молодого вохрівця, який бажаючи виглядати більш "вєсомо" сказав "********" (з таким наголосом). Так зек йому "можно сказать "********" можна "********", а таково слова как ви сказалі в руском літєратурном язикє, ізвінітє, нєт" :)



"Правилами коментування" на сайті Закарпаття онлайн заборонено "використовувати ненормативну лексику". Адмін

Пан Баклажан 2011-02-03 / 18:25:00
Тю, та не треба мене вчить!
Знаю я ваше кредо "про ето інтернет, дєтка" і цілком з ним погоджуюсь. Однак, матюками можна вміло користуватись, а можна ними тупо крити - є різниця?

Андрей 2011-02-03 / 17:41:00
2 Пан Баклажан:
я притримуюсь правила : мені не цікаво, хто сидить "за компом", спілкуєшся не з реальною людиною, а з його віртуальним альтер его, і людина має право, в рамках реалізації його, на ті засоби і форму які вважає за потрібні - правила встановлює він. Від мене вимагається тільки або прийняти це, або пройти повз. А не влаштовувати комусь проповіді з приводу тої ж "обсценки", наприклад. В цитаті про інтернет, яку ви чомусь сприйняли так бувально, саме про це, власне, і йдеться.

Пан Баклажан 2011-02-03 / 17:11:00
Так точно, пан Андрей. Я особисто, полюбляючи срачі в "єтих ваших интернетах" (с), притримуюсь (принаймні, намагаюсь) одного правила: ти не знаєш, хто сидить за ніком - тому уяви, що там сидить твоя мама.

Бо в житті я й з мамою можу посваритись, але ж матюками не обкладаю і все таке...

Андрей 2011-02-03 / 14:55:00
приєднуюсь до тих, хто не зрозумів чим саме "гранди" обурюються. "ето інтернет, дєтка, сдєсь могут послать нах..й". Ті хто це сприймає нормально, знають шо з цим робити (нє пєрвий год замужем) - ті ж Попович з Богдановим, а інші, відставивши мізинчика, "вигадують велосипеди" патякаючи про етос, цехову солідарність і т.д.

местный 2011-02-03 / 12:02:00
2Kergudu: может потому, что как говорилось в одном старом советском фильме ("Золушке", по-моему): "Эх, королевство у нас маловато - развернуться негде". причина возможно, состоит в излишней замкнутости, зацикленности только на областных вопросах... "Шыршы нужна" и глубже :) ?

Kergudu 2011-02-03 / 09:33:00
2местный. Ты прав. Но назовем для начала хотя бы одного популярного закарпатского блоггера (ну кроме всем известного Ал.Б-ова). Пачэму нэт? В чем причина, местный?

местный 2011-02-03 / 09:19:00
не будучи журналистом замечу: огромнейшую популярность и влияние сейчас набирают блоггеры, в т.ч. и пишущие под никами.
на них уже не просто ссылаются, с ними считаются... никакой оплаты, по крайней мере официально они не получают.
тот же Викиликс - некоммерческий проект, а эффект от его деятельности затмил, пожалуй, все коммерческие СМИ в 2010 году.
с развитием Инета традиционная журналистика тоже, как мне кажется, должна меняться...
нет, не прав?

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини