Кожен четвертий закарпатець отримує соцдопомогу або користується соцпільгами

27 січня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стало «Удосконалення соціальної підтримки в контексті реформування системи соціального захисту та пенсійного забезпечення».

Кожен четвертий закарпатець отримує соцдопомогу або користується соцпільгами

 Йшла мова про заходи у рамках реформування системи соціальних виплат, підвищення адресності, особливості реформування пенсійної реформи та вплив новацій на пересічних закарпатців.

Заступниця начальника головного управління праці та соціального захисту Закарпатської ОДА Ганна Морозюк наголосила, що метою діяльності державних служб є подолання бідності в Україні. "Важливим фактором підтримки соціально вразливих верств населення є соціальна допомога", -- сказала Г. Морозюк та розповіла про систему соціальних допомог, яка діє в країні. До прикладу, тільки для сімей з дітьми існує 5 видів соціальних допомог. Всі допомоги визначаються виходячи із прожиткового мінімуму та рівня забезпечення прожиткового мінімуму. За словами Ганни Морозюк, якщо у 2010 році на виплату соцдопомог було спрямовано 882 млн. грн., то на 2011 рік за попередніми підрахунками потреба сягатиме в 1 млрд. 227 млн. грн. В Закарпатській області кожний четвертий громадянин забезпечується чи соціальною допомогою, чи соціальною пільгою.

За словами Ганни Морозюк, з 1 січня встановлено новий порядок призначення допомог, рівень забезпечення прожиткового мінімуму вперше визначається, виходячи з кратності прожиткового мінімуму, встановленого для певної категорії населення. Якщо це стосується працездатних осіб, допомога призначається на рівні 21% і складає  197,21 коп., для дітей 50%: до 6-ти років  відповідно до прожиткового мінімуму це 408 грн., 6-18 років -488 грн., 18-23 років—470,50 грн. Встановлено нові розміри допомоги при народженні дитини: 22 прожиткові мінімуми (встановлених для дітей до 6 років) при народженні першої дитини, 45 таких мінімумів для другої дитини і 90 мінімумів при народженні в сім'ї третьої дитини. На кожну дитину до розміру допомоги також встановлюється доплата, якщо від 3 до 13 років, доплата складає 60 грн., від 13 до 18 років—100 грн.

Запроваджено також пільги на комунальні послуги для багатодітних сімей, в яких виховуються 3 і більше дітей до 18 років. На Закарпатті є 13 тисяч таких сімей. Державні видатки на забезпечення такої пільги торік для Закарпатської області за словами Ганни Морозюк, склали близько 7 млн. грн.

На відміну від попередніх років, рівень забезпечення соціальною допомогою буде переглядатися 4 рази: 1 січня, 1 квітня, 1 жовтня та 1 грудня. Як зазначила Ганна Морозюк, триває удосконалення механізму отримання житлових субсидій. Зокрема, мінімізовано кількість документів, які повинні представляти заявники, звертаючись по призначення субсидій. Тепер пенсіонеру достатньо подати лише заяву і декларацію, а відомості про доходи (розмір пенсії) буде взято з бази Пенсійного фонду. Працюючи особи крім заяви і декларації ще повинні подати відомості про заробітну плату кожного члена сім'ї, іншими довідками відповідні установи самостійно обміняються в електронному режимі. Посилено адресність допомоги, щоб її отримали саме ті громадяни, які її потребують.

Юрій Воробець, координатор проекту "Удосконалення системи соціальної допомоги в Українi" розповів, що завдяки проекту, який підтримав Світовий банк, відремонтовано 14 місцевих управлінь соціального захисту по області, у всіх 19 управліннях встановлено нову офісну техніку та облаштовано кондиціонерами. "Крім того упродовж найближчих місяців буде змонтована вертикально інтегрована на державному рівні мережа, завдяки якій кожне робоче місце, кожен документ може бути перевірений в он-лайн режимі,-- каже Юрій Воробець.—Для управлінь закуповується відповідна комп'ютерна техніка та програмне забезпечення. Сподіваємося, що цього року, коли завершиться проект, стан справ щодо прийому громадян та і призначення допомог значно покращиться".

Яна Бреньо, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області– начальник відділу з призначення пенсій повідомила, що потреба на виплату пенсій у 2010 році на Закарпатті склала 3,4 млрд. грн. Власними коштами області потребу у виплаті пенсій забезпечено у сумі лише 1,84 млрд.грн. (тобто 54 %). На 285 закарпатських пенсіонерів припадає 225 працюючих.

В області призначено чимало пільгових пенсій відповідним категоріям населення. "Із 17 тисяч пенсій, які призначаємо протягом року, біля 2 тисяч, а то і більше призначаються із зниженням пенсійного віку. Іноді на пенсію виходять навіть у 35-40-річному віці", -- каже Я. Бреньо. Порівнявши, скільки років на пенсії живуть чоловіки і жінки (близько 12 і 20 відповідно), фахівець пояснила мотивацію збільшення пенсійного віку для жінок.

Доповідачка також повідомила деталі пенсійної реформи, яка триватиме в Україні. Так, формуватиметься накопичувальний рівень пенсійного забезпечення. Сьогодні в Україні діє виключно солідарна пенсійна система, яка призвела до дефіциту Пенсійного фонду в цілому. Накопичувальна система почне формуватися, імовірно, з 2014 року, при умові, що Пенсійний фонд буде бездефіцитним.

28 січня 2011р.

Теги: соціальна, допомога, пільги, виплати, бюджет, пенсія

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини