У прес-центрі «Закарпаття» владика Мілан вручив журналістам архієрейські грамоти і премію імені Йосипа Терелі

27 січня гостем прес-центру «Закарпаття» став Преосвященний владика Мілан, єпископ Мукачівський.

У прес-центрі «Закарпаття» владика Мілан вручив журналістам архієрейські грамоти і премію імені Йосипа Терелі
Глава греко-католиків Закарпаття завітав в гості до журналістів, аби  відзначити кращі журналістські публікації і назвати нового власника щорічної журналістської премії імені Йосипа Терелі.. Ця відзнака була заснована Мукачівською греко-католицькою єпархією у 2009-му році і тепер присуджується щорічно за публіцистичні виступи, які пропагують духовні цінності, історичну правду, активну громадянську позицію, утверджують принципи толерантності та взаємоповаги в суспільстві..
 
У своєму вступному слові владика спершу поділився з журналістами радістю з приводу того, що благодійний різдвяний концерт, організований комісією у справах молоді Мукачівської греко-католицької єпархії, і який став традиційним завершенням різдвяних свят в обласному центрі Закарпаття, відбувся в переповненому концертному залі обласної філармонії. Також владика Мілан коротко згадав ті приклади співпраці, що відбувалися між очолюваною ним єпархією та журналістами, які мали місце протягом року, що минув. Йдеться, зокрема, про два заходи за участі закарпатських журналістів, під час яких вони змогли почергово ознайомитися з парафіями та греко-католицькими храмами правобережного, а за тим – лівобережного Ужгорода. Та вже навіть після тих оглядин в Ужгороді з'явилося чимало нового і цікавого. Зокрема, як повідомив владика Мілан, у приміщенні колишньої фари, повернутому недавно греко-католицькій громаді міста, при парафії Преображення Господнього на Цегольні відкрився і діє центр для дітей з особливими потребами, що ним опікується спільнота "Дорога життя" – власне, йдеться про майстерні, де під наглядом педагогів працюють діти з особливими потребами.
 
 
 
 
У продовження розмови владика Мілан висловив сподівання на нові пізнавальні поїздки з журналістами, з-поміж яких мало би відбутися ознайомлення зі старими і новозбудованими церквами Перечинщини та Свалявщини. Також, за словами владики, можливою є подорож до Марійського відпустового міста Марія-Повч в Угорщині, де в храмі збереглися розписи одного з основоположників закарпатської школи живопису Йосипа Бокшая, і яке завжди була місцем паломництва наших дідів і прадідів. З нашого боку надзвичайно важливо не дати так просто відчужити це місце, а тому мусимо засвідчити, що храм у Марія-Повчі є нашою святинею і належить усім тим, кого об'єднувала колись одна велика Мукачівська греко-католицька єпархія, каже владика Мілан.
 
Як подарунок владика Мілан передав журналістам текст послання Його Святості Папи Венедикта XVI, традиційно датованого 1-м січня, тобто до Дня миру, з цьогорічною темою "Релігійна свобода – шлях до миру". "Тема надзвичайно важлива, бо Святійший Отець підкреслює, що найбільш переслідуваною релігією в світі є християнство", – у свою чергу закцентував владика Мілан.
 
 
Переходячи до теми нагородження, єпископ Мукачівський висловив жаль з того приводу, що не вдалося знайти спосіб залучити до аналізу, а зачить, у кінцевому підсумку, відзначити роботи теле- та радіожурналістів. Тому до уваги були взяті лише публікації, надруковані в обласній пресі та електонних ЗМІ. З них відібрали понад сто матеріалів, які ретельно переглянули члени журі та сам єпископ, і визначили найкращі. Зрештою було обрано п'ять статей для відзначення архієрейськими грамотами і одного автора на відзначення журналістською премією.
 
Таким чином, архієрейськими грамотами були відзначені п'ятеро журналістів: Олександр Богданов за публікацію „Забута церква у Нижньому Бистрому" („Закарпатська правда", 23.01.2010), Олександр Гаврош за публікацію „Батько Волошин: Президент Карпатської України виховав двадцять двох дітей" („Старий Замок Паланок", 11.03.2010), Іван Костевич за публікацію „Господні храми отця Петра" („Срібна Земля-Фест", 25.11.2010), Олена Макара за публікацію „Ужгород греко-католицький: лівобережний" („Ужгород", 20.11.2010) та Олександр Попович за публікацію „Вогнище на ґанку церкви, або Як поляки розповідали українським ромам про чилійських шахтарів" („Старий Замок Паланок", 02.12.2010).
 
 
Заслужена нагорода Олександра Богданова
 
 
Олександр Гаврош до нагород звик :)
 
 
Іванові Костевичу за своєю нагородою довелося їхати аж із Тячівщини
 
 
Олені Макарі ближче - вона з Ужгорода і "Ужгорода"
 
 
Олександр Попович уже "грамотний" :)
 
Премію імені Йосипа Терелі за підсумками 2010-го року владика Мілан вручив Тетяні Грицищук – за активну позицію у висвітленні духовного життя краю на сторінках обласної преси, зокрема за публікації „До яких пір Святий Миколай буде жити в Лапландії? (інтернет-сайт Закарпаття онлайн ), „Греко-католицькі святині Ужгорода пахнуть по-різному" („Неділя", 27.02.2010) та „Монахи-місіонери Словаччини: „Гарні плоди своєї діяльності бачимо у щирих сповідях людей" („Неділя", 17.04.2010).
 
 
Премію імені Йосипа Терелі за підсумками 2010-го року владика Мілан вручив Тетяні Грицищук
 
Вручаючи відзнаки, владика Мілан детально арґументував вибір, зроблений на користь тієї чи іншої публікації, і висловив особисту щиру подяку кожному з медійників за увагу до проблем і життя греко-католицької громади краю. Скажімо, коментуючи одну із відзначених публікацій Тетяни Грицищук, а саме – "До яких пір Святий Миколай буде жити в Лапландії?, що була розміщена у авторському блозі журналістки на сайті Закарпаття онлайн, владика подякував їй за розвінчання міфу про Святого Миколая як радянського Дєда Мороза чи західного Санта-Клауса, котрий мешкає, чомусь, у Лапландії. "Це дуже цікава стаття, яка показує, як можна залишатися у полоні стереотипів. Маємо в даному разі казки і комунізм. Але декому ті казки подобаються більше, аніж дійсність. Саме тому я просив би журналістів, аби ми не дали себе обманювати у такий спосіб. Бо, скажімо, в даному випадку всі знаємо, що святий Миколай – це конкретна особа, що прожила своє земне життя, була вшанований церквою і нема жодної потреби зв'язувати його з Дідом Морозом і Лапландією. Адже він є в небі, і саме там, а не в Лапландії, прославляє Господа," – сказав владика. – Але люди не люблять, коли їх позбавляють міфів".
 
 
– То був справді великий ризик – оприлюднювати свою думку, цю свою незгоду щодо міфу, що панує у нашому суспільстві, в інтернет-просторі. Дід Мороз, Святий Миколай і миколайчики вже змішалися так, що нині вже незрозуміло насправді, хто у нас є – Миколай, чи миколайчик, і яка взагалі роль цього святого," – розповіла Тетяна Грицищук. – І цю свою думку довелося відстоювати в дискусії з коментаторами, які часом у різкій формі висловлювали своє несприйняття висловленої мною точки зору".
 
Вручаючи нагороду Тетяні Грицищук, владика Мілан також подарував їй нещодавно виданий коштом і зусиллями єпархії альбом "Нові церкви Мукачівської греко-католицької єпархії" авторства відомого мистецтвознавця і краєзнавця Михайла Сирохмана.
 
На завершення зустрічі владика Мілан відповів на запитання журналістів. Зокрема, йшлося і про те, чому єпархія не обмежується на публікаціях в своєму виданні "Благовісник". "Думаю, що добрі публікації в різних засобах масової інформації дійдуть до більшої кількості людей, зокрема до тих, котрі не читають суто релігійну пресу," – відповів владика Мілан. І, мабуть, ці слова були квінтесенцією цією зустрічі глави греко-католиків Закарпаття і журналістів у прес-центрі "Закарпаття".

Фото Олександра Поповича та прес-служби Мукачівської греко-католицької єпархії

28 січня 2011р.

Теги: премія, Тереля, журналіст, владика Мілан, греко-католицький

Коментарі

МАРИНА 2012-12-10 / 19:47:02
Панове ,журналісти ,що зВАМИ, ідіть будь ласка читайте історію релігій особливо КАТОЛИЦИЗМ! Або вивчіть цікаву тему ;"освіта на Закарпатті.БОЖЕ,ЩО ВИ РОБИТЕ!!!!!

Таня 2011-01-30 / 08:46:00

До пана професора

Всі пішли у гори, лижатися, любуватися зимовою красою. Гарна погода, природа спонукає до світлих думок.

pfr 2011-01-29 / 11:40:00
якесь диво - стільки коментарів - і не на "русинську" тематику :)

Пан Баклажан 2011-01-28 / 23:08:00
Згоден із Кергуду: Алєкс Богданов - то блоггер № 1 на Закарпатті

Мона 2011-01-28 / 22:43:00
Яка "Недiля" така Горянка , однаково "цiкавi"!!!!

2011-01-28 / 21:14:00

Це не про ту Горянку йдеться, що працює в Репортері? Якщо та, то така неперебірливість з місцем роботи складе їй погану службу і премію можна отримати хіба за злодійство чужої інтелектуальної власності, найкривавіший сюжет, розпалювання нацворожнечі, сепаратизм і службу на користь Россіі і русского православія з реалізації путінсько-гундяєвської ідеології "Русскаго міра" практично "во всьом мірє"

читач 2011-01-28 / 20:43:00
Я поважаю владику Мілана та його думку, вибір.
Цікаво, а чому ніяк не відзначено Тетяну Горянку , вона ж стільки пише про церкви.

Kergudu 2011-01-28 / 20:15:00
Думаю, что конкурс был в самом деле справедливым и более-менее объективным. Больше всего порадел за А.Богданова - человечище делает больше всех для успешной популяризации края и частенько поднимает на свет божий проблемы, о которых может и многие слышали, но в глаза не видели, и правду не написали. Словом, молодец! ) К тому же не журналист (но подает надежды - это по любому шутка:). Учитесь, борзописцы!

журік 2011-01-28 / 19:36:00
Справді гарний репортаж. Можу пожаліти, що мене не нагородили :-) А якщо серйозно, то молодці і ті, хто організовував, і ті, хто нагороджував, і ті, кого нагородили, і ті, кого не нагородили - також :-)

клим 2011-01-28 / 19:09:00

Такий перехід на особистості можливий тільки у тому випадку, якщо автор коментаря публікує його під власними іменем/прізвищем. Адмін

Знавець 2011-01-28 / 18:48:00
Премії вручали журналістам, а не газетам. Дві статті Тетяни Грицищук, котра отримала головну премію, якраз і були надруковані в "Неділі"

Оксана 2011-01-28 / 18:25:00
Дуже гарний і цікавий фоторепортаж.

Збирач фольклору 2011-01-28 / 18:22:00
"Недільо" не реви,
Най ти не тичуть з очи слизи.

з єпархії 2011-01-28 / 18:21:00
Премію вручають журналістам, а не редакціям.

Читач 2011-01-28 / 16:53:00
Згодна з Людою, що "Неділя" заслуговує на окрему спеціальну премію за висвітлення релігійних подій у краї та виховання толерантних стосунків між різними конфесіями.

Віктор 2011-01-28 / 16:53:00
Не треба "Неділі" уніатських грамот! Хай шевченка цитують про папу та його віру!

Люда 2011-01-28 / 16:37:00
Шкода що Неділі нічого не вручили, бо газета найбільш за всіх приділяє увагу релігії у краї

тележур 2011-01-28 / 11:37:00
Вітаю всіх нагороджених і ненагороджених також!

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини