Балога зібрав на Закарпатті чиновників для вирішення питання по Солотвинському солеруднику

Сьогодні, 27 січня 2011 року Міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Балога перебував з робочим візитом на Закарпатті.

Балога зібрав на Закарпатті чиновників для вирішення питання по Солотвинському солеруднику

У рамках візиту Віктор Іванович провів засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з приводу діяльності державного підприємства "Солотвинський солерудник". Йшлося також про стан виконання заходів, передбачених програмою комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2002-2006 роки та прогноз до 2015 роки.

Участь у цьому важливому заході також взяли представники Міністерств екології та природних ресурсів; агрополітики та продовольства; економічного розвитку та торгівлі; регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства; фінансів; охорони здоров'я, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки; Державного агентства водних ресурсів та Національної Академії Наук Україн, а також керівники Закарпатської облради та обласної держадміністрації – Іван Балога та Олександр Ледида.

Цьому передувала величезна робота депутатського корпусу краю, облдержадміністрації, депутатів Верховної Ради від Закарпаття, які інтенсивно били на сполох. Було направлено десятки звернень,ухвалених на пленарних засіданнях облради, листів і телеграм, скерованих Президенту України, Прем'єр-міністру України, Голові Верховної Ради України, Міністерству фінансів, Міністерству економіки, Міністерству регіонального розвитку та будівництва, Міністерству праці та соціальної політики, Міністерству охорони здоров'я, Міністерству охорони навколишнього середовища, Міністерству аграрної політики та ін.

З ініціативи депутата облради, а нинішнього голови облради Івана Балоги 12 червня 2008 року відбулось виїзне пленарне засідання 17-ї сесії обласної ради з порядком денним "Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам'яної солі та державному підприємстві стратегічного значення "Солотвинський солерудник" і шляхи виходу з неї". Разом із депутатами облради у вивченні та обговоренні ситуації, прийнятті рішень взяли участь тодішні заступники керівників п'яти міністерств, причетних до цього питання, представники науково-дослідних установ.

Йшлося про необхідність розробки комплексної державної програми, яка б включала увесь комплекс з приведення території до безпечного стану, після консервації, відселення мешканців з потенційно небезпечних зон, небезпечної подальшої експлуатації автомобільної та залізничної магістралей тощо.

У цьому контексті у Львові була проведена науково-технічна нарада стосовно подальшого функціонування ДП "Солотвинський солерудник" за участі представників департаменту харчової промисловості Мінагропрому, Закарпатської обласної і Тячівської районної державних адміністрацій, ДП "Солотвинський солерудник", міністерств охорони здоров'я та навколишнього середовища, науковців. На ній зазначалось, що видобуток солі шахтним способом в умовах великих водоприпливів технічно неможливий і економічно недоцільний унаслідок розвитку соляного карсту та небезпеки деформації стовбурів. Відновлення виробництва можливе шляхом відкритої розробки та переробки розсолів. Ліквідація (консервація) солерудника потребує державної програми, її приблизний термін становитиме 10 років.

Зважаючи на виключну серйозність ситуації, можливі непередбачувані наслідки та очевидну недостатність здійснених заходів на рівні центральних органів влади, депутати обласної ради вирішили внести це питання на розгляд і своєї наступної позачергової сесії. Усі вони підтримали пропонований проект рішення щодо визнання ситуації на Солотвинському родовищі кам'яної солі та державному підприємстві "Солотвинський солерудник" надзвичайною. Було прийнято звернення до Кабінету Міністрів України з проханням негайно розглянути це питання на своєму засіданні, визнати ситуацію надзвичайною на державному рівні, розробити комплексну державну програму "Солотвино", в якій передбачити весь комплекс робіт із приведення території до безпечного стану, відселення мешканців із потенційно небезпечних житлових будинків, безпечної експлуатації автомобільної та залізничної магістралей, енергокомунікацій, вирішення соціальних питань, у тому числі й погашення заборгованості з виплати зарплати гірникам, вирішення подальшої долі Української алергологічної лікарні.

Та на численні звернення до Кабміну та Мінагрополітики України дано понад 100 доручень і резолюцій Кабміну України щодо Солотвинського солерудника, більшість із них - не отримали жодної фінансової підтримки.

У травні у зв'язку з надмірними опадами 2010 року ситуація на солеруднику погіршувалася. Було зупинено спуск-підйом хворих та медперсоналу у підземні відділення Української та Закарпатської алергологічних лікарень. Такий стан була невідкладно розглянуто на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Закарпатської ОДА, а відповідні матеріали надіслані МНС України для прийняття рішення та надання експертного висновку щодо визначення державного рівня надзвичайної ситуації. Дане міністерство підтвердило рішення вищезгаданої комісії.

І тільки у серпні, а відтак і у листопаді 2010 року, коли за вирішення питання взявся Президент України, крига скресла. З метою врегулювання ситуації, що склалася на державному підприємстві "Солотвинський солерудник", збереження алергологічних лікарень, що функціонують у підземних виробках соляних шахт цього підприємства, та недопущення виникнення техногенної катастрофи у селищі Солотвино Тячівського району Закарпатської області, Віктор Янукович доручив Прем'єр-міністру України М.Азарову передбачити у Держбюджеті на 2011 рік належне фінансування на ці заходи.

Сьогодні наш земляк, депутат облради Віктор Балога, якого проблеми Солотвина хвилюють щиро, провів засідання поважної комісії по діловому. Було вивчено низку довідкових матеріалів, обґрунтувань науковців, оглянуто карстові провалля на території солерудника, вислухано пропозиції місцевої влади, представників громадськості.

За наслідками засідання комісії вироблено відповідні пропозиції, які ляжуть в основу рішень Кабінету Міністрів України та інших органів центральної виконавчої влади з цього питання. повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради.

27 січня 2011р.

Теги: Балога, Солотвино, солерудник

Коментарі

Читач 2011-01-28 / 11:36:00
"Міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи" - такого міністерства вже немає!!! Пишіть коректно. Тепер воно називається просто Міністерство надзвичайних ситуацій.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини