Ганна Яблонська, яка загинула в "Домодєдово", боялась польотів і мріяла про другу дитину

Одеська письменниця Ганна Яблонська (прізвище після заміжжя – Машутіна), яка загинула під час масштабного теракту в "Домодєдово", мріяла народити другу дитину. Вона дуже боялася польотів: два роки тому ледь не потрапила в авіакатастрофу. Пілот, заходячи на посадку, "промазав" повз смуги аеродрому, але в останній момент встиг набрати висоту.

Ганна Яблонська, яка загинула в "Домодєдово", боялась польотів і мріяла про другу дитину

ВІДЕО МОМЕНТУ ВИБУХУ В "ДОМОДЄДОВО"

"Виявляється, якщо випити перед зльотом - летіти майже не страшно, - зізнавалася вона пізніше друзям в Мережі. - Майже. Взагалі погано, що немає в мене ніяких шкідливих звичок. Що я ідеальна така. Один гріх - меланхолія ".

У своєму блозі вона також передбачила близьку смерть. За місяць до загибелі Ганна написала: "Мені здається, що у мене залишилося мало часу ..."

"Її довго не помічали, можливо, через вік, хоча вона встигла досягти набагато більше, ніж багато її ровесників . П'єси довгий час не ставилися, і це вганяло її в депресію, - розповів журналіст, віце-президент Всесвітнього клубу одеситів Євген Голубовський. - Якесь поліпшення намітилося лише в останні роки ".

"Думаю про те, що я зробила в житті і що не зробила, - писала вона у тому ж блозі 16 жовтня минулого року. - Тобто я не маю на увазі мої якісь досягнення (смішно), а от просто щось таке, про що потім можна буде розповідати в старості. Наприклад, про те, як у молодості я дуже боялася старості. Як стрибала з парашутом у 15 років і як їла ЛСД у 25. Про те, як у 19 в припадку любовної лихоманки взяла ножиці і відстригла ціле пасмо волосся і відіслала в конверті того, кому ... І як в 21 провела цілу ніч у московському мавпятнику разом з бомжами і повіями в перший же мій приїзд до столиці - через відсутність реєстрації ... І як у 28 в Афінах вночі до нас в будинок забралися злодії через залишене мною відкрите вікно, і ми дивом залишилися живі і нас навіть газом не отруїли. І як під час повстання на розі вулиці стали громити банк і як їхали дорогою повз палаючі машини, які могли вибухнути будь-який момент ... "

ОСНОВНІ ВЕРСІЇ ТЕРАКТУ В "ДОМОДЄДОВО"

Драматург та поетеса Ганна Яблонська підкорила театри Росії, але виявилася незатребуваною на Батьківщині Ганна летіла до Москви на вручення премії журналу "Мистецтво кіно" (за останню п'єсу "Язичники") рейсом компанії "Трансаеро", який приземлився в "Домодєдово" за 27 хвилин до вибуху. У момент події Ганна проходила паспортний контроль, пише "Сегодня".

Близькі розповідають, що відразу після того, як ЗМІ повідомили про терористичну атаку, чоловік Ганни Артем намагався додзвонитися їй по мобільному телефону. Але на дзвінок відповів співробітник ФСБ, що стояв поруч з її тілом. Він сказав, що "Ані немає". Через кілька годин ім'я молодої письменниці, яка зуміла в неповних 30 років заробити всі найпрестижніші театральні нагороди Росії, з'явилося в офіційному списку загиблих.

Організатори премії "Особиста справа-2010" не стали зупиняти церемонію нагородження, коли не змогли зв'язатися з Анною, - сподіваючись, що вона просто не може вирватися з аеропорту. Премію, швидше за все, отримає сім'я одеситки.

Ганна Яблонська народилася в Одесі в 1981 р. в сім'ї відомого журналіста Григорія Яблонського. Закінчила юракадемію, працювала в сфері маркетингу, зв'язків з громадськістю, писала для жіночих журналів. "Займалася різними дурницями", - так охарактеризувала вона цей етап свого життя в одному з останніх інтерв'ю. У 1997-му посіла друге місце на одеському конкурсі "Міс преса". У якийсь момент Аня відкрила для себе поезію, потім прозу - публікувала розповіді в місцевих виданнях. У 2000-х зайнялася драматургією і відразу звернула на себе увагу критиків. Але першим відкрив талановитого літератора великий російський театрознавець Павло Руднєв. Він згадує: "Яблонська - один з найяскравіших драматургів нової хвилі. Вона була натхненником і ідеологом "жіночої лінії" в російськомовному театрі. Причому, парадокс в тому, що лінія ця зовсім нежіноча, дуже жорстка, несентиментальна. Втім, Аня, як та кішка, яка приземлялася завжди на чотири лапи, вміла завершувати свої роботи перемогою життя над смертю. У її жорстокому, жахливому, дуже страшному світі завжди була надія і якийсь настрій на позитив. Та й сама вона була позитивною людиною, дуже живою і працездатною. Ну і, звичайно, дуже красивою - ангельською красою, простою, не гламурною ".

Точна дата і місце похорону драматурга не відомі, оскільки тіла всіх загиблих у теракті поки залишаються в московському відділенні судово-медичної експертизи і моргах. Родичам тіла обіцяють передати не раніше, ніж у четвер. Президент Віктор Янукович висловив співчуття родині Ганни і доручив МЗС надавати всіляку допомогу родичам загиблої. Ряд російських театральних діячів організував збір грошей для сім'ї Яблонської, а театр "Парафраз" навіть заявив про намір перерахувати Машутіним всю виручку від лютневого показу вистави за п'єсою Анни Яблонської.

Чоловік Ганни - Артем Машутін - разом з матір'ю письменниці та її дочкою Марією спішно вилетів до Москви. З пресою він, із зрозумілих причин, спілкуватися не побажав. У свою чергу, друзі подружжя Машутіних говорять, що вони були дуже гарною парою. "Він її дуже любив, було помітно, що вона щаслива", - розповів Руднєв. Маші Машутіній нещодавно виповнилося три рочки. "Донька стала, як казала Аня, сенсом її життя. Життя, яка так безглуздо обірвалося ", - написав у своєму блозі одеський поет Борис Херсонський. До слова, Яблонська мріяла про другу дитину.

Ганна Яблонська написала 13 п'єс, частина з яких з успіхом йшла на театральних сценах. У цьому році в Челябінську і московському "Театрі.doc" пройде прем'єра її "Чацького".

Премію "Мистецтво кіно" Анна повинна була отримати за останній твір - "Язичники", - який, можливо, буде екранізовано.

У понеділок у кількох театральних студіях Москви пройшли вечори, присвячені Ганні Яблонськїй. Читали її "Монодіалоги".

Нагадаємо, у Росії в московському аеропорту "Домодєдово" стався вибух. Кількість загиблих становить 35 осіб. За попередніми даними, бомбу привів у дію терорист-смертник, який пройшов в зал для зустрічаючих і знаходився в дуже щільному натовпі людей, тому багато хто отримав важкі травми.

Потужність підірваної бомби, як повідомляють російські ЗМІ з посиланням на свої джерела, склала 5 кг в тротиловому еквіваленті.

У зв'язку з вибухом, в інших аеропортах ввели посилений режим безпеки: оглядається весь багаж і ручна поклажа пасажирів.

Слідчий комітет Росії в понеділок порушив справу за трьома статтями - "терористичний акт", "вбивство двох і більше осіб" і "незаконний обіг зброї і вибухових речовин". У вівторок була додана ще одна стаття - "незаконне виготовлення зброї".
 

ТСН

26 січня 2011р.

Теги: теракт, Домодєдово, Яблонська

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини