В останню суботу січня на закарпатській Берегівщині вчать готувати свинину

Кожному городу, казав наш філософ Григорій Сковорода, свій нрав і права. І це місцеві жителі визначають, які кому гастрономічні фестивалі проводити. Особливо багато їх на Закарпатті. Цього року в Мукачевому місцеві мешканці та туристи вже шістнадцятий раз збиралися на «Червлене вино». Охочі посмакувати виноградним хмільним напоєм уже зараз планують участь 4—6 березня в 11–му традиційному Міжнародному фестивалі вин у Берегові, де хочуть урочисто відкрити музей виноградарства та виноробства. Але не винами єдиними живуть закарпатці. 29 січня в селі Геча Берегівського району, що за шiсть кілометрів від райцентру, вже вп’яте відбудеться конкурс... різників.

В останню суботу січня на закарпатській Берегівщині вчать готувати свинину

Звичайно, забій поросят — лише привід зібратися і запросити гостей. Головна частина і цього фестивалю — кулінарно–гастрономічна: приготування шкварок, різних ковбас, квашеної капусти із м'ясом, зельцю, холодцю і копченостей. "Коли ріжемо свиню, можна приготувати щонайменше 13 різних страв", — каже "УМ" голова Берегівської районної спілки сільського туризму і добра господиня Шарлотта Чізмар, авторка видання "Рецепти. Традиційна закарпатська угорська кухня". Так–так, угорська, бо історично на Берегівщині проживає 75 відсотків угорців, а в Гечі мешкає переважно угорська громада. І день різання свині там називають дісновагаш, а різників — биллери або гентеші.

Cтрава, яку гечинці готують у дісновагаш, щоб пригостити різника та всіх, хто йому допомагає, — тушковане м'ясо з квашеною капустою з картопляним пюре або торошкапосто. Шматки свіжини кладуть у товстостінний посуд, підсмажують у власному соку, постійно помішуючи, потім додають трохи води, солять. Водночас в іншій посудині на смальці тушкують промиту і добре відтиснену квашену капусту з бочки. Коли м'ясо майже готове, обидва складники з'єднують, трохи тушкують, а насамкінець підсмажують, щоб позбутися зайвої рідини. На гарнір готують рожеве картопляне пюре, приправлене молоком і сметаною. А фарбує пюре паприка.

Для господинь з усіх куточків України, які готують домашні ковбаси, Шарлотта Чізмер розповідає, як на Берегівщині роблять "гурки" по–угорськи. Ретельно прочищені кишки кладуть у теплу підсолену воду, яку, коли вона холоне, міняють знову на теплу. Коли вже, надувши кишки, перевірили, чи вони цілі, обов'язково кладуть їх у воду з кружальцями цибулі (близько 1 кг) — щоб дезинфікувалися до вечора. Щоб зготувати білу гурку, відварюють тельбухи (4,5 кг), з яких не обчищають жир, і перемелюють на м'ясорубку. У спеціальні дерев'яні ночви висипають запарений рис (2—3 кг), 1—1,5 кг перемеленої цибулі та тельбухи, додають сіль, чорний мелений перець і багато майорану — все акуратно перемішують. Начинивши кишки і проколовши готові ковбаси у кількох місцях голкою (щоб не полопались) — варять до готовності у воді, в якій варилися тельбухи. Щоб мати кров'яну гурку, до фаршу для білої гурки підмішують кров і приправляють не майораном, а перемеленим сушеним насінням кропу (2—3 столові ложки).

Так звана мадярська ковбаса — тривалого зберігання — лежить аж до Великодня. Для цього її спочатку вивішують на кілька днів на холод — "щоб промерзла", а потім коптять у домашній коптильні, яку наповнюють трiсками з фруктових дерев (черешні, вишні). Далі — ставлять у кладовку з віконцем, щоб постійно добре провітрювалася. Склад мадярської ковбаси: перемелене м'ясо (10—15 кг) приправляють перемеленим часником (300 г), червоним солодким (150 г) та чорним перцем (за смаком). Частину наповнених таким фаршем кишок просто смажать на сковорідці з двох боків, щоб їсти "газі колбас" відразу.

Дуже цікава угорська випічка тепертеш почачо — тісто зі шкварками. Для приготування страви потрібно близько 500 г борошна, 20 г дріжджів, 100—150 г сметани, 100 г білого сухого вина, 2 жовтки, 1 столова ложка солі, 300 г шкварок, 50 г жиру. Дріжджі розчиняємо у підігрітій сметані й виливаємо суміш у борошно, додаємо жовтки, вино і вимішуємо тісто середньої твердості. Залишаємо його відпочивати на дерев'яній дошці 10—15 хвилин. За цей час перемелюємо на м'ясорубку шкварки, змішуємо з жиром і ділимо масу на три рівні частини. Розкачуємо тісто завтовшки 2 см, рівно викладаємо одну частину шкварок і загортаємо з усіх боків та залишаємо у спокої на 15—20 хвилин, щоб тісто ввібрало начинку. Цю процедуру повторюємо ще двічі (тісто постійно треба загортати в одному напрямку). За третім разом тісто залишаємо відпочивати години на півтори, потім розкачуємо, вирізаємо склянкою кружечки, робимо зверху ножем "сіточку" і ставимо випікати на півгодини.

Усі страви зі свіжої свинини добре смакують із сухими домашніми винами, каже Шарлотта Чізмар. Хоча на Берегівщині українські угорці пригощають і сливовицею — домашньою самогонкою.

Валентина Неліна, Україна Молода

26 січня 2011р.

Теги: гентеш, різник, свинина, Геча

НОВИНИ: Соціо

21:48
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в січні 2024-го 22-річного Михайла Яцканича з Підвиноградова Виноградівської громади Фото новина
15:52
/ 2
На війні поліг 21-річний Іван Микульця з Тячева Фото новина
13:33
/ 7
В Ужгороді відклав яйця унікальний, єдиний в Україні кайман Шнайдера Фото новина
11:33
/ 2
На Харківщині поліг Леонід Пивовар з Неліпина на Мукачівщині Фото новина
12:53
/ 1
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим на війні з росією Андрієм Розгау Фото новина
02:16
/ 2
WWF-Україна виступає проти будівництва лісової автодороги в межах лісництв філії "Ужгородське лісове господарство" ДП "Ліси України"
19:18
/ 15
У Калинах на Тячівщині харківський забудовник незаконно почав роботи зі спорудження ГЕС Фото новинаВідео новина
16:48
/ 7
В Ужгороді ще не відкритий McDonald's покарали за "непродуману" вивіску Фото новина
10:41
/ 1
На війні з росією поліг 57-річний Іван Пичкар з Родниківки на Мукачівщині Фото новина
01:31
/ 14
Справа Комарницького: Звільнений начальник УСР в Закарпатській області Химич зберігає $95 тис. готівкою
13:59
У Буштині на Тячівщині, гасячи пожежу в надвірній споруді, врятували два будинки та літню кухню поруч Фото новина
11:06
/ 1
На Запоріжжі поліг Володимир Зелді з Тересви на Тячівщині Фото новина
00:08
/ 10
Ужгородські лісівники будуватимуть дорогу під вітряки на Рівній через праліси (ДОКУМЕНТИ)
11:01
/ 2
На Сумщині поліг прикордонник Руслан Пинзару з села Сімер Перечинської громади Фото новина
15:37
/ 13
ВР прийняла доопрацьований після вето президента закон про примусове відчуження землі та будинків в Ужгородському районі Закарпатської області
16:23
На Закарпатті у лютому 2025-го порівняно з груднем 2024-го ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,6%
13:20
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Лазориком Фото новина
12:45
Профільна комісія Закарпатської облради підтримала збереження Чорних озер в Ужгороді Фото новина
19:14
У Мукачеві патрульні виявили водійку "під кайфом", а в пасажира – наркотики Фото новина
14:12
/ 14
Закарпаття відвідала очільниця Міндовкілля Гринчук, нищення довкілля мініГЕСами і вітряками пріоритетом візиту не було Фото новина
13:02
На Закарпатті, на кордоні з угорщиною на початку квітня запрацює новий пункт пропуску "Велика Паладь – Нодьгодош"
13:57
/ 1
У понеділок у Мукачеві попрощаються з полеглим захисником Володимиром Напудою Фото новина
13:20
/ 1
В Ужгороді у суботу попрощаються з полеглим на війні Мирославом Біртою Фото новина
19:37
/ 4
Петиція про розробку нового генплану Ужгорода зібрала необхідні підписи всього за добу
14:46
У п'ятницю зранку тимчасово не працюватиме КПП "Лужанка – Берегшурань"
» Всі новини