На Великоберезннящині відбувся традиційний фестиваль колядницьких груп «Вертеп – 2011»

Цьогоріч фольклорне дійство уперше проводилося на території рекреаційно-туристичного центру району в с. Вишка, де його свідками змогли стати й відпочивальники місцевих туристичних закладів. Урочистого настрою учасників і свідків самобутнього дійства не зіпсували навіть вибрики погоди, яка замість очікуваного снігу привітала фестивальників дощем.

На Великоберезннящині відбувся традиційний фестиваль колядницьких груп «Вертеп – 2011»

Цього року традиційний районний Різдвяний фестиваль "Вертеп" поміняв свою давню прописку, адже впродовж багатьох років проводився у районному центрі. Начальник сектору туризму відділу культури і туризму Великоберезнянської РДА Іван Канюк цей факт коментує так:

- До прийняття рішення щодо проведення фольклорного фестивалю у віддаленому гірському населеному пункті спонукали дві обставини. По-перше, саме у селах найкраще збереглися народні обряди, а тому таке розмаїте дійство як фестиваль "Вертеп" природніше і органічніше вплітається у обстановку Вишки. Адже у районному центрі свято перетворилося за багато років фактично у різдвяний концерт колядників. А у селі з самобутньою архітектурою, збереженими прадавніми звичаями воно набуло нового і візуального, і змістового наповнення.

По-друге, було вирішено врахувати і той аспект, що найцікавішим обрядове дійство може стати для гостей краю, адже у кожному регіоні України та й зарубіжжя існують свої неповторні традиції уславлення приходу в світ Сина Божого. На Верховині ж збережено ще прадідівські звичаї, які у більш розвинутих місцевостях уже втратилися. Таким чином ми хотіли підготувати різдвяний сюрприз відпочиваючим на гірськолижних базах району. Йдеться про врахування нагоди зробити помітний штрих в урізноманітнення туристичного життя краю.

А начальник відділу культури і туризму Великоберезнянської РДА Неля Глодан додає:

- Це лише перша спроба надати іншої форми традиційному районному різдвяному мистецько-духовному святу. Цього разу ми проаналізуємо усі позитивні моменти, ставлення гостей до проведеного фестивалю, аби наступного разу максимально врахувати побажання усіх, хто захоче провести новорічно-різдвяні свята у рекреаційно-туристичних закладах Великоберезнянщини. Звичайно, це вимагатиме тривалішої підготовки, солідніших грошових вкладень, але успіх справи окупиться гарною візиткою туристичній привабливості краю. Сподіваємося і на підтримку зацікавлених підприємців, оскільки цього року її проявила лише компанія "Київспортсервіс". Словом, ми прагнемо започаткувати колоритне і яскраве свято, яке нічим не поступатиметься відомим уже фестивальним дійствам в Україні.

8 січня фестивальне дійство під відкритим небом, з використанням сучасних освітлювальних технологій зібрало сотні краян та тих, хто цього дня вирішив провести відпочинок саме у нашому краї. Тут була створена унікальна можливість здійснити мандрівку у минулі століття, причаститися чистого джерела духовних надбань гірського краю.

Колоритне фольклорне свято розпочалося вступним торжеством. На імпровізовану сцену піднялися ведучі у верховинському одязі, які сповістили про народження Божого Дитяти і його уславлення у Карпатському краї. Свідченням одвічної народної шаноби до радісного християнського свята є і фестиваль колядницьких груп, який щороку проводиться на Великоберезннящині.

Відтак слово для привітання взяв заступник голови районної ради Василь Риган. Виступаючий висловив сподівання, що різдвяні фестивалі під відкритим небом перетворяться у традицію, яка привертатиме увагу передусім туристів та гостей краю, який поступово чіткіше обрисовує свій рекреаційно-туристичний портрет.

Перший заcтупник голови райдержадміністрації Василь Кірик висловив сподівання, що прекрасні зимові свята принесуть мир, спокій і злагоду, впевненість у майбутньому. Відтак побажав усім  міцного здоров'я, успіхів, родинного щастя, достатку і благополуччя, гарного настрою і любові. "Нехай у Вашому житті панують гармонія та удача!"- наголосив виступаючий. Від імені органу районної виконавчої влади удач і нових творчих відкриттів він побажав організаторам та учасникам вертепного фестивалю.

Як добрий господар, побажав духовної радості і піднесеного настрою від вертепного дійства під відкритим небом виконавчий директор компанії "Київспортсервіс" Григорій Клементовський. На додачу учасникам сценічної програми він  вручив різдвяні подарунки.

Під небом Вишки залунали колядки, віншування, веселі різдвяні сценки.  Дзвінко і врочисто сповіщали про прихід у світ Божого дитяти, про людську любов до нього колядники з Чорноголови, Люти, Волосянки, Солі, Луга, Мирчі та інших сіл Великоберезнянщини. У кожному населеному пункті свої різдвяні обрядові звичаї, і їх представили на святі шанувальники народного мистецтва.

Умови такого села як Вишка дозволили до концертного дійства додати чимало інших атрибутів відзначення світлого християнського свята. Бажаючі змогли скуштувати місцевих різдвяних страв, тістечок, напоїв, придбати вироби народних умільців, завітати у заклади, які також налаштувалися приєднатися до загального дійства.

Оскільки на свято зібралося багато молодих любителів гірськолижного катання, було продумано і відпочинок після завершення фестивалю "Вертеп – 2011". Незабутнє враження справила оригінальна феєрична cнігова дискотека, яка поєднала елементи традиційних та сучасних музичних віянь. До її програми було включено конкурси, ігри, веселі змагання, розваги, які додали настрою, запам'яталися чарами верховинської Різдвяної ночі. Організатори фестивалю та інших складових дійства постаралися, щоб вони запам'яталися не менш яскраво, аніж гоголівські картини цього великого християнського свята, овіяного легендами, повір'ями, колоритом мистецького торжества душі народу.

Святкове Різдвяне дійство у Вишці вдалося, у цьому переконали теплі відгуки його свідків. Водночас перша спроба завжди дає матеріал для висновків щодо кращої організації такого масового заходу як фестиваль колядницьких груп. Віриться, що свято збережеться атрибутом духовно-мистецького життя району, а водночас стане і штрихом його туристично-рекреаційного розвитку.

18 січня 2011р.

Теги: Вишка, вертеп, фольклор, фестиваль

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини