Закарпаття на 4 місці в Україні за показниками розвитку природно-заповідного фонду

В Закарпатській облдержадміністрації відбулося засідання Координаційних рад з питань формування національної екологічної мережі Закарпатської області та виконання положень Карпатської конвенції.

Закарпаття на 4 місці в Україні за показниками розвитку природно-заповідного фонду

Провів засідання заступник голови Координаційної ради, начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов. У вступному слові, він, зокрема зазначив, що Закарпаття за рейтинговою оцінкою Мінприроди України займає четверте місце за показником відношення площі природно-заповідного фонду до загальної площі області – 13,4%. Нині взято на облік 450 територій та об'єктів ПЗФ загальною площею 172,1 тис. га, з них: 34 об'єкти загальнодержавного значення на площі 154,5 тис. га та 416 об'єктів місцевого значення на площі 17599,9 га.

За даними Головного управління Держкомзему у Закарпатській області 984,3 тис. га (77,2%) території Закарпатської області віднесені до площ екомережі. Про це повідомив на засіданні начальник відділу біоресурсів держуправління Анатолій Поляновський. Під координацією держуправління у 2010 році завершено виготовлення проектів схем екомереж у районах. На 2011 рік держуправлінням буде подано їх на розгляд районних рад для затвердження. Також буде поданий для затвердження в цілому проект обласної схеми екомережі.

У минулому році держуправлінню вдалося виконати майже усі заплановані заходи щодо розширення природо-заповідного фонду області та винесення територій та об'єктів у натурі, погодження водно-болотних угідь міжнародного значення проведення екологоосвітніх заходів тощо.

У частині міжнародних заходів екологічного спрямування протягом 2010 року в області держуправлінням взято участь у міжнародних науково-практичних конференціях, семінарах та нарадах. Щороку проводяться робочі зустрічі українсько-угорської та українсько-словацької робочих груп з питань стану охорони та якості поверхневих вод в прикордонних створах р. Тиса. Проведені заходи є містком у діалозі  між Карпатським регіоном та Європою.

Завдяки аналітичній та наполегливій роботі держуправлінням виконуються пункти задекларовані у Карпатській конвенції. Зокрема, у частині збільшення лісів за наслідками інвентаризації по районах з виявлених 1408,6 га земель, придатних до заліснення, 215, 1 га передано лісогосподарським підприємствам. Держуправлінням обґрунтовано та надано пропозиції до обласного управління лісового та мисливського господарства й Головного управління Держкомзему у Закарпатській області про взяття на облік само заліснених площ на землях інших землекористувачів, що знаходяться по зовнішній межі держлісгоспів з метою наступної передачі таких земель державним лісовим підприємствам, що призведе до збільшення лісистості в області. У період 2009-2010 рр. погоджено матеріали щодо створення нових об'єктів водно-болотних угідь для надання їм статусу міжнародного значення згідно вимог Рамсарської конвенції. В області проводяться заходи з інвентаризації пралісів. За словами директора НПП "Синевир" Миколи Дербака, на території національного парку є і букові і смерекові праліси, що займають понад 2 тис. га, які необхідно долучити до номінації "Букові праліси Карпат".

Жодне унікальне угіддя в області не залишається поза увагою природо охоронців краю. У 2010 році створено 4 природно-заповідні об'єкти загальною площею 146,9 га, обґрунтовано створення 6 нових в Рахівському та Тячівському районах загальною площею 1019,6 га. На околицях с. Буштино (Тячівський район) заплановано створення заповідного об'єкту "Буштинський парк Льодовикового періоду" (895,7 га), таку назву парк отримає через значну кількість рослин, які "пережили" Льодовиковий період в історії Землі.  Пропоновані території є головними з'єднувальними коридорами і вузлами між Карпатським біосферним заповідником та регіональним ландшафтним парком "Притисянський" та основою по завершенню досліджень для створення РЛП "Мараморошський". Ці території на перспективу матимуть місце у створенні спільних українсько-румунських та українсько-угорських прикордонних територій.

Що стосується рідкісних та зникаючих рослин області, які потребують особливої охорони, то у 2011 році будуть завершені процедури щодо затвердження нового регіонально "червоного" переліку видів рослин.

Торкнулися члени ради й питання розвитку туристично-рекреаційної інфраструктури області. За результатами засідань прийнято рішення ініціювати звернення депутатів обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Закону України "Про природно-заповідний фонд України" з метою покращення розвитку туристичної галузі. 

18 січня 2011р.

Теги: Координаційна рада, заповідний фонд, інфраструктура

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини