Різдвяне послання Високопреосвященнійшого Марка, архієпископа Хустського і Виноградівського

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО М А Р К А АРХИЄПИСКОПА ХУСТСЬКОГО І ВИНОГРАДІВСКОГО,

Різдвяне послання Високопреосвященнійшого Марка, архієпископа Хустського і Виноградівського

БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ВСЕЧЕСТНОМУ ІНОЧЕСТВУ И ВСІМ ВІРНЫМ ЧАДАМ ХУСТСКОЇ ЄПАРХИИ УКРАИНСКОЇ  ПРАВОСЛАВНОЇ  ЦЕРКВИ.

Днесь Христос в Віфлеємі  от Діви; днесь Безначальний начинаєтся, / і Слово воплощаєтся; /
сили Небесния радуются, / і земля с человіки веселится; / волсви Владиці дари приносят, / пастиріє Рожденному дивятся. /
Ми же непрестанно вопієм: / слава в Вишніх Богу, і на земли мир, / в человіціх благоволеніє. (Стихира на Утрені)

В цей святий щасливий та благодатний День, ми всіма силами  нашого духу – доброю думкою, трепетним благоговінням та полум'яним  від радості серцем – спрямовані усім єством до тієї убогої печерки, в якій лежить повитий пеленами Божественний Младенець. Вічний Бог – младенствує, Невмістимий – вміщається в ясла, Той, Хто одягається світом, як ризою і покриває небо хмарами, повивається убогими пеленами. Тайна велика і Ангелам невідома. Сьогоднішня ніч приносить радість і тишину всій Вселенній. Щасливі ми, бо разом із пастухами маємо можливість знову почути осяяні благодаттю слова: "Я возвіщаю вам велію радость..."(Лк. 2.10). Ця радість належить всім, хто приймає її сьогодні. Людина подібна розстроєній арфі: струни її душі звучать негармонійно, і вся її сутність гірко плаче гріхами. Але Маленький Христос – Великий у Своєму Божестві народився, щоб вернути людству гармонію, і там, де Його Милість торкається струн душі, звучить прекрасна мелодія Благодаті Господньої.

Різдво Христове складає велику тайну, яку наш розум не може осягнути. Сприйняти її можна тільки вірою свого серця. Сьогодні, як і більше дві тисячі років тому, ми бачимо знову все те прекрасне , святе і людським словом непоясниме:  убогі ясла,  бідна печера, простота і смирення кличуть до Новонародженого Маляти Христа і Небо, і Землю. Дитя Христос запалює ту єдину Віфлеємську зірку, яка сяяла у віках і освітлює нині всі висоти й глибини, і душу кожного з нас.

Творець Всесвіту лежить не в багатих хоромах, а в яслах убогої печери. В царських палацах і багатих будинках не знайшлося місця для Царя всіх царів. Всі були занадто заклопотані своїми проблемами, щоб впустити  Святе Сімейство. Як часто ми чекаємо на Бога, хочемо, щоб Він прийшов у наше життя, і самі ж закриваємо перед Господом двері нашої душі, відмовляємось впізнати Його в тих людях, які потребують нашої допомоги. У ці дні застелімо ясла своєї душі сіном простоти , щоб пеленами миру та доброти  оповився у цих яслах  Невмістимий Христос.

Чи знайдеться сьогодні біля колиски Маленького Христа місце нам, любов'ю бідним і безсильним у своїй слабкій вірі? Ні золота, ні ладану, ані смирни Господь сьогодні не потребує від нас . Святе Немовля чекає від нас духовних подарунків – нашуої незламної Віри,  сильної Надії і неперевершеної Любові.

Неможливо в цей День не радіти, неможливо в  цей день не бути щасливим , неможливо в цей день не сприйнятися миром своєї душі. Однак, суєтний грішний світ, наповнений суперечками і протиріччями, нагадує нам про себе новими гріховними піклуваннями  та сумнівами. Дуже часто людина знаходить у цьому щастя. Але якщо навіть зібрати всі блага світу цього, то це ніщо у порівнянні зі щастям у Бозі.

Озирнімося  навколо, гляньмо, скільки людей чекають нашої допомоги. Інколи один добрий погляд, одне добре слово  може заспокоїти людину і навіть спасти її. Кожен день знаходьмо можливість зігріти теплом свого серця тих, хто в скорботі, біді чи печалі.  Сьогоднішня Свята Ніч хай осяє шлях нашої молоді. На превеликий жаль, бездуховність, байдужість, егоїзм стали ознаками сучасної молодої людини. Що ж проросте з цього насіння завтра, коли ми не будемо прикладати зусилля, виховувати з них не тільки добрих громадян нашої держави, але й достойних громадян Царства Божого?

Божою милістю, у минулому році я відвідав багато парафій нашої  Єпархії. Радісно і сердечно було разом з нашим Боголюбивим Закарпатським народом окрилювати молитву, яка лилася до Творця Неба і Землі. Новий рік Милосердя Господнього ознаменовується ювілеєм десятиріччя з дня причислення  до лику святих  преподобного Алексія Карпаторуського.  Наш святий обов'язок – берегти подячну пам'ять про подвиги сонму наших святих, молитви яких зміцнюють наші душевні та тілесні сили.

Не перестаю в цю Тиху та Святу Ніч дякувати Маленькому Немовляті за те, що, по молитвах наших святих, Він дає нам сили та натхнення звершувати разом будівництво Адміністративного Будинку Єпархії. Своїм подячним словом скажу: "Ніколи не будуть Богом забуті ті щирі пожертви щирих людей, які золотими буквами вписані у Благодатну Книгу Добра Небесного Царства.

Возлюблені у Господі  дорогі отці, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни, брати й сестри! Сердечно вітаю всіх вас з радісним та благодатним празником Різдва Христового та Новим Роком. Бажаю всім кріпості сил та здоров'я, духовного вдосконалення і благословення Маленького Богомладенця на всі ваші благі діла та починання.  Його ясла хай нині навчать  всіх смиренню, вертеп –  убогості, пастухи – щирості й простоті, три царі-  хай звершать урок покори  Євангельській мудрості , зірка — хай вкаже шлях до добра,  ангели — до миру та славослов'я,  Іосиф — праведності, а Діва Марія - непорочній  чистоті та цнотливості. Бережіть у собі ту віру, світло якої загорілося в ваших душах Духом Святим.  Хай ваші серця не перестають славити Бога за все, що Він дає і посилає. Щоб вони не переставали горнутися  до Нього, щоб мир Божий жив у вас. Призиваю кожного із вас слідувати шляхом любові, добра та смирення, бо це є справжнє щастя. Живіть у цьому щасті завжди.

Різдво Христове

2010/2011рр.

М.Хуст.

+  МАРК

Архієпископ  Хустський  і Виноградівський

06 січня 2011р.

Теги: Різдво, Марк

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини