Закарпаття: Судова реформа назріла

То хмари, то сонце виходять на небосхил українського політичного життя. Та законодавство при всьому цьому мусить повсякчас дошукуватися істини. Однією з цікавих у цьому пошуковому сенсі є справа Ужгородського міськрайонного суду по позовній заяві про “усунення порушення прав акціонерів та визнання договору купівлі-продажу недійсним”, поданій АТЗТ (акціонерним товариством закритого типу) “Андезит” з Ужгорода.

Закарпаття: Судова реформа назрілаВ закритому товаристві (АТЗТ), згідно статуту, продавець зобов’язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продажу своєї частки. Для порівняння подаємо приклад: якщо один із співвласників будинку продає свою частку — то погоджує свій намір з усіма співвласниками, повідомляє їм умови продажу тощо.

Одначе, в прийнятому іменем України рішенні виконуючим обов’язки заступника голови суду суддею О.В.Ціцаком вказується, що позивач “Андезит” стверджує щодо порушення його переважного права купівлі акцій. рава Суддя так і не зрозумів, що порушені права саме акціонерів — власників АТЗТ “Андезит”, — а не самого товариства. (Якщо співвласник будинку таємно продає свою частку, то він же не порушує “права будинку”?).

Цікавим твердженням у рішенні суду є твердження про те, що начебто позивач стверджував, що тільки в разі відмови в купівлі АТЗТ акцій у продавця, останній мав би продати їх ЗАТ “Будавтодор”. Хоча в позовній заяві чітко вказано, що акціонери товариства мають переважне право на придбання акцій товариства, а Цивільним Кодексом України передбачено, що продавець частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний письмово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та умови, на яких він її продає.

Найдобірнішою “перлиною” рішення суду є твердження, що акціонер відповідно до Закону не є… власником частки у статутному фонді, тому при відчуженні акцій не відбувається перехід права власності на частку в статутному фонді.

Крім того, в позовній заяві позивача було вказано, що відповідачем І.І.Ільницьким було визнано, що фактично пакет акцій викупив у нього відповідач В.Ф.Курах за три тисячі доларів США, а в договорі купівлі-продажу зазначена ціна продажу пакету акцій — дев’ятнадцять тисяч двісті двадцять шість гривень 16 копійок. Тільки повний невіглас не побачить у цьому факті фінансових махінацій і не повідомить про нього відповідні органи. А, може, це й навмисне приховування факту?

В своїй апеляційній скарзі, посилаючись на Закони України, представник позивача голова юридичного центру Львівської асоціації клубів ЮНЕСКО Євген Олександрович Попов детально вказав на всі казуси рішення і довів неправочинність таємного скуповування промислових об’єктів, незважаючи на права інших акціонерів, які охороняються законом.

Які ж причини такої ситуації?

Можливо, суддя злякався, чи не спіткає його доля слідчого прокуратури, котрий був звільнений владою за арешт пана Кураха у справі про незаконне вивезення корисних копалин за кордон? Може, має місце тиск на суддю з боку родичів В.Ф.Кураха, котрі працюють на посадах держслужбовців в установах, що належать до судової системи?

Позивачем не проводилося слідство, і тому він не має підстав для звинувачень, але уявіть себе на місці люблячої доньки пана Кураха. Чи не домовилися б ви з суддею на її місці, скориставшись службовим становищем?

Може, також мати місце звичайна посадова халатність, яка підтверджується тим, що суд відмовив у позові до Кураха Василя… ВАСИЛЬОВИЧА, хоча відповідачем був ВАСИЛЬ ФЕДОРОВИЧ. Або тим, що, процитуємо дослівно: “Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського господарського суду Закарпатської області”.
Хто би допоміг знайти такий суд у нашому краї?! Агов?!

І що можна вимагати від інших суддів, коли в.о. заступника голови суду допускає в рішенні стільки маразмів?

Отже, як бачите, суд не зрозумів різниці між власністю товариства на передане засновниками в його користування майно і власністю засновників на саме товариство.

Точка зору позивача може й не бути істиною в останній інстанції. Своє слово, безумовно, скаже Господарський апеляційний суд Львівської області, де він насправді існує, і тоді, мабуть, керівництво судових установ матиме підстави для проведення власних судових розстежень. Із цього приводу ми будемо раді опублікувати результати їхньої роботи в цьому напрямку. Це стосується начальника управління Державної судової адміністрації, голови апеляційного суду, голови Ужгородського міськрайонного суду.
Василь ТАНАСІЙЧУК, "ГЛАС НАРОДА"—"Репортер"
05 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 7
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини