Як, де і з ким святкуватимуть Новий рік відомі закарпатці?

Удома з рідними, на теплому пісочку біля моря чи в засніжених горах на лижах? Кожен заздалегідь планує, як зустрічати Новий рік. У когось один новорічний стіл, у когось – інший. Одні не витрачають особливих зусиль на вибір подарунків, для інших – це один із найважливіших «компонентів свята».

Як, де і з ким святкуватимуть Новий рік відомі закарпатці?

Зрештою, для когось важливіше Різдво, а Новий рік – не більше, ніж звичайна подія у різдвяний тиждень та початок нового календарного року.

Ми вирішили зробити опитування на тему новорічно-різдвяних свят серед відомих закарпатців – це і політики, і спортсмени, і лікарі, й екологи, і науковці, і церковнослужителі... 

Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА:  "Буду святкувати Новий рік вдома, у родинному колі. Це вже на Різдво можуть прийти друзі, родичі. У хаті буде стояти справжня ялинка. У нас у сім`ї обов'язково мають бути якісь сюрпризи як на Миколая, так і на Новий рік та Різдво. Я вже визначився з подарунками: оскільки в моїй сім`ї усі жінки (дружина та дві дочки), даруватиму більше жіночі подарунки, парфуми. Коли був малим, дуже любив отримувати подарунки. Пригадую, коли мені було 8 років мені подарували лижі. Досі пам'ятаю, який був щасливий. Хотів одразу ж піти на них кататися, але сніга не було і мусив чекати, доки випаде. Взагалі дуже люблю це свято. Мені найбільше запам'ятався Новий рік 1987-го. Ми його відсвяткували в лісі, в Ужгородському районі. Було дуже цікаво, навалило багато снігу, ми зробили велике вогнище і коло нього святкували. А щодо новорічного столу, то я не є гурманом, але на ньому повинен бути салат олів`є і холодні закуски".


 

 

 

Гізелла Ціпола, українська оперна співачка (лірико-драматичне сопрано), народна артистка України (1976р.), народна артистка СССР (1988 р.):  "Я вже не в тому віці, коли можу роз'їжджати на Новий рік по різних країнах. Зараз живу на Закарпатті, в своєму рідному селі Гать на Берегівщині, тут і  зустрічатиму Новий рік зі своїми родичами. Також, можливо, приїдуть мої друзі з Києва. Раніше перед таким святом я заздалегідь планувала поїздки. Востаннє я розкішно відзначала Новий рік у 1997-му році, в Ніцці (Франція). Загалом на Новий рік я побувала і в Ніцці, і на Мальорці (Іспанія) і на Канарських островах... Найбільше запам'ятався саме Новий рік на Канарах (1978 року). А загалом я вважаю, що Новий рік – це сімейне свято, яке потрібно відзначати вдома. Новий рік за кордоном зазвичай святкувала лише тоді, коли в мене були передноворічні концерти в цих країнах. Щодо святкового столу, то він в мене майже той самий, що й на Різдво. На ньому обов'язково має бути добре приготований гусак, холодець, медовички, які навіть розвішую на ялинку, також струделі з горіхами, маком та моя фірмова страва – телятина з курагою та чорносливом, що подається з грибним соусом, сметаною та з білим вином. Також обов'язково треба зробити різдвяне оформлення будинку. В мене перед будинком стоять туї, ще молоді. Я тільки три роки, як побудувалася тут. Оці туї ми і прикрашаємо, замість ялинок. Але обов'язково всередині будинку буде одна справжня і одна штучна ялинка". 

Сергій РАТУШНЯК, екс-міський голова Ужгорода:  "Буду святкувати разом з сім'єю та друзями у себе, в Ужгороді. В мене є ранчо, сад великий на 10 гектарів, де посаджено багато ялинок. Якраз перед тим, як ви передзвонили, я розвішував іграшки, і всі ялинки вже прикрашені. Щодо традицій, то ріжемо поросят, п'ємо закарпатську самогонку! У цей день також треба насміятися та наспівати до півсотні пісень. Ну і, звичайно, треба попаритися в бані, а потім стрибнути в холодну воду".

 

 

 

 

 

 

 

Андрій СЕРБАЙЛО, заступник голови Закарпатської облради: "Спершу буду святкувати в Ужгороді зі своєю родиною, потім відзначатимемо кожен зі своїми друзями. Є кілька варіантів, де це зробити, але поки що з цим не визначилися. Обов'язково у нашій квартирі буде гарна ялинка. На новорічному столі в мене повинні бути олів'є, апельсини, мандарини. Багато залежить від настрою моєї дружини:  якщо він хороший, то страв буде багато!"

 

 

 

 

Йожеф САБО, радянський і український футболіст та тренер. Заслужений майстер спорту СРСР. Екс-тренер національної збірної України та команди "Динамо" (Київ):  "Я щороку Новий рік їду зустрічати в Австрію. Туди їжджу вже десять років поспіль разом з компанією з 4-х чоловіків, катаюся на лижах. Я гірськолижник. Зупиняюся в невеличкому місті Сент-Джон, у готелі "Інтерспорт". Це від столиці, Відня, 350 кілометрів. Після катання на лижах завжди хочеться їсти. На святковому столі у нас є все, чого душа забажає".

 

 

 

 

 

  

Іван КАЧУР, заступник голови Закарпатської ОДА: "Новий рік зустріну в сімейному колі, в Ужгороді, а десь 2 січня поїду з сім'єю та друзями кататися на лижі в Альпи. Якщо пощастить узяти відпустку. На святковому столі обов'язково мають бути традиційні закарпатські страви. Щодо подарунків, то вони мають бути якісь символічні, пов'язані з Новим роком. Друзям часто дарую якісь сувеніри, браслетики, знаки зодіаку тощо".

 

 

 

 

 

 

Ігор АДАМЧУК, депутат Ужгородської міськради: "Традиційно зустрічаю Новий рік з дружиною Тетяною та моїми двома синочками. Потім їдемо до батьків, де збирається вся наша велика родина, приїжджає брат Олег зі своєю сім'єю. Разом смакуємо особливі батькові подарунки: для дорослих вино власного виробництва, для діток – мед з дідусевих пасік, для свята – велика й обов'язково жива ялинка. У нас ще є така особливість: наша мама зберегла чимало ялинкових прикрас двадцятирічної-тридцятирічної давнини, і коли вони з'являються на ялинці – це особливо втішає і додає відчуття свята й родинного затишку".

 

 

 

 

 

Мілан ШАШІК, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії:  "Для католиків значно важливіше Різдво, ніж Новий рік. Саме Різдво ми чекаємо з нетерпінням, для нас воно – друге по важливості свято після Пасхи. Новий рік відзначаємо скромно. Буду зустрічати його у нашому кафедральному соборі. Така традиція: ввечері собор відкритий і приходять чимало вірників. Молитви тривають півночі, випрошуємо у Бога благословіння".

 

 

 

 

 

 

 

Володимир ПРИХОДЬКО, екс-ректор Національної академії державного управління при Президентові України, помічник Прем'єр-міністра України, заступник голови Закарпатської ОДА, кандидат на посаду міського голови Ужгорода: "Буду святкувати, як завжди, в сімейному колі. Звичайно, буде новорічний стіл, на ньому олів'є та шампанське. Буде ялинка та прикрашений гірляндами фасад будинку. А взагалі на Новий рік моя сім'я намагається зберегти сили, бо попереду важливіше свято – Різдво, яке для нас носить такий собі сімейно-фольклорний характер".

 

 

 

 

 

 

 

Геннадій Москаль, депутат Верховної Ради, тіньовий міністр МВС, екс-керівник Закарпатської міліції та ОДА: "Ми з родиною на Різдво вже традиційно їдемо до Румунії в місто Гура-Гуморулуй. Тут прекрасні умови для відпочинку – 40 готелів, численні українські й румунські православні, греко-католицькі та римо-католицькі храми, монастирі, що перебувають під охороною ЮНЕСКО. ...А на Новий рік повернемося додому й зустрінемо його в Карпатах у родинному колі. Користуючись нагодою, щиро бажаю, щоб кожен закарпатець зустрів Новий рік у доброму здоров'ї, гарному настрої та з купою подарунків від близьких і друзів!"

 

 

 

ФЕОДОР, архієпископ Мукачівський і Ужгородський: "Я буду відзначати Новий рік у себе вдома, в Мукачеві, у сімейному колі. А сімейне коло – це моя мати та племінниця. Щодо традицій, то їх більше на Різдво. Тільки на Різдво дарую подарунки. Щодо Нового року, то, звичайно, у нас буде ялинка, яку ми завжди прикрашаємо натуральною ватою з бавовни, ніяких іграшок не розвішуємо, аби все було натуральним і живим. Це така маленька особливість".


 

 

 

 

 

 

Анатолій ПЕТРУНЯ, головний прокурор Закарпаття: "За традицією зустрічатиму Новий рік з родиною, у своєму будинку в Ужгороді. Буде сімейне застілля, шампанське, смачні страви, телевізор і жива ялинка".

 

 

 

 

 

 

 

 

Ігор ГАМУЛА, головний тренер футбольного клубу ФК "Закарпаття": "Новий рік буду зустрічати вдома, на Кубані, у Новоросійську. Ми збираємося з друзями. Але спочатку поїду до своєї мами на День народження. Їй виповнюється 85 років. Звичайно, вже готую подарунки на Новий рік. Тільки що повернувся з Москви, де був два тижні. Там накупив різних подарунків для всіх. Онучка попросила трактор, тож його й купив"

 

 

 

 

Василь Кобін, гравець футбольного клубу ФК "Шахтар" Донецьк: "В мене є традиція завжди святкувати Новий рік вдома з рідними. Вдома - це на Закарпатті, у селі Страбичово Мукачівського району. Зараз більше часу збираюся проводити з родиною, адже 8-го січня вже доведеться від'їжджати до Донецька. У нас обов'язково буде справжня ялинка і будемо прикрашати увесь будинок гірляндами, це стосується і фасаду хати, і каміну, і навіть святкового столу. На новорічному столі будуть різні салати, м`ясні вироби, шампанське... Щодо подарунків, то ще не визначився. Сину, мабуть, даруватиму солодощі та іграшки. Жінці Вікторії – ще не знаю".

 

 

 

 

Юрій Переста, доктор медичних наук, професор, декан стоматологічного факультету УжНУ: "Є в нас така традиція: я, моя сім`я і колеги-професори з Кошицького і Пряшівського університетів їздимо відмічати Новий рік у словацькі Високі Татри. Там в горах є будинок відпочинку. Дуже весело в компанії друзів і колег ми відзначаємо це свято. Щодо святкового столу, то на ньому - страви словацької народної кухні. Словацькі страви дуже близькі до закарпатських. Крім того, колеги зі Словаччини дуже люблять, коли ми приходимо до них зі своїм Радянським шампанським. Щодо новорічних прикрас, то буде ялинка. Стоятиме вона не в кімнаті, а на вулиці, на території пансіонату. Її й будемо прикрашати. Ще одна особливість: за хвилину до Нового рок вже маємо бути не в приміщенні, а на вулиці біля ялинки з келихом шампанського. Крім того, я вже визначився з подарунками для жінки та сина. Колегам я завжди купую якісь закарпатські вироби. Це можуть бути картини закарпатських художників, скульптурки, вироби з дерева, шовку... Я теж люблю отримувати подарунки. Найпам`ятніший подарунок, який я одержав на Новий рік від вже покійної матері – це гарний годинник".

 

Іван Курах, головний лікар Ужгородської центральної міської клінічної лікарні, депутат Закарпатської обласної ради: "Новий рік буду зустрічати в своєму будинку, в Ужгороді, у сімейному колі. Також можемо піти до наших сусідів. Останні роки лише вдома зустрічаю це свято. Вважаю, що це найкращий варіант для Нового року. Особливу увагу моя сім`я приділяє святковому оформленню будинку. Ми кладемо гірлянди на терасі, оформлюємо, відповідно до свята, наш камін. Щодо ялинки, то вона стоїть у мене надворі. Їй вже років 12-13. Це дуже гарна срібляста ялинка, що має блакитний колір голок. Обов'язково кожен член сім`ї знайде під ялинкою собі подарунок, в першу чергу, онук. Якими будуть подарунки завжди вирішує моя жінка. Пізніше ми зустрічаємо ще один Новий рік, оскільки, в мене сусіди – угорці. Це свято у нас триває до 3-ї, деколи до 4-ї години ночі, після чого лягаємо спати".

 

 

Андрій Погорєлов, начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатські області: "Я буду відзначати Новий рік вдома, в колі сім`ї. Прийде уся наша велика родина. Будемо разом з дітьми прикрашати ялинку, причому, тільки натуральну ялинку. Штучну ми ніколи не купували. Коли діти підуть спати, під ялинку кладемо подарунки. Також перед цим діти пишуть листи Діду Морозу, а ми намагаємося виправдати усі їхні сподівання. Що їм принесе Дід Мороз цього року, навіть не знаю (пішов запитувати у дружини – авт.). Жінка підказує, що дочка Даша хоче лійку для поливу квітів та обруч, який крутиться на тілі. А син – колонки для комп'ютера".

 


 

Віктор ТАР,  KarpatNews.in.ua
 

30 грудня 2010р.

Теги: Новий рік, закарпатці

Коментарі

Муцi 2010-12-31 / 04:41:00
Я так думаю,що дасть безкоштовно.

2010-12-30 / 18:20:00
Рататуй вам нич не дасть!

до Ратушняка 2010-12-30 / 17:50:00
Чи продасте єдну ялинку і за скільки? Бо у мене нема 10 га землі, аби посадити ялиночки. А купити не маю защо.
Наперед дякую.

2010-12-30 / 16:22:00
Ням-ням. До Ціполи треба їхати в гості. Смачно готує !

2010-12-30 / 13:18:00
Мені найбільше комент Йожефа Сабо сподобався...

Антон 2010-12-30 / 12:54:00
начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища: "Будемо разом з дітьми прикрашати ялинку, причому, тільки натуральну ялинку. Штучну ми ніколи не купували". No comments.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини