Прокуратура Закарпаття: Загальна злочинність на території області зросла майже на чверть

Результати роботи органів прокуратури Закарпатської області за 12 місяців 2010 року

Прокуратура Закарпаття: Загальна злочинність на території області зросла майже на чверть

Вжиті органами прокуратури Закарпатської  області наглядові та координаційні заходи сприяли активізації роботи правоохоронних органів щодо протидії окремим видам злочинів. Зокрема спостерігається тенденція до зменшення вбивств, (яких за рік краяни скоїли 27, що на 5 менше ніж за цей же період 2009 року), зґвалтувань, грабежів, хуліганств.

Активізовано роботу щодо протидії економічній та наркозлочинності. Певною мірою внаслідок принципового реагування забезпечено зменшення випадків укриття злочинів від обліку шляхом незаконної відмови у порушенні кримінальної справи, безпідставного направлення матеріалів дослідчих перевірок за належністю.

Проте, криміногенна ситуація в області, у тому числі з огляду на кількість населення, залишається складною. Загальна злочинність на території області зросла майже на чверть, перш за все за рахунок крадіжок.

Правоохоронними органами області викрито діяльність 9 організованих злочинних угруповань.

Боротьба з корупцією

Активізовано боротьбу з корупцією. З початку  року вже направлено до суду 48 кримінальних справ цієї категорії.

У сфері  нагляду за додержанням законів щодо захисту прав і свобод громадян та інтересів держави порушено 360 кримінальних справ.

До відповідальності притягнуто майже 3 тис. посадових осіб, з яких 922 посадовці контролюючих органів, або кожен третій із притягнутих.

Вже відшкодовано  понад 48 млн.грн., у тому числі майже 12  млн.грн. - до бюджету.

Заробітня плата

На сьогодні в області залишається невирішеною проблема заборгованості по заробітній платі, яка становить понад  14  млн.грн. Прокурорськими перевірками встановлено численні факти умисної невиплати керівниками підприємств заробітної плати, недодержання визначеного законодавством її мінімального розміру, неналежного оформлення трудових відносин з працівниками. Роботодавцями не дотримуються вимоги закону щодо індексації та компенсації працівникам втрати частини заробітку у зв'язку із затримкою термінів її виплати. Залишається надзвичайно гострою проблема погашення боргу із заробітної плати на підприємствах, які банкрутують.
Всього, з початку поточного року, за результатами перевірок з питань оплати праці вже порушено 39 кримінальних справ, внесено 218 приписів, за результатами розгляду яких відшкодовано понад 18 млн. грн., до відповідальності притягнуто 180 осіб, в тому числі 4 службові особи ТДІП у Закарпатській області, опротестовано 59 незаконних наказів керівників підприємств з питань оплати праці.

Захист конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави

З початку року порушено 130 кримінальних справ, з яких 126 вже направлено на розгляд суду,  розглянуто вже понад 1000 приписів і подань. За документами прокурорського реагування відшкодовано  понад 24 млн. грн., з них до державного бюджету близько 500 тис.грн.
Вживались заходи до опротестування незаконних правових актів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також інших господарюючих суб'єктів, всього розглянуто та задоволено 1467 протестів.

Захист прав і свобод дітей

Значна увага приділяється захисту прав і свобод неповнолітніх. Увагою прокурорів охоплено майже весь комплекс питань, пов'язаних із захистом прав дітей. Проведено ряд актуальних перевірок з питань додержання прав дітей на освіту, охорону життя і здоров'я, соціальний захист, працю та працевлаштування та інші.

Завдяки принциповій позиції прокурорів поновлено права більше 4,5 тис. дітям. На їх захист  порушено 74 кримінальні справи, 73 з яких скеровані до суду. На усунення порушень законів внесено 347 документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 346 посадових осіб. За втручання прокурорів дітям відшкодовано 653 тис. грн. пенсій, стипендій, соціальних допомог. Водночас, у зв'язку із зростанням рівня злочинності у молодіжному середовищі за рахунок збільшення кількості злочинів проти власності, потребує посилення прокурорський нагляд за додержанням законів у діяльності органів державної системи профілактики підліткової злочинності.

Охорона здоров'я

Постійна увага приділяється здійсненню нагляду за станом додержання в області законів у сфері охорони здоров'я.

За результатами перевірок прокурорами вже порушено дві кримінальні справи, розглянуто 44 приписи та подання, за актами реагування до відповідальності притягнуто 83 посадових осіб.

Прокурорськими перевірками виявляються також випадки порушення закладами охорони здоров'я санітарно – епідемічного законодавства, що негативно впливає на рівень надання медичної допомоги населенню.

Додержання бюджетного законодавства

Позитивних результатів досягнуто при здійсненні прокурорського нагляду у сфері бюджетних відносин. Упродовж року за результатами наглядових перевірок вже порушено близько 50 кримінальних справ, за результатами прокурорського реагування розглянуто із вжиттям заходів 90 приписів та подань, 32 протеста, до відповідальності притягнуто 177 посадових осіб, відшкодовано збитків на суму близько 3 млн. грн.


За результатами перевірок у сфері економічних відносин, протягом року органами прокуратури області порушено 166 кримінальних справ, розглянуто із вжиттям заходів 567 приписів та подань, задоволено 320 протестів, за актами реагування до відповідальності вже притягнуто 562 посадовця, з них 135 посадових осіб контролюючих органів. Вже відшкодовано 22 млн. грн., у тому числі до бюджету понад 9  млн. грн.

Додержання природоохоронного законодавства

Пріоритетним напрямком для органів прокуратури залишається охорона навколишнього природного середовища. У цьому році зросла кількість виявлених кримінально-караних діянь у цій сфері – вже порушено 60 кримінальних справ, розглянуто 408 документів прокурорського реагування. Притягнуто до відповідальності 815 посадовців, з них 543 - працівники контролюючих органів.

Додержання земельного законодавства

 З початку року прокурорами  порушено 37 кримінальних справ з питань земельного законодавства. Притягнуто до відповідальності 72 особи, з них 24 – працівники контролюючих органів, задоволено близько 270 протестів на незаконні акти органів місцевого самоврядування У цілому за наслідками перевірок органами прокуратури області внесено 138 приписів та подань.

Представництво у судах

Загалом при здійсненні представницьких повноважень органами прокуратури області у 2010 році на захист прав громадян та  інтересів держави пред'явлено позовів та заяв на загальну суму понад 29 млн.грн. у порядку цивільного судочинства на суму близько 26 млн. грн. у тому числі в інтересах громадян понад 3 млн. грн.

Результати діяльності органів прокуратури краю постійно широко висвітлюються у центральних та регіональних засобах масової інформації. Відтак, працівники прокуратури здійснили протягом року понад 940 виступів у ЗМІ з інформацією про свій напрямок роботи, також прокурори інформують і органи влади про пророблене – таких інформацій за рік  близько 250.

Упродовж 2010 року в органах прокуратури області активізовано прокурорсько-слідчу діяльність на пріоритетних напрямах прокурорсько-слідчої діяльності, що певною мірою сприяло зміцненню законності, розвитку позитивних тенденцій у здійсненні прокурорсько-слідчої діяльності.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

27 грудня 2010р.

Теги: прокуратура, злочин, корупція

Коментарі

Іванко 2010-12-27 / 21:41:00
но та пак а што нам простим хлопам робити, де заробити? нігде, мусеме красти!!!! і се лиш начало....
е, поникайте на нашого президента тоже сидів і який челядник став, може и мене уберуть

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини