Юним закарпатським фехтувальникам немає рівних у Центральній Європі

Закарпатські любителі спорту вже звикли до успіхів наших фехтувальників. Особливо, коли мова йде про кандидата в олімпійську збірну Анатолія Герея, перемоги якого на етапах Кубка світу вже сприймаються як буденність. Але не тільки цим сьогодні славиться фехтувальне Закарпаття. Виявляється, що зовсім юні мушкетери зі Срібної Землі наводять чимало галасу в країні й тепер вважаються чи не найсильнішими серед співвітчизників.

Юним закарпатським фехтувальникам немає рівних у Центральній Європі

А Україна, як ми знаємо, за досягненнями в цьому виді спорту далеко не остання – згадайте наші олімпійські успіхи. Отже, нині можна сміливо стверджувати, що в Ужгороді готують майбутніх чемпіонів не тільки нашої країни, але й старого континенту...

Закарпатським дітям немає рівних у Центральній Європі

Такі гучні висновки можна підкріпити результатами закарпатської малечі протягом останнього місяця. Так, в грудні юні мушкетери з Ужгорода перемогли в двох престижних європейських турнірах. Спочатку в словацькому Кошице у змаганнях кадетів зі шпаги перемогла 12-річна Дарина Варфоломієва, яка здолала у фіналі також ужгородку Христину Сугоконь. Це, між іншим, не перша перемога юної Дарини цієї осені. Не так давно вона тріумфувала у Польщі на дитячому турнірі "Здери каптур" ("Зніми шляпу"). Що стосується сильної статі, то в тому ж Кошице не було рівних ще одному ужгородцю – 12-річному Артему Маріосові. Також на п'єдесталі опинилися краяни Пейтер Ковач та Владислав Коваленко, які розділили між собою третю сходинку. Проте не тільки Словаччина цього місяця побачила тріумф юних закарпатських мушкетерів. На престижних змаганнях в румунському Сату-Маре, які завершилися минулого тижня, переміг 16-річний ужгородець Ігор Ванюшкін, третій – Дмитро Смерека. Серед молодших знову першою була юна надія всього українського фехтування - Дарина Варфоломієва.  

Дивовижні успіхи останнім часом демонструє й інший вихованець закарпатського фехтувального цеху – Сергій Горецький, син старшого тренера обласної команди Сергія Горецького. Цього місяця він переміг у відкритій першості всеукраїнського спортивного товариства "Динамо", який проходив в Києві. А перед цим в престижному турнірі в Австрії увійшов в десятку сильніших спортсменів Європи свого віку, зайнявши 7-е місце. Його товариш та земляк Віталій Кобаль також продемонстрував непоганий результат – 23-місце. А минулого місяця Горецький увійшов у трійку кращих фехтувальників на міжнародному турнірі імені відомого тренера С. Колчинського в Києві. Віталій Кобаль був 5-им, а серед дівчат найкращий результат показала Владислава Харкова – 9-те місце.

Але особливо слід відзначити зовсім юного Дмитра Бєляєва. Йому всього 8 років, а він вже встиг взяти участь в тих же змаганнях в Києві і увійти в п'ятірку кращих. Між іншим, в тих іграх він був наймолодшим учасником – за що отримав додаткову нагороду.  Подібні успіхи не залишаються непоміченими. Зокрема, Сергій Горецький сьогодні є кандидатом у кадетську збірну України. Місцеві тренери розраховують, що туди ж проб'ються і його однолітки Віталій Кобаль та Ігор Ванюшкін.

Усі ці перемоги закарпатських юних фехтувальників свідчать про одне – в краї зростає дуже потужне покоління майбутніх чемпіонів. "Повірте, у нас просто особливий край. - пояснив Сергій Горецький, - Закарпаття здавна славилася своїми фехтувальними традиціями. Тому і маємо сильну школу тренерів – це заслужені майстри Дмитро Петрос, Анатолій Герей, Степан Дикун, Юліана Герей, Наталія Калініна.  Завдяки ним і маємо гарних вихованців. До того ж, нам дуже пощастило із географічним розташуванням – закарпатцям набагато легше виїхати на турнір у Європу, ніж тим же донеччанам чи харківчанам. А участь в європейських турнірах – неоціненний досвід".

Юніорська надія

Але якщо з дитячим фехтуванням у нас справи дуже хороші, то зі старшими – не надто. Хоча вони і не  знижують планку розвитку закарпатського фехтування. На останньому чемпіонаті України серед юніорів, що пройшов у Миколаєві, бронзу  завоювала Вікторія Петрішак. У командних змаганнях (а це були Пензель, Петрішак та Харкова) також можна було розраховувати на третє місце, але у "бронзовому" поєдинку закарпатки програли сусідкам зі Львова. А ще ж є перспективні "рапіристки" близнята Аліна і Христина Рапінець та Ірина Мадяр, які представляли Закарпаття в складі жіночої кадетської збірної України на останньому чемпіонаті Європи і виступили там доволі непогано. Одним словом, юніори виглядають не гірше за своїх юних колег. Проте їх результати могли бути кращими. "У нас складається погана тенденція, - пояснив пан Горецький. – Коли фехтувальник закінчує школу і постає питання про вступ до якогось вишу, то його відразу забирають у великі містя: Львів, Київ, Хмельницький. Там їм пропонують державне замовлення і хороші умови, а в Ужгороді наші виші до такого "догадатися" не можуть. Ось і виходить так, що наші чемпіони виступають за той же Київ чи Львів і зростають у професійному плані там, а не в рідному Ужгороді. І слава, зрозуміло, дітається далеко не нам. Сьогодні бачимо результат: дитячих чемпіонів у нас багато, а юніорів обмаль. Вже не кажучи про турніри серед дорослих...".

Завдяки ентузіазму

А у дорослих спортсменів ситуація ще гірша. На останньому Кубку України найкращий результат закарпатців – 5 місце Катерини Блохіної. Ще в двадцятку кращих увійшла Владислава Харкова. До речі, Катерина також є кандидатом в олімпійську команду, яка готується до виступів в Лондоні у 2012 році.

"І це при тому, що фінансується в області фехтування, гірше, ніж той же футбол, - зізнається Сергій Горецький. – А подивіться, які успіхи у нас, і які у них". Воно й справді дивно – одних з найсильніших спортсменів Центральної Європи виховують у тісній тренувальній кімнаті в спортивному комплексі "Динамо", що в Ужгороді. І утримують все це з власних кишень самі лише ентузіасти та декілька меценатів. Особливе дякую варто сказати заступнику голови облдержадміністрації Віктору Феєру, відомому в краї бізнесмену Олегу Адамчуку, директору ДЮСШ №1 Анатолію Коломійцю та директору обласного комплексу ДЮСШ "Динамо". Для них спортивна слава краю – не пустий дзвін, тому вони допомагають юним талантам.

А поки фехтувальний світ захоплюється  ентузіазмом та результатами на локальній та європейській сцені, в Ужгороді готується завершальний в цьому році турнір – 24-27 грудня в спортивному залі "Динамо" відбудуть турніри "Юний динамівець" та змагання до Нового року. На ньому зберуться сильніші спортсмени з нашого краю, а ще гості зі Словаччини та сусіднього Львова, аби визначити – хто ж з них сильніший. Враховуючи рівень закарпатських мушкетерів, можна зрозуміти, що боротьба буде доволі напруженою та видовищною. А потім – всі відправляться на новорічні канікули, щоб набратися сил та знову здивувати Україну та Європу.

19 грудня 2010р.

Теги: фехтувальник, мушкетер, спорт

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини