Різка зміна кількості кави, що вживається за день, підвищує ризик інсульту як мінімум в два рази, стверджують британські учені. У Медичній школі Гарварду були вивчені історії більш ніж 400 пацієнтів, котрі померли від крововиливу в мозок. Насамперед, дослідників цікавили пристрасть цих людей до кофеїновмісних напоїв. Виявилось, що більшість з жертв інсульту регулярно вживали каву. І кожен десятий випив чашку менш ніж за годину до смертельного нападу.
На думку гарвардських фахівців, це говорить про те, що кава може безпосередньо зумовити гострий інсульт, що виникає, як правило, на тлі підвищення артеріального тиску і збільшення частоти серцевих скорочень (пульсу) і показників в'язкості крові. Подібною дією на організм володіють різні компоненти кави, найголовніша з яких - кофеїн.
Проте люди, які регулярно вживають приблизно однакову кількість кави приблизно ідентичної міцності, виявляються стійкі до дії кофеїну. За рахунок ефекту звикання кава не має на їхній організм іншого впливу, окрім загального тонізуючого. Так, у кавоманів, котрі щодня п'ють від двох до п'яти порцій напою, не спостерігається різкого підйому артеріального тиску. Іноді навіть навпаки, говорять учені.
При цьому саме люди, які звикли до стандартної денної дози кави, більше інших ризикують стати жертвою інсульту у випадку, якщо концентрація тонізуючого напою різко виросте. Кожні дві зайві чашки кави навіть для найзавзятішого кавомана подвоюють потенційний ризик крововиливу в мозок, стверджують гарвардські фахівці. Свої висновки вони засновують на розрахунках, які були зроблені за підсумками описаного дослідження.