Ситуація з підтопленням населених пунктів Закарпатської області

Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області 10 грудня 2010 р.

Ситуація з підтопленням населених пунктів Закарпатської області

З 8 до 12 годин 9 грудня 2010 р по області пройшли зливові дощі: до 3 мм на рівнині, 5-15 мм в гірських районах, в верхів'ях Тересви і Тисі місцями 20 мм. В верхів'ях річок відно-вилися підвищення рівнів води на 10-30 см.

10 грудня на більшості притоків відмічається зниження рівнів води. На Тисі, в райні м.Тячів сформувався максимальний рівень.

Протягом ночі з 9 на 10 грудня на Тисі, ділянці м.Хуст-смт Вилок, продовжиться підвищення рівнів води до значень:

- м.Хуст - 470-520 см;

- смт Вилок - 560-610 см.

В нижніх течіях Боржави та Латориці, протягом 9-10 грудня, збережуться небезпечно-високі рівні води з повільним підвищенням.

На решті річок рівні води будуть знижуватися.

На повну потужність працюють 20 насосних станцій Латорицької та Берегівської осуш-них систем. З 4 грудня за добу перекачується понад 2,6 млн.м3 паводкового стоку, з початку паводку перекачано 19,5 млн.м3. 12 насосних станцій будуть поступово включені до робо-ти при досягненні відповідного режиму рівнів. Всього роботу насосних станцій забезпе-чують посиленні бригади машиністів, наладчиків та робочих до 120 чоловік.

Водосховища осушної системи "Чорний Мочар" працюють відповідно до Правил екс-плуатації в період паводків. Водовипуски закриті проводиться акумуляція паводкового стоку. У водосховищах утримується максимально можливий об'єм 22,5 млн.м3.

В міждамбовому просторі р.Латриця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами та греблям, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

Роботи сконцентровані по пропуску паводків на державних гідротехнічних спорудах, одночасно з цим надається допомога місцевим органам влади по відводу води з підтоплених територій На аварійних роботах по ліквідації наслідків підтоплень та для забезпечення безава-рійного пропуску паводку підрозділами Закарпатського облводгоспу спільно з місцевим насе-ленням проводились протипаводкові заходи, задіяні 9 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 29 одиниць спецтехніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю. В організації пропуску паводку задіяні 370 працівників водогосподарських ор-ганізацій :

Тячівський район

В с. Бедевля затампований верхній водовипуск на ПК 15+40 на правобережній дамбі р. Тиса в с. Бедевля. Проводиться відкачка води із задамбового простору пересувною насосною станцією. Задіяно 2 од. техніки та 4 чол. аварійно-відновлювальної бригади Тячівського МУВГ

В с.Тарасівка Тячівського р-ну,в урочищі Підзабереж, розмито 20м комунальної дороги по лівому березі р.Терешулка. Силами Тячівського МУВГ разом з місцевим населенням лікві-довано два перелива правого берега р.Терешулка в районі вул.Українська, урочище Копани, та в районі вул. Шевченка урочище Дворище. Захищено 16 дворогосподарств, укладено 960 міш-ків з сипучими матеріалами. Працювало 28 чоловік і 4 одиниці техніки.

В с. Біловарці у верхій частині села розмито мокрий укіс правобережної дамби по дов-жині 150м. На локалізації розмиву місцева аварійна бригада в кількості 8 чол., 2 од. техніки.

В с. Новоселиця підтоплено вул. Вайди, вул. Спортивна, вул. Духновича в районі стадіону.

В смт. В. Бичків виконувались роботи по відкачці вод потічка Млинівка в р. Тиса. В районі потічка Духновича було підтоплено 8 дворогосподарств. Було задіяно дві пересувні насосні станції три одиниці техніки, 8чол. аварійної бригади Рахівської дільниці, Тячівського МУВГ.

О 23:00 в зв"язку з пониженням рівнів води в р. Тиса відкрито шлюзи на правобережній дамбі для самоплинного скиду води потоку Млинівка та потічка Духновича. Пересувні н/с відклю-чені.

В с. Вільхівці закінчились роботи по захисту населенного пункту від підтоплення. У прорані правобережної дамби, довжиною 75м було укладено 29 дерев та 1920 мішків із інертними матеріалами. Працювала аварійна бригада Тячівського МУВГ в складі 18 чол. 4 од. техніки при активній допомозі міцевого населення. Підтоплення дворогосподарств населенного пунк-ту недопущено рівень спадає, загрози підтоплення немає.

В с. Бедевля проводилась відкачка води з-за позадамбового простору пересувною насосною станцією, було задіяно 2 одиніці техніки та 4 чоловіка аварійно-відновлювальної бригади Тячівського МУВГ.

В м. Тячів сформувався максимум по р. Тиса (590см над нулем поста). Піготовлений шан-дорний затвор який в разі необхідності буде встановлений в правобережній дамбі р. Тиса на перетині з автодорогою Мукачево - Рогатин.

В смт. Дубове в районі ур. " Вітерна" частково підтоплено вул. Борканюка, Заводська, Набережна, орієнтовно підтоплено 50-55 дворогосподарств.

Рахівський район

В смт. В. Бичків ведеться відкачка насосною станцією місцевого стоку (потік Млинівка) в р. Тиса. Шлюзи закрито та за тампоновано. На допомогу насосній станції Рахівської діль-ниці прийшла пожежний автомобіль для перекачки води. Задіяно 5 чоловік аварійної бригади Рахівської дільниці Тячівського МУВГ 2 од техніки,5 чоловік селищної аварійної бригади, 200 мішків х піском.

В с. Руська Мокра підтоплено 8 дворогосподарств, прорвано 60-70 м правобережної дамби р. Мокрянка, нище стадіона.

В с. Лопухово відрізаний присілок Яблуниця, розмиті дерев'яні мостки.

В смт. Дубове підмив дороги по вул. Набережна, вул. Горького, вул Миру, вул. Мадара, розмиває берегову лінію біля хлібопекарні в ур " Верхній Дубовець " р. Тересва. Працює дві місцеві аварійні бригади. Задіяно 4 од. техніки. Розмито10м правобережної б/у в ур. " Вітерна ", що захищає Дубівське вертолітне об'єднання. 50-65 підтоплено

В с. Калини підмив правобережної дамби та пошкодження габіонного матрасу кріплення дамби на р. Тересва вище автодорожного мосту. Розмив сільгоспугідь нище автодорожного мосту.

В с. Терново в нижній частині ур. " Верхній Заверб " розмито 40м призми упору та мок-рого відкосу. На будівельному майданчику ділянки № 6 розмито 2 ділянки мокрого відкосу по 20 м.

Перелив частин автодороги Мукачево-Рогатин в с. Білин в районі міні ГЕС, в м. Рахів в районі СТО, в с. Костилівка в районі Біосферного заповідника, в с. Луг в районі сільської ради.

Іршавський район

Іде перелив автодороги Сільце-Вільхівка по довжині 70 м шаром 15см. та авдороги Сільце-Іршава р. Іршавка біля мосту у с Сільце. Рух зупинено, організовано об' їзд по іншому маршруту.

В 530 09.12.2010р. вийшла з берегів р.Синявка Відбувається перелив дороги довжиною 50 м. шаром 20 см. в м.Іршава в районі дорожного управління.

В 605 відбувся перелив дороги Гребля-Хуст в с.Вільхівка (біля автобусної зупинки) дов-жиною 50 м., шаром 20 см.

На лівобережній дамбі р.Боржава с.Вільхівка Іршавського району для попередження пе-реливу виконувалось нарощення гребеня дамби в понижених місцях мішками з піском. Укла-дено 400 шт мішків, 20 м3 піщаної суміші. Працювало 27 чоловік, із них 15 чол- Берегівсько-го МУВГ, 12 чол - сільської ради, 3 одиниці техніки. О 400 розпочався фронтальний перелив гребеню дамби по довжині 700 м, враховуючи наявність місцевого стоку виїзною районною комісією ТЄБ та НС, що працює на місці прийнято рішення про відселення мешканців 80 бу-динків що потрапляють в зону підтоплення. Станом на 16:00 спостерігається зниження рівня води.

С. Заріччя, водами річки Іршавка підтоплено 30 будинків та 400 дворогосподарств, відмічається спад рівня води.

Міжгірський район

В с. Колочава в зв'язку з підняттям рівнів та значними швидкостями паводкових вод в потічку Гирсовець відбулася швидкоплинна ерозія берега біля загальноосвітньої школи. Про-ведено евакуація учнів та працівників школи. Підрозділом МНС ведеться спостереження, в разі необхідності буде проведена евакуація майна школи. В с.Майдан підтоплено дворогоспо-дарства по вул. Верховинський №13,14 та Борканюка №92.

Хустський район

В с.Драгово р.Теребля розмив кріплення дамби довжиною 25 м. Розмито тіло дамби з мокрого укосу до гребеня довжиною 15 м, продовжується руйнування. Організовується уклад-ка мішків. Станом на 1400 год. 9.12.2010 розмив локалізовано, подальше руйнування припине-но.

Іде перелив автодороги Мукачево-Рогатин на ділянці Боронява-Сокирниця

Вище с.Горінчево (поблизу автодороги) відбувається підмив лівобережної дамби по до-вжиніі 80м. Загрози підтоплень населеному пункту нема.

В смт.Вишково перед мостом перелив через автодорогу. Проїзд забезпечений.

На автодорозі Хуст - Велятино за мостом перелив через дорогу по довжині 150 м ша-ром біля 10 см.

Виноградівський район

В с. В.Комяти на лівому березі р.Боржава нижче автодорожнього мосту автодороги За-річчя - В.Комяти підтоплено 10 дворогосподарств.

В с. Боржавське прорив лівосторонньої дамби довжиною 15 м., загрози затоплення дво-рогосподарств немає.

Триває нарощення гребеню правосторонньої дамби р.Боржава. напротив с.Боржавське, аварійна бригада Виноградівського МУВГ (14 чоловік, 2 одиниці техніки) проводить укладку мішків з піском (500 мішків 25 м3 гравійно-піщаної суміші) На відкачці продовжують працю-вати 2 пересувні станції в с.Завадка.

Аварійною бригадою Виноградівського МУВГ спільно з місцевим населенням ведуться роботи по нарощенню гребеня водозахисної дамби р.Тиса поблизу с.Гетеня та с.Чорнотисово. Викладено 200 мішків з сипучими , задіяно 8 чол 2 од.техніки.

Іде перелив автодоріг:

- с.В.Комяти-с.Шаланки Виноградівського району по довжині 200 м, шаром 20-30 см

- м. Виноградів - Сільце перелив через дорогу по довжині 150 м., шаром 10 см.

- с.ВКом'яти - Шаланки перелив через дорогу по довжині 200-250 м., шаром 30-40 см.

- м.Виноградів - Хуст перелив через дорогу по довжині 200-250 м., шаром 20-25 см в районі ж/д переїзду станції В.Копаня. Проїзд автотранспорту з 1100год закрито.

В с.Теково в районі між ж/д мостом і а/д мостом в понижених місцях лівосторонньої дамби р.Тиса, аварійною бригадою Виноградівського МУВГ укладено 25 мішків.

Запас до гребня дамби в найнижчих місцях через лівосторонню дамбу р.Тиса с.Тисобекень (Бобове) в районі переїзду біля ферми 1,3 м.

МК Батар запас до гребня дамби 0,4-0,5 м.

Ужгородський район

Відбувається перелив автодороги с.Геївці-с.Тисянка Ужгородського району на 2 ділян-ках довжиною по 20 м шаром 20 см. Рух зупинено, організовано об' їзд по іншому маршруту.

С. Дубрівка, р. Вела, вода вийшла на заплаву. Підтоплено сільгоспугіддя, підтопленнь будинків не зафіксовано.

Озеро Андріївське, працює аварійний скид, вода стікає шаром завтовшки 40-50см.

Р. Стара вийшла на заплаву в районі сіл Зняцево та Чабанівки.

10 грудня 2010р.

Теги: паводок, підтоплення, річка

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини