Чеська поліція помстилася закарпатці за свого колегу-хабарника депортацією?

Історію громадянки України Олени Белей, на початку року депортованої з Чехії, незважаючи на те, що з її допомогою було викрито поліцейського, що брав хабарі, розповіло на початку літа Чеське телебачення. Зараз Олена вже покинула Чехію, але запитання залишилися: чому їй не дозволили залишитися і взяти участь у процесі, чи не похитнеться позиція обвинувачення без її присутності в залі суду?

Олена Белей
Олена Белей

Смілива 28-річна дівчина родом з українського міста Свалява Олена Белей неодноразово давала хабарі співробітнику брненського відділення Поліції у справах іноземців Зденеку Дулінеку. Українка стверджувала, що без подібного "задобрювання" поліцейський відмовлявся продовжити їй візу. У жовтні минулого року Олена знову прийшла з "підношенням" до Дулінека, але на цей раз передача грошей записувалася на камеру. Відзнятий матеріал дівчина приклала до заяви про порушення кримінальної справи проти брненського поліцейського, і 20 жовтня 2009 року Дулінек, у якого виявили мічені поліцією купюри, був затриманий. У травні цього року над ним розпочався суд.

Інспекторат чеської поліції роздавав похвали іноземці, що не побоялася виступити проти хабарника в лавах поліції: "Більше б нам таких свідків!". Навіть начальник затриманого поліцейського - глава Поліції у справах іноземців в Брно Франтішек Штепанек заявив, що сміливість, проявлена Оленою Белей, гідна нагороди. Але ніякої подяки від чеської держави українка не дочекалася: замість цього їй довелося покинути Чехію і повернутися сюди їй вдасться ще не скоро. Репортери Чеського телебачення вважають, що депортація стала помстою дівчині з боку поліції і продиктована прагненням не допустити її участі у судовому розгляді проти поліцейського-хабарника. У цьому ж переконана й сама Олена.

"Я була розлюченаа, тому що так справи не робляться. Буде суд, і для нього дуже добре, що мене там не буде. Він може виграти справу", - заявила дівчина до від'їзду з Чехії.

З якої причини Олені Белей довелося покинути країну? Справа в тому, що стосовно громадянки України ще до афери за хабарником були винесені відразу два рішення про депортацію. У 2006 році рішення про видворення Белей з Чехії було прийнято в судовому порядку, але українка не залишила країну, перейшовши на нелегальне становище. Два роки тому вона була затримана в Брно з фальшивим посвідченням особи, і на цій підставі вже Поліція у справах іноземців засудила її до депортації на 6 років. Ось що розповідає адвокат Олени Белей Ян Копржіва:

"Оскільки рішення про депортацію щодо неї було винесено двічі - в судовому порядку і поліцією, ми спробували оскаржити друге рішення, а щодо першого звернулися до президента країни з проханням про помилування. Від міністерства внутрішніх справ ми домагалися, щоб Олені Белей дозволили залишитися в Чехії, тому що вона важливий свідок у кримінальній справі, але в цьому нам було відмовлено".

Депортацію по суду для українки скасував президент Чехії Вацлав Клаус - на тій підставі, що виконання покарання може значно ускладнити розслідування справи поліцейського Дулінека. Але поліція відмовилася змінити своє рішення щодо видворення дівчини з Чехії.

"Нам не вдалося допомогти їй залишитися. Ми керувалися законом про перебування іноземців і нічого не могли для неї зробити. Рішення поліції про депортацію не можна скасувати", - сказав репортерам Чеського телебачення глава брненської Поліції у справах іноземців Франтішек Штепанек.

Журналісти та адвокат Олени, однак, переконані, що МВС мав підстави надати їй тимчасовий вид на проживання, в одержання якого вона вірила до останнього. Чеське законодавство дозволяє не депортувати іноземця з поважних причин особистого характеру або у випадку зацікавленості держави в його перебуванні в країні. Адвокат українки Ян Копржіва звертає увагу і на той факт, що до вирішення питання про другу депортацію дівчини був причетний нині підсудний Дулінек.

"Ми подавали апеляцію, в якій вказували на упередженість поліцейського, яка могла мати місце в даному випадку. Я переконаний, що Поліція у справах іноземців могла перешкодити депортації моєї клієнтки. Законні підстави для цього були".

- Якщо ваша клієнтка не візьме участі в судовому розгляді, чи буде це на руку підсудному Дулінеку?

"Я не знаю точно, які докази надасть суду прокурор. Але напевно, в їх числі буде і запис свідчень, даних Оленою Белей раніше. Але особисте свідчення мало б більшу цінність, може бути, це трохи зрушить чашу терезів на його бік. Але це не означає, що без її участі поліцейського не можна засудити".

- В якому настрої поверталася Олена на батьківщину?

"Вона була дуже розчарована. Вона порушила справу проти чеського поліцейського. Люди з її оточення говорили їй, що це небезпечно, питання життя і смерті. На її безпеку ніхто не зазіхав, але, як виявилося, Поліція у справах іноземців стоїть горою за своїх співробітників, навіть якщо вони здійснюють щось протизаконне. Це наша точка зору. Вони не використали можливість залишити її тут, зате зробили все для того, щоб вона поїхала", - робить висновок адвокат Ян Копржіва.

Радіо Прага

10 грудня 2010р.

Теги: Чехія, депортована, хабар, поліцейський

Коментарі

2011-01-09 / 13:49:00
Олено ти і так молодець шо непобояласся, а утерла носа ментови із чужинецької!!!

2011-01-09 / 13:48:00

Анонiм 2010-12-10 / 13:45:00
Повнiстю згiдний. Треба думати перед тим як шось подiбне робити...

Павло 2010-12-10 / 13:19:00
Два рази грубо порушити закон, а пак розчитовати ош здавши мента всьо проститься?

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини