На Закарпатті живуть лунатики

За статистикою, періодично, ходити уві сні мають звичку мільйони людей (приблизно 2,5 % населення земної кулі). Причому майже кожен четвертий з лунатиків завдає собі при цьому різноманітні травми.

На Закарпатті живуть лунатики

Виявляється, лунатизм – доволі поширене явище й на Закарпатті.

З проблемами лунатизму добре знайомий заслужений лікар України та асистент кафедри нейрохірургії, неврології і психіатрії медичного факультету УжНУ Юрій Бучок. Вперше з цим явищем він зіштовхнувся 22 роки тому, коли займався дитячою психіатрією. Наукова назва лунатизму - сомнамбулізм. Іншими словами це - сноходіння і сноговоріння. Найбільш схильні до цього розладу діти і підлітки. Дорослих лунатиків – набагато менше.

 

Закарпатський лікар каже, що коли він 20 років тому починав медичну практику, виявити лунатизм було дуже важко, оскільки на цілу область було лише 2-3 прилади-енцифалографи. Тому відслідковували тільки саму структуру приступів, розпитували наскільки часто вони проявлялися та чи є це спадковістю і т.д. На думку пана Юрія, за останні 20 років пройшла зміна стану сноходіння. Тепер це вже не стільки прояв епілепсії, скільки надмірне інформаційне та емоційне навантаження людини на всіх рівнях. На людину впливають ЗМІ, телебачення, фільми, комп'ютерні ігри... Мозку дуже не просто витримати наплив великої кількості інформації і емоцій. Вночі мозок не відпочиває, а продовжує обробляти інформацію. Однак свідомість при цьому відключається.

З лунатизмом шуткувати не варто. Якщо такі напади трапляються регулярно - необхідно якнайшвидше звернутися до медиків: ходіння уві сні може бути проявом серйозних захворювань, наприклад, епілепсії."Щодо Закарпаття, то радує те, що у нас не так багато високих будівель. Люди живуть у приватних будинках, тому можуть спокійно виходити на вулицю не лише через двері, але й через балкон чи вікно. І у нас в області є такі випадки. В моїй практиці підтверджується те, що кожен 4-й хоча б раз у житті мав епізоди сноходіння. Ми опитували студентів: серед десятьох чоловік завжди знайдуться двоє, які піднімуть руки і скажуть, що хоча б один раз ходили уві сні", - розповідає лікар. 

Лунатизм – це хвороба чи щось інше? 

Сомнамбулізм – це не зовсім хвороба, швидше – хворобливий стан, який в більшості випадків не потребує лікування. Причин такого стану багато: патології при вагітності, недосконалий розвиток нервової системи, постійні стреси, тривога, втома, збудженість і т.д. Також серед причин лікарі називають вплив місяця на людину. "Думаю, в цьому є рація, адже при повному місяці, як відомо, виникають припливи і відпливи. Якщо місяць здатен впливати на природу, то він може так само впливати і на людину. Люди, в основному, складаються із води, ця вода піднімається, якимось чином впливає на кору головного мозку та викликає стан зміненої свідомості". Сноходіння часто ототожнюють із симптомами безсудорожної епілепсії. Але найчастіше лікарі помічають у пацієнтів-лунатиків порушення ритму та фаз сну.

В такому випадку – це вже не епілепсія, це – зовнішній прояв внутрішніх переживань, який лікується зовсім по-іншому.Лунатизм у світі став настільки цікавим для медичної науки, що тепер мало для кого стануть секретом його симптоми: через кілька годин після засинання лунатики можуть вставати, ходити, виконувати різноманітну домашню роботу, виходити з будинку і при цьому нічого не усвідомлювати, а на ранок - не пам`ятають чим займалися вночі. Сомнамбул легко може наробити собі травм і при цьому відчує біль лише, коли прокинеться. Такі люди можуть сплутати вікна з дверима, через що виникають трагічні наслідки. Відомі випадки, коли лунатики користувалися різноманітною технікою уві сні: говорили по телефону, користувалися Інтернетом, надсилали повідомлення. Нерідко лунатиків заставали за кермом автомобіля. Описані й доведені навіть випадки, коли сомнамбули вбивали людей. Так, у 1987 році канадець Кен Паркс у стані глибокого сну вийшов з будинку, сів у машину і проїхав на ній 23 км до місця, де жили родичі його жінки. Він відчинив двері, тихо увійшов до хати, а потім задушив тестя і завдав смертельні ножеві поранення тещі. Згодом Паркса було визнано невинним, оскільки суд вирішив, що Паркс під час вбивства спав і не усвідомлював своїх дій.

Проте далеко не всі сомнологи вірять у те, що лунатики здатні вбивати. Для таких серйозних дій потрібно підключати мислення, прорахунки, що неможливо робити уві сні: "Я в це не вірю, бо в таких випадках мозок повинен працювати, лунатик не може вбити людину несвідомо, йому у будь-якому випадку доведеться мислити в такій ситуації. Тому розповсюджена думка про те, що лунатики здатні вбити навіяна лише для того, аби захистити ту чи іншу людину, яка коли-небудь страждала на лунатизм у залі суду, знайти виправдання її злочину", - розмірковує лікар-психіатр.

Лунатизм. Закарпатці уві сні мандрують по селу

Закарпатські лунатики, на щастя, людей не вбивали, по краєчках дахів та парканів не ходили і за кермом автомобіля не їздили. Проте є достатньо випадків, що викликають, щонайменше, подив. Про них розповідає Юрій Бучок:

"Був такий випадок: маленька дитина, хлопчик 6-ти років, при відкритих очах, відчинив балкон і пішов по ньому прогулюватися. Раніше цю саму дитину на балкон затягнути було неможливо. А тут якимось дивом хлопець пішов туди і добре, що нічого страшного не трапилося. Ще один випадок: неподалік від нашої лікарні є студентський гуртожиток. В кімнаті було три дівчини. Одна з них – відмовлялася прибирати кімнату. Інші дві з цим змирилися, але серед ночі лінива дівчина прокинулася і почала підмітати підлогу. Після прибирання вона викинула мітлу у сміття. Коли вранці дівчата запитали її чому після прибирання та викинула мітлу, дівчина розсердилася, сказала, що міцно спала і взагалі не прибирала кімнату. Були і 2-3 випадки, коли в сільській місцевості закарпатці, в стані лунатизму, виходили на вулицю, блукали по селу і могли навіть спілкуватися з друзями. Це тільки в тих випадках, якщо в будинку не зачинялися вночі двері. Інші випадки з моєї практики – це блукання по кімнаті, читання книжок, відкривання холодильника і харчування під час сну. Інколи люди діставали навіть незначні побутові травми, а коли прокидалися вранці - дивувалися синякам на ногах". 

Інші стани зміненої свідомості. Закарпатці у стані фуги перетинають кордон

Окрім сомнамбулізму є й інші стани зміненої свідомості - фуга і транс. Два останні відрізняються від лунатизму тим, що мають серйозніші наслідки і стосуються не ночі, а дня. На Закарпатті поширеною є фуга – стан, що характеризується раптовим, але цілеспрямованим переїздом у незнайоме місце, після чого хворий повністю забуває інформацію про себе, аж до імені:

"Був випадок, коли ужгородець вийшов з будинку в Ужгороді, по справах і раптом опинився у Владивостоці. Минуло два тижні, але для нього вони пройшли як один день. Коли йому зателефонували та запитали, що він робить в Росії, він нічого не міг відповісти і навіть не пам'ятав, як опинився у незнайомому йому місті. Ще один схожий випадок: один з моїх пацієнтів - ужгородець, пішов купити хліб. Але, чомусь, шукати хліб він спершу поїхав у Мукачево, далі - у Львів, а пізніше - у ще більш віддалене місце. Коли товариші дивака вирішили дізнатися у чому справа, вони з`ясували деякі цікаві деталі. Виявляється, що мандрівник з Ужгорода під час своїх пригод неодноразово спілкувався з міліціонерами, яким пояснював, що працює неподалік, вийшов лише купити хліб. Виходить, що людина увесь цей час вважала, що знаходиться в Ужгороді, а не в Мукачеві чи у Львові... Окрім того, були випадки, коли прикордонники привозили людей, що у стані тої самої фуги перетинали кордон. Люди не могли згадати як вони опинилися на кордоні та що їх туди потягнуло. В нас був навіть пацієнт, який, у стані зміненої свідомості, приїхав на Закарпаття із Криму. Він також не міг нічого згадати. І таких випадків було досить багато", - коментує ситуацію лікар-психіатр.

Як позбутися лунатизму?

Чи можна раз і назавжди позбутися приступів лунатизму ? На це запитання лікар Юрій Бучок відповідає так: "Якби знав, як це зробити, то Нобелівська премія вже була б моя". На його думку, щоб правильно лікувати лунатизм, треба знати чітку причину його виникнення. Лікарі-сомнологи, невропатологи і психіатри з усього світу, в тому числі і закарпатські, шукають відповідь на це запитання: "Безперечно, ми намагаємося знайти відповідь. Сьогодні ми лікуємо лунатизм як епілепсію – в тому випадку, якщо є її ознаки. Якщо ж помічаємо надмірну збудженість, то – це інше. В такому разі даємо пацієнту заспокійливі. Це поки що найкращі варіанти для того, щоб на деякий час зупинити сноходіння. Є й народні методи лікування які, на думку пана Юрія, є корисними і такими, що не завдають шкоди хворому - це мокра ганчірка або тазик з водою біля ліжка.

Віктор Тар, KarpatNews.in.ua

09 грудня 2010р.

Теги: лунатик, лунатизм, сомнамбулізм

Коментарі

..... 2010-12-09 / 12:10:00
І ще одне:слово лунатики є в українській мові !

........ 2010-12-09 / 12:09:00

***,Пане, зайдіть на сайт оригіналу ... і погляньте на справжній, оригінальний заголовок. І подякуйте Закарпаттю онлайн за те, що вони змінюють на такі убогі заголовки !!!


Ви прочитайте заголовки матеріалів на сайті оригіналу, і побачите, як "убого" вони переінакшують заголовки матеріалів, взятих з Закарпаття онлайн. :) А заголовок, про який йдеться, набагато цікавіший і журналістсько якісніший від того, що був на сайті, звідки взято цей матеріал. Адмін

*** 2010-12-09 / 10:14:00
До того ж заголовок просто убогий - Капітан Очевидність аплодує Віктору Тару.

порада 2010-12-09 / 10:12:00
Лунатики: українською – сновиди... слід би виправити...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини