Закарпатські підлітки скоїли 450 злочинів

Діти -- це наше майбутнє. Кожні порядні батьки хочуть, аби їхні нащадки виросли достойними громадянами суспільства. Але не завжди виходить саме так. Діти та підлітки нерідко скоюють злочини та опиняються на лаві підсудних.

Закарпатські підлітки скоїли 450 злочинів

Темі протидії підлітковій злочинності та алкоголізму в дитячому середовищі був присвячений "круглий стіл" для представників ЗМІ, який провів в.о. начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Закарпатській області майор міліції Андрій КУРТА.

За його інформацією, з початку року юні закарпатці скоїли вже 450 злочинів. В основному підлітки крадуть з магазинів, чужих помешкань, цуплять мобільні телефони,  грабують своїх ровесників. Ось -- свіжі приклади розкриття  таких злочинів.

Троє братів із хустського села Драгово віком 10, 15 та 17 років пішли красти з магазинів та чужих хат, бо їхній батько-алкоголік поставив вимогу: маєте мені щодня приносити додому пляшку...  Група мукачівських підлітків обкрадала місцеві церкви.  На  Рахівщині хтось "обчистив"  вночі сільський приватний магазин: iз шухляди стола викрали готiвку в сумi 68 грн. Спiвробiтники кримінальної міліції у справах дітей затримали за скоєння  цього злочину  12-річного місцевого школяра.  А ось жителька одного з населених пунктів  Свалявщини звернулася в міліцію із заявою про те, що  в сільській школі  у  її 11-річної доньки викрали мобiльний телефон.  Не інакше, як хтось із самих школярів спокусився на чужу річ.  17-річний "петеушник", житель Великоберезнянщини і його 22-річний приятель  побили людину, за що  були затримані міліцією.  Попалися правоохоронцям за скоєння крадiжки куртки з автомобіля й двоє учнів однієї з ужгородських шкіл: одному -- 14, іншому -- 15 років. 

Не відстають від хлопців і дівчатка. Так, 15-річна учениця однієї із шкіл на Воловеччині  викрала з чужого помешкання овочi та банку  фарби.

-- Кримінальна відповідальність за скоєння тяжких злочинів: убивств, згвалтувань, розбійних нападів, пограбунків, крадіжок із проникненням тощо настає вже з 14-ти років, -- наголошує майор Курта. -- Якщо ж дитина ще раніше скоїла злочин, то до адмінвідповідальності притягатимуть її батьків за неналежне виконання батьківських обов'язків. Останніх можуть навіть позбавити через суд батьківських прав. 

Якщо проаналізувати ситуацію з підлітковою злочинністю, то бачимо, що в основному скоюють злочини діти з неблагополучних, малозабезпечених сімей, а також діти, батьки яких перебувають на заробітках (для прикордонного Закарпаття це особливо актуально).  Загальновідомо, що залишеними без батьківської опіки дітьми "опікується" вулиця. Свою негативну роль зіграло й телебачення, яке пропагує культ насильства, сексуальної розбещеності, рекламує тютюнові та алкогольні напої. Підлітки з несформованою психікою  і собі хочуть бути "крутими"...

Наразі на обліку в закарпатській міліції перебуває 214 неповнолітніх осіб, які раніше вже скоювали злочини. Плюс ще 300 -- за скоєння адмінправопорушень.

Статистика свідчить:  чимало протиправних діянь  підлітки скоюють  в нетверезому стані. Хильне хлопчина чарку, і відразу тягне на "подвиги"... Нерідко дітей споюють самі дорослі. Правоохоронці виявили цьогоріч 49 таких фактів, за що винних притягнуто до відповідальності.

Виявлено й  численні факти відпуску неповнолітнім тютюнових та горілчаних виробів. За це продавців та власників торговельних  закладів притягають до адмінвідповідальності -- аж до позбавлення ліцензії на право ведення торговельної діяльності. З початку року за це правопорушення до відповідальності притягнуто 173 особи, а 8 торгових закладів були позбавлені ліцензії. Зокрема, в Ужгороді громадянка С. продала неповнолітньому пачку сигарет, причому зробила це вже не вперше. Матеріали щодо неї були направлені на розгляд адміністративної комісії при міській Раді, де було ініційовано питання про позбавлення підприємця, в якого працює ця особа, ліцензії на право торгівлі.  

Водночас міліція виявила й понад вісім десятків підлітків, які курили в недозволених місцях. На них складено адміністративні протоколи за паління  в заборонених місцях. Якщо підлітка спіймають на цьому вперше, то його батьків очікує штраф в сумі сто гривень, якщо вдруге -- то вже двісті. А за вживання алкогольних напоїв та появу в громадських місцях у нетверезому стані оштрафовано 70 підлітків. Усіх цих правопорушників міліція бере на облік. З  ними проводиться відповідна профілактична робота.

"Бавляться" наші діти й наркотиками, особливо марихуаною. За це притягнуто до відповідальності  вісім  неповнолітніх, а 15 дорослих --   за схиляння  малоліток  до вживання наркотиків.

У Виноградівському районі міліція виявила цікавий факт, коли дорослий втягнув неповнолітнього в азартні ігри, зокрема в картярство. За це його притягають до кримінальної відповідальності, справа ця вже на розгляді в суді.

110 правопорушень на території області скоєно юними бешкетниками, яких притягнуто до адмінвідповідальності. В основному ці підлітки перебували в нетверезому стані: на дискотеках, на вулиці, в громадських місцях тощо.

Ще одна проблема -- відвідування підлітками нічних розважальних закладів та Інтернет-клубів у шкільний час. Міліція спільно з прокуратурою та службою у справах дітей проводить відповідні рейди. Позиція правоохоронців у цьому питанні чітка: діти вдень повинні бути у школі, а вночі -- вдома, а не вештатися по дискотеках та  тринькати  батьківські гроші на Інтернет-розваги. Винних у цьому власників розважальних закладів притягатимуть до відповідальності, запевняє майор Курта.

-- Наостанок хочу звернутися до батьків, педагогів, -- каже в.о. начальника ВКМСД УМВС. -- Любіть і оберігайте дітей, адже вони -- наше майбутнє! Як ми їх виховаємо, такі плоди пожинатимемо в майбутньому. Виховуйте дітей в дусі людяності, правдивості, релігійності. А в разі виникнення проблем, звертайтеся по допомогу  до нас,  в міліцію у справах дітей. Наш контактний телефон: 69-53-83.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

03 грудня 2010р.

Теги: підлітки, злочинці, міліція

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини