Анатолій Петруня: « Земля – надзвичайно гостра і болюча проблема Закарпаття»

Як відомо, прокуратура займається розслідуванням та наглядом за ходом розслідуванням найрезонансніших кримінальних справ. А таких у Закарпатській області останнім часом не мало. Зокрема, нещодавно область сколихнула інформація про розбійний напад на керівника «Закарпаттяобленерго» Василя Ковача.

Анатолій Петруня: « Земля – надзвичайно гостра і болюча проблема Закарпаття»
Тому розпочнемо розмову із прокурором області Анатолієм Петрунею саме із цього випадку.
 
Анатолію Леонідовичу, розкажіть, будь ласка, читачам про цю справу.
 
– Минулого тижня до будинку п. Ковача увірвалися троє у масках. Бейсбольними битками заподіяли йому тілесні ушкодження й під загрозою пістолета відібрали грошові кошти та ювелірні вироби, після чого зникли.
 
Дане злодіяння кваліфікується, як розбійний напад на керівника ВАТ "Закарпаттяобленерго", депутата облради Василя Ковача.
 
 Того ж дня, буквально через півтори години у місті Мукачево оперативниками було затримано  чотирьох підозрюваних.
 
Тоді ж СВ Ужгородського РВ УМВС України в Закарпатській області за цим фактом (ч.3 ст.187 КК України) було порушено кримінальну справу.
 
У затриманих вилучено револьвер системи "Наган", два газових пістолети, саморобний пістолет та 19 патронів до нарізної зброї. Слід зазначити, що троє з нападників – молоді місцеві жителі віком близько 30 років, а четвертий – громадянин Росії, якому вже минуло півстоліття. До того ж, він вже має судимість.
 
Прокуратурою області 22 листопада 2010 року погоджено подання начальника відділення СЧ СУ УМВС України в області до Ужгородського міськрайонного суду про обрання щодо підозрюваних запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Цього ж дня рішенням суду щодо усіх чотирьох підозрюваних обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.
 
Про затримання та арешт громадянина Російської Федерації  ми повідомили консульство Російської Федерації у м. Львові.
 
На даний час по справі триває досудове слідство, хід якого контролюється прокуратурою області. Більше подробиць розказувати не буду, аби не зашкодити ходу слідства.
 
Як відомо, серйозна проблема нашої області – "земельна". У цій сфері бачимо найбільше порушень та зловживань. Як спрацьовує тут прокуратура?
 
 – Це питання дійсно надзвичайно гостра і болюча проблема для нашого краю. Малоземелля, густота населення – ці фактори у першу чергу і породжують масові зловживання у цій сфері. Прокуратурою області постійно вживаються заходи аби ці питання знаходилися у площині правового поля.
 
Протягом року нами порушено 37 кримінальних справ цієї категорії, 18 з яких вже скеровано для розгляду по суті у суди нашої області.
 
Що це за справи? Розкажіть про найгучніші.
 
– Здебільшого це справи пов'язані зі зловживаннями службовим становищем чиновниками працівниками державних структур та контролюючих органів. які у першу чергу покликані допомагати громадянам у здійсненні їхнього конституційного права на володіння землею, на її виділення, на оформлення відповідної документації. Ці чиновники, зловживаючи своїм службовим становищем, вчиняють дії, які не пов'язані із виконанням їхніх функцій. І що найбільш вражає - це вимагання грошової винагороди – хабара за фактично абсолютно законне вчинення тих чи інших дій.
 
У нас є ряд порушених резонансних кримінальних справ. Це і хабарі, і хабарі в особливо великих розмірах.
 
Наприклад...
 
– Зокрема, у Свалявському районі сільський голова за надання в оренду 4 га землі вимагав і отримав понад 900 тис. грн. Ця кримінальна справа була розслідувана у встановлений законом строк і направлена на розгляд суду. Нещодавно суд виніс вирок – цей биров отримав покарання 8 років позбавлення волі із конфіскацією належного йому майна.
 
Це що стосується державних службовців. Нерідко нами порушуються справи відносно працівників контролюючих органів.
 
Так, резонансу в області та й по країні в цілому набула кримінальна справа, порушена прокуратурою відносно керівника обласної земельної інспекції. Його було викрито на хабарі. Цей керівник вимагав та отримав за виділення земельної ділянки у м. Ужгороді 8 тис. дол. США. Названа справа вже розслідувана прокуратурою та направлена на розгляд суду. Стосовно нього обрано запобіжний захід у вигляді тримання під варто.
 
 Також досить яскравий приклад, стосується сільського голови одного з сіл на Ужгородщині. Сільський бирів вимагала 800 тис. грн. за виділення земельної ділянки. Ця справа також вже знаходиться у суді.
 
З ваших слів зрозуміло, що у прокуратури роботи на цьому напрямку вистачає...
 
– Так, і треба визнати, що тут іде тенденція до збільшення виявлення таких порушень. Враховуючи цей факт їде шалене навантаження на наших працівників, котрі займаються саме цими питаннями. Тому, Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, зважаючи на гостроту цього питання, вніс пропозицію і затвердив наказом зміни у штатному розписі, ввівши у структуру прокуратури окремий відділ по здійсненню нагляду за додержанням земельного законодавства. Він буде сформований із досвідчених працівників прокуратури області. Буде складатися із трьох осіб.
 
Такі відділи будуть створені у всіх регіональних прокуратурах?
 
– Ні, вони будуть створені лише у п'яти областях. Зокрема у прокуратурі Автономної республіки Крим, Києві, Київської області, прокуратурі Одеської області і у нас, в Закарпатській області.
 
А чи часто громадяни нашої області звертаються у прокуратуру з проблемами та порушеннями їхніх прав, що стосуються землі?
 
– Відсотків на 50-60% - з якими краяни приходять до нас - це саме "земельні питання". Інші 30-40 % - це переважно питання щодо законності дій органів дізнання і слідства при проведенні досудового слідства, при проведенні оперативно-розшукових справ тощо, які пов'язані із порушенням конституційних прав громадян.
 
Анатолію Леонідовичу, відомо що нещодавно у вас з"явився новий шеф - Генеральний прокурор України Віктор Пшонка? Він досить суттєво поміняв кадри у Генеральній прокуратурі, вже є зміни у деяких регіонах. Як ці зміни вплинули на нашу область?
 
– По-перше, Віктор Павлович – далеко не нова людина в Генеральній прокуратурі. Він пройшов усі прокурорські щабелі, із самих низів, розпочинав свою діяльність слідчим. Попередня його посада – перший заступник Генерального прокурора України. Його прерогатива – це кадрова стабільність, але разом з тим, новопризначений Генеральний прокурор за основу у оцінці роботи прокурорів ставить дві основні складові: професійність та моральність.
 
Днями я повернувся із Генеральної прокуратури, де мав співбесіду з Віктором Павловичем та звітувався про результати роботи.
 
Генеральний прокурор цікавивсяне тільки показниками у прокурорській роботі, а й соціально-економічною та політичною ситуацією у нашому краї. Тобто він хоче мати найбільш повну уяву про наш регіон. Як результат –  Віктор Павлович побажав успіхів у роботі. Загострив увагу, що він приділяє величезну увагу по відношенню до підпорядкованих прокурорів у першу чергу – дотриманню законності і додержанню морально-етичних норм.
 
Щодо кадрових змін, то Віктор Павлович сказав, якщо прокуратура Закарпаття буде працювати стабільно та результативно – ніяких кадрових змін не відбуватиметься. Звичайно, це залежить не тільки від мене, як від прокурора області, а від усього нашого колективу.
 
Які проблемні питання турбують Вас як прокурора області?
 
– Особливо мене турбує стан злочинності серед неповнолітніх. Щось ми, дорослі, в цьому житті робимо не так. Усьому поганому, що роблять діти, вони навчаються переважно у нас. Пригадуючи своє дитинство, можу сказати, що у ті часи дітям і підліткам ніколи було дурницями займатися. Особливо тим, хто жив у селі. Потрібно було батькам по господарству допомагати. Нині ж нерідко батьки просто "забувають", що в них є діти, не займаються їх вихованням ні духовним, ні фізичним. У нашому краї ця проблема стоїть надзвичайно гостро, враховуючи той факт, що велика кількість дітей залишилися практично без батьківського нагляду та виховання, через те, що останні просто виїхали закордон на заробітки. З іншого боку, держава також не має бути осторонь. Необхідно зайняти молодь корисними справами, щоб  діти мали можливість виплеснути свою енергію на добро, а не скеровували її у негативне русло...
 
Органам прокуратури доводиться часто втручатися аби захистити дітей?
 
– Міськрайпрокурорами області порушено 67 кримінальних справ щодо батьків, які злісно не виконують обов'язки по догляду за дітьми.
 
Який прокурор Петруня поза роботою? Чи вдається, зважаючи на специфіку діяльності, побути у колі сім, відпочити?
 
– Мушу визнати, що часу на відпочинок катастрофічно не вистачає. Посада вимагає повної віддачі. Тому вже і не пригадаю, коли мав можливість зїздити на рибалку чи просто провести день із сім'єю. Така ж ситуація у переважної більшості прокурорських працівників.
 
Але відпочивати все ж таки якось треба і мені й колективу....
 
І ми це робимо. Усім колективом виїжджаємо на свято бринзи у Рахівський район чи на проводи овець на полонину у Міжгір'я. Там, намагаємося зібратися разом із нашими сім'ями та познайомитися один з одним ближче, Дізнатися хто чим живе, познайомити між собою наших дітей...
 
Також ми регулярно організовуємо спортивні змагання за участю наших працівників. Нещодавно відбулися змагання з міні-футболу присвячені Дню працівника прокуратури України. У них взяли учать 6 команд прокурорських працівників.
 
Анатолію Леонідовичу, наша розмова відбувається саме у ті дні коли Ви, та й усі прокурори нашої країни святкують своє професійнє свято – День працівників прокуратури України. Що Ви побажаєте колегам?
 
– Насамперед, хочу щоб прокуратура Закарпатської області стала взірцем в організації роботи з дотримання законів і захисту прав громадян. Щоб кожен бачив у нас своїх захисників, а люди відчували, що порушників обов'язково буде покарано. Буду робити усе можливе для цього.
Користуючись нагодою, хочу ще раз сердечно привітати з професійним святом усіх колег, особливо ветеранів, побажати доброго здоров'я, щастя, благополуччя, вірою й правдою служити справі утвердження істини.
 
P.S. До речі, Анатолій Петруня став державним радником юстиції 3 класу (отримав генеральські погони) З чим ми його і ВІТАЄМО!
02 грудня 2010р.

Теги: прокурор, Петруня, підозрюваний, зброя

Коментарі

Наталія 2011-01-12 / 11:56:00
Шановний Анатолій Петруня прошу вас істребовать дві кримінальні справи на Баумана Олександра Федоровича м.Мукачево Жовтнева 3.Раніше судимий має 5 попереджень.Участкові справи закрили за хабарі Павлов Є.С.і Лукачіно М.М.Я мать трьоїх дітей Бауман терорізірує мою сїмью три роки разом з участковим,участковий Павлов Є.С.пьє разом кришує Баумана.Побив пенсіонера групове,а в справу записали що пенсіонер прийшов бити Баумана.Напав на оселю групове,зі своїм батьком,через вікно яке лопатою розбив.Вимагає 2000 доларів за те що відкупляєтся від участкових щоб його не посадили.Бойко М.Ю.м.Мукачево Жовтнева 1 кв 2.Допоможіть.

.....?) 2010-12-03 / 00:39:00
Чому пан Анатолій Петруня, Старший радник юстиції України, нахабно відхиляє позиви адвокатів нацменшин (адвокат Аверянов,Авдєєв) стосовно мавших місце багаточисленних жахливих правопорушень по відношенню до ромів та євреїв збоку екс-мера Ужгорода п. Ратушняка? Чому пан прокурор мовчить, немов би пургену потребував?

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини