На Закарпатті проводиться кампанія «16 днів проти насильства»

25 листопада в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, присвячене міжнародній акції «16 днів проти насильства», яка проходитиме в Україні з 25 листопада до 10 грудня.

На Закарпатті проводиться кампанія «16 днів проти насильства»

Наталія Казакова, менеджер проекту "Права жінок та дітей в Україні: комунікаційний аспект" розповіла, що кампанія "16 днів проти насильства" проводитися у більшості областей України вже не перший рік. Основна її мета -- звернути увагу українців на ситуацію з домашнім насильством в Україні, котра, на жаль, залишається гострою. "Ми хочемо донести людям головну тезу – не слід мовчати про насильство, адже кожен потерпілий має змогу отримати реальну дієву допомогу", -- наголосила Н. Казакова. 

Директорка Закарпатського обласного центру ґендерної освіти Маріанна Колодій повідомила про акцію, що у її ході фахівці намагаються різноманітними заходами привернути увагу людей до проблеми насильства. "В Україні вже 10 років діє Закон про попередження насильства у сім'ї, але проблема досі не подолана", -- констатує М. Колодій. В Ужгороді у рамках акції, зокрема, триватиме і виcтавка-інсталяція щодо соціальної реклами у сфері насильства (наприклад, серія соціальної реклами про те, що і слово ранить). Також відбудеться виставка малюнків учнів і студентів щодо насильства. У краї поширять 5 тисяч бузкових стрічок, які символізують протидію насильству, щоб привернути увагу якомога більшої кількості людей до цієї теми.

Світлана Домокош, провідний спеціаліст Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді зауважила, що такі ж центри в області провадять постійну роботу для попередження насильства, а також безпосередньо працюють із сім'ями та жертвами домашнього насильства.
 
Володимир Башкирєв, голова Коаліції з попередження насильства у сім'ї розповів: "Згідно з інформацією соціологів, кожна (!) людина в Україні хоча б раз стикалася із насильством. Тому громадські організації та органи державної влади сьогодні приділяють увагу цій проблемі. Коріння проблеми найчастіше полягає у тих дорослих, які транслюють свою традиційну поведінку. Якщо ми усі зробимо хоча б по одній добрій справі, яка протидіє насильству, то світ стане кращим. Має значення навіть те, з яким тембром голосу звертаємося до малюків, адже таким буде їхнє ставлення до світу – боятимуться і захищатимуться його чи, навпаки, формуватимемо приклади позитивної поведінки".

Щодо механізмів вирішення проблеми, В. Башкирєв зауважив: "Штраф або позбавлення волі насильника не є ефективним. Натомість спеціальні корекційні програми передбачають психологічну роботу, яка б забезпечила розуміння того, як будуються нормальні стосунки. Психологи таким чином допомагають змінити поведінку на ненасильницьку".

Ганна Мелеганич, голова ГО "Мегасоціум" розповіла, що 25 листопада, згідно з рішенням ООН, у світі відзначається День боротьби проти насильства.

Журналістам також презентували спеціальні пластикові картки, на яких розміщено інформацію про те, що робити у критичних ситуаціях, як реагувати на насильство, подані необхідні контакти, номери гарячих ліній, за якими можна звернутися в Україні тощо. Такі картки отримають для розповсюдження Центри соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді, їх також роздаватимуть студентам у навчальних закладах тощо.

За інформацією доповідачів, жінки, чоловіки та діти в Україні потерпають від насильства з боку своїх партнерів, батьків, друзів або незнайомців значно більше, ніж можна уявити. Стереотипи, які існують в українському суспільстві, а також слабкий захист жертв на законодавчому рівні, перетворюють це явище на епідемію. За результатами дослідження GfK Ukraine,я ке проводилося упродовж листопада-грудня 2009 року, Більше 50% населення України потерпали від насильства у сім'ї впродовж свого життя, причому 30% зазнавали насильства у дитячому віці. 30-40% викликів, що надходять до міліції стосуються домашнього насильства. Жінки потерпають більше від домашнього насильства, ніж від пограбувань, зґвалтувань незнайомими та автомобільних катастрофах разом узятих.

За даними МВС України чоловіки становлять 94% осіб, які стоять на обліку за вчинення насильства у сім'ї. Тільки 6% насилля чинять жінки. На сьогодні з боку МВС найбільшою мірою ідентифікується фізичне насилля.

25 листопада 2010р.

Теги: насильство, жертва,

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини