Вбивці 42-річного мукачівського таксиста решту днів проведуть у тюрмі

Ця жахлива історія трапилася на початку грудня 2000-го року в місті Мукачеві Закарпатської області. На міському цвинтарі місцевий житель, котрий прийшов покласти квіти на могили родичів, виявив тіло невідомого чоловіка. Бідолашний не подавав жодних ознак життя. Наляканий чоловік зателефонував у чергову частину Мукачівського міськвідділу міліції й повідомив про страшну знахідку.

Вбивці 42-річного мукачівського таксиста решту днів проведуть у тюрмі
На місце пригоди виїхала посилена слідчо-оперативна група. На допомогу мукачівським оперативникам прибули кращі фахівці з УМВС, серед яких були й досвідчені розшуковики полковники міліції Володимир Цанько та Михайло Хмара. Медики констатували смерть людини внаслідок численних ударів. Зокрема, експерти виявили пролом черепа, скоріш за все від майже двох десятків ударів молотком, та чотири ножові поранення.
 
Під час проведення відповідних заходів працівники карного розшуку з'ясували особу загиблого, ним виявився 42-річний мукачівський таксист Микола. А неподалік міського кладовища правоохоронці знайшли його автомобіль -- "Жигулі" п'ятої моделі. Оперативники припустили, що невідомі убивці мали намір цим транспортним засобом кудись поїхати, але щось у них не склалося, і довелося авто покинути. Про це свідчили сліди у салоні легковика і знайдена тут дерев'яна ручка від молотка зі слідами крові та відбитками пальців. Для подальшого розкриття цього злочину керівництво карного розшуку розпорядилося застосувати службового собаку. Виявлені подальші речові докази дали змогу висунути припущення стосовно кількості та осіб ймовірних злочинців. А ще все вказувало на те, що серед убивць була жінка.
 
Під час подальшого розслідування з'ясувалося: у потерпілого зникли чорна куртка, 20 гривень, в'язка ключів та брелок із зображення пачки сигарет"Президент". Оперативники не виключали, що під час убивства злочинці могли отримати тілесні ушкодження. Або ж на їхньому взутті, одягу могли залишитися криваві сліди.
 
Про Миколу, який працював таксистом, відгукувалися тільки позитивно. Чоловік ні з ким не конфліктував, мав спокійну вдачу. До того ж, був інвалідом: на правій руці у нього не вистачало чотирьох пальців і складалося враження, що рука не діє. Мабуть, нападники саме тому і обрали Миколу своєю жертвою, сподіваючись, що він не зможе вчинити їм серйозний опір. Досвідчені фахівці склали карту-схему місця скоєння злочину, а також ймовірний маршрут відходу злочинців. Під час проведення подворових обходів оперативники перевірили майже 400 помешкань городян. До слова, на "Телефон довіри" міськвідділу надійшло близько трьох десятків телефонних дзвінків та звернулись 12 місцевих жителів, надавши міліції важливу інформацію щодо жорстокого вбивства. Активно допомагали правоохоронцям у пошуках зловмисників і місцеві служби таксі. Зокрема, розшуковики довідалися: того фатального дня у післяобідню пору до Миколи в таксі підсів молодий хлопець років 16. Інший водій таксі бачив, як Микола з молодим пасажиром їхав у бік вул. Горького. Працівники міліції склали хронометраж і буквально до хвилини вираховували можливий маршрут поїздки. Невдовзі у поле зору оперативників потрапило троє молодих мукачівців: 25-річний Василь, його співмешканка 19-річна Марія та її 14-річний брат Віталій. До слова, Василь та його пасія вже були судимі за скоєння крадіжок та грабежів.
 
Найперше, працівники міліції перекрили всі виходи з міста. Під невидимий контроль були взяті ринки, вокзали, залізниця. У цьому їм також активно допомагали місцеві служби таксі. Тим часом розшуковикам стало відомо, що троє підозрюваних поводяться так, нібито готуються виїхати з міста. Під час проведення оперативної операції усі троє потрапили у міліцейські сильця. Правоохоронці вилучили у них речові докази скоєння тяжкого злочину та квитки до Одеси. Пізніше кожен з них розповів свою правду про це вбивство.
 
Як з'ясувалося, ідея легкого та швидкого збагачення виникла у затриманих спонтанно. Об'єктом розбійного нападу вирішили обрати водія таксі, вважаючи, що у таких людей грошей кури не клюють. Свій вибір зупинили на Миколі. Помітили, що у нього на руці немає пальців. Як і припускали міліціонери, молодики сподівалися, що такий не зможе їм чинити серйозний опір і стане легкою здобиччю. Далі зловмисники розробили детальний план нападу на таксиста.
...Після шістнадцятої години в авто Миколи підсів Віталій. Хлопець розговорився, зауваживши, що йому з родичами потрібно поїхати на кладовище. По дорозі підібрали Марію та Василя. Далі автомобіль вирушив у бік цвинтаря. Коли авто пригальмувало, Василь несподівано вийняв ніж і вдарив ним у праву щоку водія. Той почав відчайдушно захищатися. Вибравши влучний момент, таксист вискочив із машини і кинувся втікати. Але зловмисники наздогнали Миколу, і Василь з усієї сили вдарив його молотком по голові, потім ще і ще... Крім цього, нелюд на стільки захопився своєю "справою", що штрикнув жертву двічі ножем у спину. Зупинився лише тоді, коли голова нещасного перетворилася на криваве місиво. Обнишпоривши кишені таксиста, приятелі знайшли там лише 20 гривень. Далі зняли з нещасного куртку та забрали в'язку ключів. Після цього сіли в автомобіль потерпілого та виїхали з кладовища. Але поїхати далеко не вдалося. Скоріш за все, "тріо" не мало достатніх навиків керування автомобілем. Тож "Жигулі" залишилися у лісопосадці.
Під час відтворення заарештовані детально розповіли про скоєне криваве злодіяння, вказали місце на річці, де викинули ніж та молоток. Після завершення слідства справу передали в суд, котрий засудив усіх до різних термінів ув'язнення.
Іван Ладжун, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
22 листопада 2010р.

Теги: таксист, смерть, поранення, загиблий

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини