Реклама B3

На фестивалі "Закарпатське божоле" в Ужгороді винороби презентували вино урожаю 2010 року

У завершальні дні осені, 20-21 листопада, в Ужгороді (вул. Волошина, пл. Театральна) проходить фестиваль молодого вина «Закарпатське Божоле».

На фестивалі "Закарпатське божоле" в Ужгороді винороби презентували вино урожаю 2010 року

На ньому цьогоріч, як і в попередні роки, найкращі винороби регіону пропонують свої винні шедеври гостям свята та борються за звання кращого майстра виноробства..

Протягом двох днів винороби презентували на фестивалі від 7 до 15 різних сортів молодого вина – виробленого урожаю 2010 року, яке ще зберегло аромат теплого та запашного літнього дня, свіжого винограду.

Під час божоле-днів організатори дійства розповіли історію закарпатського виноробства, традиції вживання та особливості цієї унікального професії.

Як говорить історія, звичай святкування "божоле-свят" виник в 19 столітті у виноградарів регіону Божоле у Франції. Їх вино дозрівало раніше за всіх, збір винограду починався швидше, ніж в інших місцях, а ферментація вина проходила під час його транспортування баржами по річці Соні або візками в передмістя Ліона. Саме завдяки короткому терміну дозрівання божоле, воно зберігає легкість і запах, який відрізняється з року в рік, залежно від урожаю і погодних умов.

Також на святі молодого вина "Закарпатське божоле" відбувся розіграш фірмових келихів з логотипом фестивалю, до вартості яких входить вартість 1 літра вина, а також традиційна лотерея, і картка народної дегустації.

Фестиваль відвідали і пасічники з Мукачева, Мукачівського та Ужгородського районів, які пропонували гостям свята різні види меду – "майський мед", липовий мед, квітковий мед тощо – ремісники та умільці із західного регіону України. До слова, на свято вина приїхали івано-франківські майстри, які привезли із собою вишиванки, народні костюми та сувеніри, які були вирізьблені з дерева та виготовлені власноруч.

Окрім вина, відвідувачі свята змогли поласувати шашликами та іншими смачними стравами, які поширені у закарпатській місцевості.

Водночас на сусідній центральній вулиці Корзо завершувався фестиваль "Французька осінь", який розпочався тижнем раніше з розбиття першої бочки вина. Упродовж тижня у програмі "Французької осені" відбувалися численні дегустації, конкурси для дітей, вечір поезії, демонстрація французьких фільмів тощо. Останній день "Французької осені" зібрав численних шанувальників французьких страв. У великих казанах на Корзо варили цибуляний суп, смажили каштани та готували гаряче вино із спеціями та фруктами.

Отож, усі хто побував на фестивалі молодого вина змогли відчути смак "запашного літа" та придбати частинку закарпатського колориту.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович. Фото Сергія Гудака та Олександра Ковача

21 листопада 2010р.

Теги: божоле, вино, келих, мед, пасічники

FacebookTwitterdel.icio.us
Реклама B4

Коментарі

Вадим 23.11.2010 / 14:44:00
Які мешканці (рівень культури) такі й заходи...
Для чого скаржитись, якщо самі творите таке суспільство!

Пан Баклажан 22.11.2010 / 23:47:00
Пане МК, але ж Ужгород - не Прага і не Зальцбург! Чомусь по цінах в нас не стидаються рівнятись на Захід (наприклад, сеанс у термальний басейн в Будинку Кіно в Карлових Варах коштує стільки ж, скільки в басейн у Берегсасі!). А за якість якось не переймаються.

"карпатської волохатої породи якоїсь" - вочевидь, це "мангалиця", про неї поруч пишуть:
http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-75538-Z-lisu-–-do-khaty

МК 22.11.2010 / 22:12:00
Фестивальна ціна це не те саме, що брати на розлив літрами. Вартість кухля (200 г) глінтвейну нижче 2 євро не опускається, ще 2 євро застави за сам кухоль, або забираєш його собі в якості сувеніру. Це Відень, Зальцбург, Нюрнберг, Прага чи Будапешт. Така сама вартість вина і на літніх фестах в Тіролі чи Баварії.

В цілому рівень цьогорічного "Божоле" приємно порадував, потроху- потроху ростемо. Не оцінюю саме вино, тому що тут дійсно - господарі за сезон його практично розпродують, починаючи з Мукачівського січневого фесту, і потім через весну - літо в Берегсазі, Виноградові і тому ж Ужгороді. Та й дегустації для туристів на обійстях набирають ходу, відповідно хорошого вина не було, я й на нього не розраховував. . Хочу відмітити більшу кількість учасників, кращий порядок і організацію, ніж це було раніше. Приємно порадував Фанфан, цього разу їх вистачило більше ніж на 15 хвилин ))))), хоч каштани мені трапились сируваті! Колоритні і доброзичливі угорські з Виноградова смажили поросятко карпатської волохатої породи якоїсь, дуже смачні стейки були!

Переконаний, що через рік- два все буде ок, мо` обженемо і Мукачево по якості і кількості самого вина. ))

Пан Баклажан 22.11.2010 / 21:34:00
Я б ще додав - дорого, блін!
200 грам за 10 гривень, це ж 50 грн за літр виходить! У Хорватії брав на розлив істрійське ординарне вино (я не гурман, мені аби не "найлонбор", як усі наші промислові вина) по 20-25 грн за літр, у Німеччині взяв дві пляшки по 0.75 французького "Бордо" по 2 євро. Може, я чогось не доганяю, але в нас щось явно не для народу, а для туриста :)

Ужгородець 22.11.2010 / 17:17:00
Нажаль, всі ці "фестивалі" на одно "копито" тіж самі палатки, тіж самі бочки - мед і китайські "сувеніри". Жодної ідеї немає. Такі фестивалі можна хоч через день робити.
На бочках надписи для дебілів (бо за них нас винороби мають) - "вино врожаю 2010". Як з врожаю 2010 можна за місяць зробити витримане десертне вино зробити?
З врожаю цього року ще лиш "бурчак" можна покуштувати, а не освітлене і витримане вино! А бурчака не було! Можна писати багато, але від свята лише негатив.
Тай про дітей треба думати, і для них атракції треба робити, а не тільки алко-сувенірне-відбувайло для "галочки".

винолюб 22.11.2010 / 15:18:00
Мене також пригнітили ці смугасті намети, пластик, "шедевр" гастрономії -- шашлики. Та й вино, треба визнати, у нас ніколи не було нормальним. Але акція хороша для туристів-східняків, для яких і таке вино смачне і пластик не напрягає. А от до Європи і дійсно дуже далеко.

Ужгород 22.11.2010 / 14:17:00
Мериприятие отображающее сегодняшний уровень развития Ужгорода. Ни идеии, ни философии, ни толкового воплощения идеи. В общем, полная "разруха" в головах, руках и ногах. Вино в пластиковых бутылках из-под минералки, продажа всего подряд, имеющего весьма отдаленное отношение к виноделию,безкуьтурное распитие и мусор кругом в очередной раз засвидетельствовали - Ужгород никакая не Европа, а живущие в нем люди уровнем своей культуры "поднялись" до уровня традиционных племен Африки и Амазонии. Что такое винный фестиваль организаторы печального действа под названием "божоле" наверное не только не видели и не знают, но и потрудились прочитать пару строчек на эту тему хотя-бы через поисковик Гугл.

духмяний 22.11.2010 / 09:20:00
а, я гляжу, виноділи вже нові правила українського правопісанія встановлюють, ги;)

местный 22.11.2010 / 07:20:00
шаг вперед, что хоть дегустационные бокалы не пластиковые, а стекло. а вот понимание, что и бутылки (при покупке с собой) должны быть стеклянными, и не безымянными, а со своей фирменной этикеткой, с телефоном и адресом производителя - ну не доходит никак...

когда говорил - на меня смотрели как на инопланетянина... т.е. "анонимность" и неприхотливость пластиковой бутылки вроде как абсолютное большинство устраивает...

KK 22.11.2010 / 02:53:00
Цікава стаття написана у легко зрозумілою формою, як і молоде вино про якого писалося. Фота також добре подібранні. На здоровля!:-)

Реклама B12

НОВИНИ: Соціо

04:44
ВІДЕОФАКТ. На Закарпатті розцвіла Долина нарцисів
21:52
/ 3
Двоє знайомих "нагріли" ужгородку на продажі 10-ти її квартир на понад 14 млн грн Фото новина
19:16
/ 2
У неділю в Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Володимиром Дубровським Фото новина
16:49
/ 5
Ужгородцеві Роберту Бровді "Мадяру" присвоєно звання Героя України
16:15
/ 2
Ужгородцеві Анатолію Тегзі "Варвару" посмертно присвоєно звання Героя України
10:57
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Віктором Зацариніним Фото новина
21:30
У четвер у Росішці на Рахівщині попрощаються з Героєм, політв'язнем Іваном Мироном, що помер на 97 році життя Фото новина
18:06
/ 8
У Мукачеві за участі голови ОВА і мера відкрили 112-й в Україні McDonald's Фото новинаВідео новина
18:43
З російського полону повернулися п’ятеро закарпатців
11:15
/ 4
У Волосянці на Ужгородщині проведуть в останню дорогу Юрія Швайку, що поліг ще торік у серпні на Харківщині Фото новина
23:54
/ 5
ВІДЕОФАКТ. Біля Мукачева трасою Київ – Чоп гуляв лось
22:20
"Гештеґова" петиція про посмертне присвоєння звання Героя України вчителеві-добровольцю з Ужгорода Габрусю зібрала вже понад 24 тис. підписів
18:17
/ 1
У Собатині Іршавської громади у вівторок попрощаються з полеглим на Донеччині Михайлом Глебою Фото новина
17:49
/ 11
На Апецькій, яку планують знищити вітряками, розцвів унікальний білий еритроній і зафіксували рідкісного лісового кота Фото новина
01:35
/ 11
Новостворений військово-спортивний ліцей у Великому Березному запрошує на День відкритих дверей
17:40
/ 2
Перебуваючи вдома на лікуванні, помер Михайло Довганич з Хуста Фото новина
16:31
/ 1
Унаслідок поранення, отриманого ще в лютому на Запоріжжі, помер Євген Югас зі Стрипи на Ужгородщині Фото новина
15:21
/ 2
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Юрієм Булецою Фото новина
03:52
/ 11
ВІДЕОФАКТ. На полонині Руна екологи зафіксували продовження незаконних будівельних робіт, правоохоронці далі бездіють
14:33
/ 16
В Ужгороді ТЦК і поліція провели масштабний рейд на "ухилянтів" по барах і ресторанах Відео новина
22:16
"Атлет" – повний кавалер орденів "За мужність"
16:54
/ 1
На 106 році життя померла черниця Ольга Ладжун, яку в дитинстві "удочерив" Августин Волошин Фото новина
14:32
/ 3
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощаються з Василем Штефацьком, що загинув у ДТП, повертаючись додому у відпустку з війни Фото новина
11:22
У лікарні в Тернополі від отриманих ран помер Олександр Повпа з Пийтерфолво
23:00
/ 49
Справжні корені Мукачівської єпархії
» Всі новини