У закарпатському Міжгір'ї запрацює культурно-мистецький інформаційний центр

Нещодавно на базі Міжгірської дитячої музичної школи відбувся розширений пленум працівників культури за участі голів райкомів профспілки Закарпатської області та членів обкому галузевої профспілки, який провела його голова Наталія Товтин.

У закарпатському Міжгір'ї запрацює культурно-мистецький інформаційний центр

Виїзний пленум зумовлений тим, що Міжгірський район єдиний в області, де за кошти відділу культури РДА за невеликий час введено в експлуатацію реконструйовану та добудовану дитячу музичну школу. Тут умови для навчання і перебування школярів та викладацького складу відповідають європейським стандартам.

Досвідом роботи поділився начальник відділу культури і туризму РДА Олександр Шемет. Зокрема, йшлося про спільну роботу з райкомом галузевої профспілки щодо створення належних умов праці і соціального захисту працівників в умовах фінансової кризи. Реальних результатів досягнуто шляхом оптимізації мережі клубно-бібліотечних закладів культури району, частково вивільнені кошти після якої використано і на реконструкцію ДМШ. Дитяча музична школа вже давно потребувала зміни загального фасаду, додаткових класних приміщень, які й розмістилися в добудованому третьому мансардному поверсі. Кошторисна вартість об'єкту — 25901 тис. грн. Протягом 2008-2009 років навчальний заклад забезпечено комплектами меблів та музичними інструментами. Контингент учнів збільшено до 306 осіб.

 На сьогоднішній день відділ культури РДА працює над реформуванням мережі клубно-бібліотечних закладів району, що пов'язано з підвищенням фахового рівня їх працівників. Незважаючи на обмежене фінансування, щороку в районі виділяються кошти на покращення матеріальної бази клубних та бібліотечних установ. Вирішується питання безстрокової передачі сільським радам в оперативне управління сільських філій-бібліотек. Наприклад, у с. Лозянське після капітального ремонту незабаром двері відчинить взірцева сільська бібліотека. Належна увага приділяється і розвитку самодіяльної творчості. В закладах культури району працюють 152 клубні формування, з яких 18 — дитячих. У позаминулому році квартету "Лілея" ДМШ присвоєно звання народного, а на черзі до такого представлення готується камерний хор ДМШ та фольклорний колектив РБК.

 Вже у наступному році передбачається реконструкція районного будинку культури, на базі якого діятиме культурно-мистецький інформаційний центр. Виробничі, трудові та соціально-економічні відносини у відповідності з діючим законодавством регулює колективний договір на 2008-2010 роки між адміністрацією відділу культури і туризму та райкомом профспілки, прийнятий на зборах працівників культури. Спільна робота цих двох гілок керівництва сприяє піднесенню іміджу культури в суспільному житті району і є конкретним прикладом реалізації на практиці соціального діалогу в галузі.

Про діяльність райкому профспілки працівників культури з відділом культури і туризму РДА, спрямовану на досягнення позитивних результатів у цілому в галузі, говорив голова РК профспілки Тарас Бойчук.

В обговоренні даного питання взяли участь голови райкомів галузевої профспілки області. Аргументовано їх доповнив, посилаючись на конкретні цифри і факти, член обласного комітету профспілки Сергій Баранчиков. Підбила підсумки пленуму голова обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин.

На завершення учасники пленуму прийняли постанову, згідно з якою схвалили досвід роботи відділу культури і туризму Міжгірської РДА та райкому профспілки щодо поліпшення матеріально-технічної бази, створення належних умов праці і соціального захисту працюючих в умовах фінансової кризи. Рекомендували всім райкомам, Мукачівському міськкому профспілки використати цей досвід у своїй роботі. А голові обкому профспілки працівників культури Наталії Товтин доручили видати буклет з досвіду спільної роботи відділу культури і туризму Міжгірської РДА та райкому профспілки.

Марія Рубець, "Верховина" для mizgir.com.ua

19 листопада 2010р.

Теги: культура, центр, РДА, Міжгір'я

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини