Ъ: Верховна Рада готова розпочати боротьбу з пияцтвом

У Верховній Раді зареєстровано законопроект Про концепцію державної політики запобігання зловживанню алкоголем, пише видання Коммерсантъ-Украина.

Ъ: Верховна Рада готова розпочати боротьбу з пияцтвом

На сайті Верховної Ради з'явився текст концепції стратегії запобігання зловживанню алкоголем, розрахованої на десять років. Авторами документа виступили представники парламентського комітету з питань охорони здоров'я Сергій Шевчук (БЮТ), Тетяна Бахтєєва (Партія регіонів) і Юрій Гайдаєв (Компартія).

"В Україні обсяги споживання алкоголю зростають через відсутність єдиного державного підходу в питаннях обороту і виробництва алкогольної продукції. На початку 1990-х років обсяг споживання спиртного на рік на душу населення становив 5,4 л, а в 2009-му збільшився до 10 л", - відзначають депутати.

Як йдеться в документі, "в нетверезому стані перебувають більше половини вбивць у момент скоєння злочину і близько 40% самогубців. Близько 70% підлітків старше 14 років вживають алкогольні напої".

На думку авторів законопроекту, вести боротьбу з пияцтвом необхідно, зокрема, шляхом поліпшення медичного обслуговування, посиленням відповідальності за водіння автомобіля в нетверезому стані і обмеженням продажу алкоголю. Крім того, народні депутати мають намір "відновити на окремих територіях діяльність медичних витверезників".

Як пише газета, автори законопроекту пропонують ввести заборону на збільшення норми кількості алкоголю в крові водіїв, створити пункти перевірки тверезості, активніше вилучати водійські права і таким чином домогтися "нульового рівня терпимості співробітників міліції щодо тих, хто управляє автотранспортом у п'яному вигляді".

"У 2007 році, коли штраф за водіння в стані алкогольного сп'яніння становив 255-340 грн, було зафіксовано 9700 ДТП, скоєних водіями у нетверезому стані, а в 2009-му, коли штрафи збільшилися в 10 разів, - 4,4 тисячі ", - розповів старший інспектор прес-служби ДАІ МВС Олександр Нечаюк.

Крім того, планується заборонити роздрібний продаж спиртних напоїв у нічний час і обмежити обслуговування в ресторанах і барах осіб у стані сильного алкогольного сп'яніння. Нагадаємо, з 24 вересня заборона на роздрібний продаж алкоголю в період з 22:00 до 10:00 діє у Львові, з 1 жовтня - в Ужгороді, з 5 жовтня - в Івано-Франківську.

У той же час галузева асоціація Міжнародне бюро вина і коньяку звернулася до прокуратури цих міст з проханням опротестувати рішення міських рад як такі, що порушують право споживачів на вільний вибір продукції та ущемляють інтереси держави, виробників і торговельних підприємств.

Нагадаємо, раніше Президент Віктор Янукович заявив, що стан здоров'я дітей та молоді в Україні викликає серйозну стурбованість. Він також зазначив, що українські діти вживають більше алкоголю і тютюну, ніж їх однолітки в інших країнах. "Виросло ціле покоління пивної молоді", - зазначив Президент.
 

Корреспондент

19 листопада 2010р.

Теги: Верховна Рада, пияцтво, алкоголь

НОВИНИ: Різне

11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
» Всі новини