У закарпатській Синевирській Поляні проживає 56 родин, які виховують по 5-ро і більше дітей

Найвисокогірніший населений пункт України — село Синевирська Поляна, розташований у тісній улоговині, неподалік Синевирського озера, на висоті 898 м над рівнем моря. Тоді як м. Чоп всього на висоті 150 м над рівнем моря. Однак дивовижні навколишні окрести з кожним роком все більше й більше привертають увагу туристичного люду, а останнім часом й численного контингенту бажаючих поправити своє здоров'я в ТОК у підніжжі “Морського ока” та багатьох садибах “зеленого туризму”.

У закарпатській Синевирській Поляні проживає 56 родин, які виховують по 5-ро і більше дітей

Адже тут Творцем неба і землі створені всі необхідні умови для здорового способу життя горян: цілюще повітря, кришталевої чистоти вода, червонокнижні багатства флори і фауни східних Горган. Тож не дивно, що сім років тому сільський голова Син. Поляни Юрій Горват і секретар виконкому однойменної сільради Марія Красняник за підготовки звіту до ВРАЦС з'ясували, що тогоріч в селі народилось 12 дітей і померло 12 осіб.

Це відкриття у певній мірі здивувало керівників органу місцевого самоврядування. І не тільки здивувало, а й обрадувало. Бо ж, по-перше, древні слов'яни із давніх-давен люблять цифру 12. На кшталт — 12 місяців у році, 12 апостолів-святомучеників, 12 різдвяних страв. По-друге, той рік став таки переломним у демографічній ситуації в 4 селах, 12 присілках, розташованих на території Синевирської Поляни. Дітонароджуваність перемогла смертність у піднебесній глибинці.

Сьогодні у населених пунктах, розташованих на території Син.-Полянської сільської ради, проживають 56 родин, в яких є п'ятеро й більше дітей. З огляду на це треба сказати, що більше трьом десяткам берегинь із Син.Поляни присвоєно високодостойне звання "Мати-героїня". Ще на 19 багатодітних матерів відповідні документи знаходяться в дорозі із Києва до високогірної відда-леної глибинки. В цьому є ве-лика заслуга секретаря вико-навчого комітету сільради Марії Красняник, яка вміло, з огляду на букву закону, веде діловодство в органі місцевого самоврядування. А саме — з питань утвердження соціальної політики на ділі за місцем проживання горян. А тому й не дивно, що її, за словами начальника відділу у справах сім'ї, молоді та спорту РДА Тетяни Горової, визнано найкращою в області за ведення діловодства у цій справі. До речі, це неодноразово підкреслювалось і на нарадах-семінарах районного рівня.

Крім цього, варто сказати, що керівники Син.-Полянської сільської ради Юрій Горват і Марія Красняник, яким жителі віддаленої гірської глибинки в черговий раз виявили високе довір'я, по-справжньому опікуються багатодітними сім'ями. Досить сказати, що давня дружба Юрія Горвата з очільником Закарпатського представництва голландського благодійного фонду "Шошанаїм" повернулась сторицею для покращення соціальних стандартів на території Син.-Полянської сільської ради. Приміром, волонтери БФ "Шошанаїм" взяли найактивнішу участь у проведенні будівельно-монтажних робіт на зведенні терцентру в Свободі. А на Буковинці здається в експлуатацію добротна будівля для багатодітної сім'ї брата і сестри Скирів.

Приємно відзначити, що чергове вручення посвідчень батькам та дітям з багатодітних родин пройшло на території Син.-Полянської сільської ради напередодні чергових виборів до органів місцевого самоврядування. Позаяк такі урочистості ще раз підкреслюють, що таки стаємо ми на шлях розбудови демократичного суспільства. Основою якої є діти — майбутнє незалежної неньки-України.

Того ж дня перед представниками багатодітних родин Син.Поляни мали слово перший заступник голови РДА Василь Радовецький, начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту РДА Тетяна Горова, директор одного із основних бюджетоутворюючих підприємств району ВАТ "Міжгірський лісокомбінат" Іван Ледіда, а також секретар виконкому Син.-Полянської сільської ради Марія Красняник та голова села Юрій Горват.

Хто би що не говорив, а збільшується число родоводів нашої верховинської землі. Бути б тільки нам усім розумними у своїх діях, конкретних справах, щоби наші нащадки добрим словом згадували своїх предків. Це таки важлива справа, але її варто робити добросовісно кожен день, за виконання службових і батьківських обов'язків.

Василь Белень, "Верховина" для mizgir.com.ua

18 листопада 2010р.

Теги: діти, Синевирська Поляна, сім'я

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини