Причина вибуху в мукачівській багатоповерхівці все ще не встановлена

Причина вибуху в мукачівській багатоповерхівці, яким повністю зруйновані чотири квартири, все ще не встановлена.

Причина вибуху в мукачівській багатоповерхівці все ще не встановлена

Тринадцятого жовтня близько півночі в 70-квартирному п'ятиповерховому будинку на Першотравневій набережній у Мукачеві прогримів потужний вибух. Від ударної хвилі обвалилися плити перекриття і впали стіни в чотирьох квартирах, які зруйновані повністю. Менших пошкоджень зазнали ще кілька квартир. Фахівці, що оглядали після вибуху місце НП, дотепер не можуть зрозуміти, як при такому тотальному руйнуванні, коли важкі бетонні плити, падаючи, розбивали на друзки меблі й побутову техніку, обійшлося без жертв і травмованих.

"ЗА ДИВОВИЖНИМ ЗБІГОМ ОБСТАВИН З УСІХ МЕШКАНЦІВ ЧОТИРЬОХ ЗРУЙНОВАНИХ КВАРТИР ВДОМА В ТУ НІЧ БУЛИ ЛИШЕ ДВОЄ ЛЮДЕЙ"

38 мешканців зруйнованих і пошкоджених квартир розселені в готелях Мукачева. Серед них і двоє людей, котрих рятувальникам довелося витягати з-під завалів через кілька хвилин після вибуху — Апостолія Станович (жінка — гречанка за національністю, тому має таке рідкісне ім'я) та її син Василь.

— Ми у свою 3-кімнатну квартиру на п'ятому поверсі оселилися в 1967 році, відразу після того, як побудували будинок, — розповідає Василь Станович. — Це звичайна цегельна "хрущовка". Вибух стався в сусідній 2-кімнатній квартирі № 33. У нас із нею спільна 12-метрова стіна на всю ширину будинку, однак вхід туди — через сусідній під'їзд. Цю квартиру останнім часом кілька разів перепродавали, її теперішні власники — молода пара, яку ми не бачили вже близько місяця. Той тиждень я працював на заводі в першу зміну, о сьомій годині ранку мав бути на роботі, тому рано ліг спати. Мама ночувала в іншій кімнаті. Вибух прогримів о 23.20 — саме в цей час зупинився годинник, який ми потім знайшли серед уламків. Я прокинувся від сильного звуку й удару по голові. Вибух обвалив плити перекриття і та, що була наді мною, впала навскоси — один кінець придавив мої ноги на ліжку, інший зісковзнув по стіні прямо на голову й зупинився за кілька сантиметрів від неї на спинці ліжка. Я все-таки дістав плитою по голові, однак несильно — спружинила подушка. Все це я відтворив у уяві трохи пізніше, а в перші секунди після пробудження від удару не розумів абсолютно нічого. Розплющив очі — темно, спробував поворухнутися — не можу, десь знадвору лунають крики. Поступово до мене дійшло, що сталося, і перша думка, що виникла — як там мама? "Мамо! Мамо!" — покликав голосно. Ніхто не відгукнувся і я подумав: "Ну все, засипало..." Спробував вибратися з-під плити — не виходить. Стало по-справжньому страшно — а якщо не витримає перекриття на четвертому поверсі й обвалиться разом зі мною?.. І тут, буквально через хвилину, почулися кроки і з'явилося світло від ліхтарика. Біля мене зупинилися кілька МНСників, один запитав: "Скільки вас у квартирі?" "Двоє, — відповідаю, — мама в іншій кімнаті". "Не хвилюйтеся, зараз ми вас витягнемо". Діяли вони професійно. Відразу перекрили газ, відключили струм, розділилися на дві групи, одна пішла за мамою. Мене витягли з-під плити за дві хвилини і, обгорнувши ковдрою, відвели у двір, де вже чекала "швидка". Лікар після огляду діагностував лише кілька саден і синців. А через хвилину вниз привели й маму.

— Я прокинулася від страшного гуркоту, — включається в розмову Апостолія Миколаївна. — Розплющила очі й не розумію, де я, що сталося. Спереду замість стіни біліє кухня (це була сусідська квартира), піднімаю очі вгору — зірки! Спробувала поворухнутися — не можу. Тоді покликала сина: "Васю! Де ти? Що сталося?" У відповідь тиша. Потім з'ясувалося, що плита перекриття, яка обвалилася від вибуху в моїй кімнаті прямо наді мною, падаючи, зачепилася за батарею опалення. Це мене і врятувало. Я лежала якийсь час і не могла звільнитися з-під уламків цегли й бетону. Кілька разів кликала Василя, але безуспішно. Нарешті з вулиці почулися голоси: "Тьотю Лізо! (так мене коротко називають сусіди). Потерпіть трохи, за вами вже йдуть". І дійсно, з'явилися МНСники. "Де ви? — питають, — відгукніться. Як до вас пройти?" "Краще через сусідню квартиру, — відповідаю, — так швидше". Мене витягли разом із ковдрою й віднесли до "швидкої". Лікар виявив лише кілька синців. Сама я не відчувала ніякого болю, була в шоці. Тепер уже дається взнаки пережите — постійно болить голова, поперек, ніяк не можу відійти від того жаху. Весь час думаю — що нас врятувало? Відповідь одна — це сталося в ніч на Покрови, значить, Богородиця накрила нас із сином своїм покровом... А ще величезне спасибі МНСникам. Дуже швидко прибули і врятували нас, я думала, що так працюють тільки в кіно. Потім знайшли у квартирі наші документи, золоті прикраси й усе віддали...

За дивовижним збігом обставин із усіх мешканців чотирьох квартир, повністю зруйнованих вибухом, вдома в ту ніч були лише мати й син Становичі. Хоча в кожній квартирі (за винятком 33-ї, де стався вибух) постійно живуть сім'ї. У ту ніч люди розійшлися хто куди, наче підсвідомо відчували, що вдома ночувати не можна. Тому злощасне 13-те число для багатьох виявилося щасливим. До речі, у квартирі Становичів на ту ніч могли залишитися діти Василя — 10-річний хлопчик і 16-річна дівчина, однак вони вирішили ночувати в іншої бабусі.

"ВЛАСНИК 33-Ї КВАРТИРИ, У ЯКІЙ СТАВСЯ ВИБУХ, ДАЄ СВІДЧЕННЯ, ЯК ДОБРЕ ПРОІНСТРУКТОВАНА ОСОБА"

Чотири квартири на п'ятому поверсі вибухом зруйновані повністю — бетонні плити перекриття на друзки розбили меблі, посуд, побутову техніку. В квартирі Становичів лише недавно зробили євроремонт, встановили автономне опалення, металопластикові вікна, нові двері. Знищено все, так само, як і в інших трьох квартирах. Людям вдалося винести лише документи, гроші, прикраси й деякі теплі речі. Міська влада вже пообіцяла, що будинок буде відновлено, а поки що люди, котрі залишилися без житла, живуть у готелях. На час мого приїзду в Становичів були їхні родичі з Німеччини, що приїхали в Мукачево, як тільки дізналися про НП.

— Нам подзвонила племінниця через кілька годин після вибуху, — розповідає Микола Станович, син Апостолії Миколаївни. — Сказала, що квартира повністю зруйнована, але мама з братом вижили. Зв'язку з ними не було, тому що телефони залишилися у квартирі. Тоді я через знайомих став дізнаватися, в які готелі розселили потерпілих. А наступного дня з дружиною оформили відпустки й на машині вирушили в Мукачево. Дуже швидко проїхали 1400 км (живемо біля Франкфурта-на-Майні) і в п'ятницю вже були на місці. Що тут скажеш... Ми фактично могли приїхати на подвійний похорон. Те, що мама з братом вижили в тій катастрофі й навіть не поранилися — справжнє чудо. А квартиру їхню відновлять. Завали вже розібрали, працює кран, майстри. Також хочу висловити подяку рятувальникам — вони дійсно спрацювали дуже професійно...

На ліквідації наслідків НП працювала Мукачівська СДПЧ-4. Частина розташована за 700 метрів від будинку і це пояснює оперативність, із якою рятувальники прибули на місце.

— Першим про вибух нам телефоном повідомив хтось із мешканців будинку, — розповідає начальник Мукачівського РУ ГУ МНС у Закарпатській області Володимир Ціцей. — Потім була ще купа дзвінків від інших людей. Два наші відділення прибули на місце через чотири хвилини. Паралельно до будинку під'їхали "швидка", служба газу, міліція... Група наших співробітників одразу піднялася на 5-й поверх, розпитуючи по дорозі сусідів, скільки чоловік живе в пошкоджених квартирах і чи виходив хтось із них у двір. Паралельно почалася евакуація з інших квартир, всього ми вивели з будинку 78 чоловік. Люди поводилися спокійно, ніякої паніки не було...

Причину вибуху в квартирі № 33 поки що не встановлено. В обласному управлінні Держгірпромнагляду, яке проводить розслідування обставин НП, редакції повідомили, що фахівці розглядають кілька версій події, в тому числі вибух побутового газу. Власник 33-ї квартири дає свідчення, як добре проінструктована особа. На запитання, чи був перевірений кран на газовому стояку, завчено відповідає: "Дружина закрила кран на стояку, відкрила кран конфорки на плиті, піднесла запалений сірник, щоб перевірити, чи виходить газ, після чого знову закрила кран на плиті". Хоча досвід показує, що споживачі, як правило, не залишають газові прилади так, як вимагає інструкція. Під час огляду 33-ї квартири фахівці знайшли на системі газопостачання пошкодження невідомого походження, зокрема кран зі слідами розплавленого металу. Характер цих пошкоджень досліджується. Триває й експертиза природи вибуху. Про причину НП на Першотравневій набережній у Мукачеві можна буде говорити лише після завершення всіх експертиз...

Ярослав Галас, РІО

29 жовтня 2010р.

Теги: вибух, багатоповерхівка, газ, Мукачево

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
11:12
/ 1
У Сваляві 21-річний водій мікроавтобуса Ford, рухаючись задом, смертельно травмував 76-річну жінку
» Всі новини