На стоматологічному факультеті УжНУ відкрито клініку, рівних якій немає ні в Україні, ні в Словаччині та Угорщині (ФОТО)

«Від сьогодні тут, на факультеті, маємо часточку якісної України, якісного Закарпаття», – зауважив голова обласної організації партії Єдиний Центр Іван Балога на відкритті стоматологічної клініки Ужгородського національного університету та Центру імплантології.

На стоматологічному факультеті УжНУ відкрито клініку, рівних якій немає ні в Україні, ні в Словаччині та Угорщині (ФОТО)

Клінік такого рівня (ще й при вищому навчальному закладі), де матимуть змогу вчитися студенти, підвищуватимуть кваліфікацію лікарі-практики, проводитимуть високотехнологічні оперативні втручання та майстер-класи провідні фахівці України та Європи і, головне, – лікуватимуться закарпатці, нині немає ні в нашій, ні в найближчих сусідніх країнах, – наголошували гості, які у вівторок, 26 жовтня, прибули на урочисте відкриття.

"Наші діти мають можливість учитися у своєму краї, на найсучаснішому обладнанні і в дуже комфортних умовах. А що більше ми, старші, вкладемо у своїх дітей, у їхню освіту, то якісніше житимуть закарпатці", – зазначив Іван Балога.
 
Історія факультету ще дуже коротка, але вже вельми яскрава. Все почалося зі здобуття ліцензії  2006-го. Перші залікові книжки декан Юрій Переста та Віктор Балога вручали у маленькому приміщенні в центрі міста. Відтак буквально з руїн підняли колишню їдальню університету, облаштували затишні аудиторії, обладнали їх найсучаснішим устаткуванням, і тепер на факультеті викладають, наприклад, Андрій Єнча – кращий щелепно-лицевий хірург Східної Європи, всіляко допомагають також керівник Асоціації імплантологів України Ярослав Заблоцький, провідний фахівець з імплантології в Україні Мирон Угрин, – нагадав ректор УжНУ Микола Вегеш.

Декан Юрій Переста докладніше розповів про історію створення власне клініки і Центру імплантології. Ремонт приміщення на 420 квадратних метрів почався... у травні цього року. Тому мало хто вірив, що вже наприкінці жовтня мрія стане реальністю. З чого все починалося, як тривали роботи, присутнім показали на відкритті коротенький фільм. До створення унікального центру долучилося багато меценатів. Зокрема, словацькі партнери подарували обладнання, комп'ютери. Навіть на відкриття професор Андрій Єнча привіз устаткування на 10 тисяч євро. Завдяки цьому імплантологія світового рівня стане реальністю для Закарпаття. А саме цим в усьому світі визначається нині рівень стоматології в регіоні.

Алла Сидорова, декан одного з факультетів Української медичної стоматологічної академії (до речі, це найстарший "зубний" виш України) підкреслила, що ужгородський факультет, хоч тільки наступного року підготує свій перший випуск, а вже зарекомендував себе як один із кращих у державі. З відкриттям клініки й Центру імплантології він піднявся на ще одну дуже серйозну сходинку, адже академічна клініка – основна база для якісного надання медичної освіти.

Пані Алла разом із колегинею, деканом стоматологічного факультету Львівського медичного університету Тетяною Пиндус, також привезли в Ужгород цінний подарунок – сканер, принтер, ксерокс – такий собі офісний комбайн. З презентами завітали й інші гості – лідер закарпатського Єдиного Центру Іван Балога та Єпископ Мукачівський і Ужгородський владика Феодор подарували факультету обереги – ікони. А духовний отець також освятив приміщення нового Центру та клініки, побажав многих і благих літ, Божої благодаті всім, хто долучився до доброї справи, і тим, хто працюватиме в клініці та центрі задля здоров'я людей.

Лариса Подоляк, ЗІА "Простір"

27 жовтня 2010р.

Теги: стоматологічний, Балога, УжНУ, Вегеш

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини