Закарпатське Міжгір’я урочисто відзначило своє 595-річчя (ФОТО)

У неділю, 17 жовтня 2010 року, смт. Міжгір’я урочисто відзначило свій ювілейний, 595-й день народження. З цієї нагоди відбулася низка святкових і пам’ятних подій.

Закарпатське Міжгір’я урочисто відзначило своє 595-річчя (ФОТО)

Уже зранку обабіч центральної вулиці селища було розгорнуто виставку-продаж робіт народних

А на проїзній частині дороги, яку організатори свята на час урочистостей надали у розпорядження юних талантів проходило особливе дійство: юні художники творили малюнки, присвячені рідному Міжгір'ю.

У цей же час на місцевому стадіоні "Авангард" проходили спортивні змагання.

Святковому відкриттю офіційної частини Дня Міжгір'я передували й інші яскраві та незабутні акції.

Одна з них - відкриття на будинку, що по вул. Шевченка меморіальної дошки відомому українському письменнику і журналісту Василю Кохану. Василь Іванович упродовж багатьох літ жив у цьому домі, працював у редакції районної газети, очолював творче об'єднання "Едельвейс".

Сотні нарисів, репортажів, публіцистичних матеріалів він присвятив Міжгірщині. Працюючи у Міжгір'ї, він написав біля двох десятків книг про життя і проблеми людей верховинського краю.

На урочистій церемонії відкриття меморіальної дошки, яку успішно провела знана і шанована на Міжгірщині журналістка, поетеса, педагог Віра Фесенко, виступили: селищний голова Василь Щур, голова Міжгірської районної ради Іван Ярема, голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Петро Ходанич, вдова письменника Наталія Кохан, поет Василь Густі.

Зі щирими словами вітання до присутніх звернувся голова обласної ради Михайло Кічковський. Він, зокрема, зазначив, що своєю творчістю письменник і журналіст Василь Кохан належить всьому Закарпаттю, всій Україні і дуже важливо, що жителі Міжгір'я шанують його пам'ять. Меморіальна дошка нагадуватиме новим поколінням про одного з тих творців духовних цінностей, які своїм життям причетні до верховинського краю. Це - Августин Волошин, Василь Гренджа-Донський, Петро Скунць. Під оплески присутніх Михайло Михайлович та Наталія Іванівна Кохан зняли біле полотнище з меморіальної дошки. На згадку про цю подію дружина письменника подарувала присутнім збірки гумору, сатири, лірики Василя Кохана.

Відтак голова облради М.Кічковський разом із керівниками районної і міської влади взяв участь у відкритті фонтанної площі, яка стала справжньою окрасою районного центру.

Офіційна частина свята відбулась урочисто, піднесено, пам'ятно. Велелюдне зібрання відкрив селищний голова Василь Щур. Жителів і гостей Міжгір'я сердечно привітав народний депутат України Станіслав Аржевітін.

Від імені обласної ради і від себе особисто Михайло Кічковський побажав мешканцям Міжгір'я, усім учасникам свята доброго здоров'я, щастя, родинного благополуччя.

- День селища Міжгір'я , - наголосив він, - незабутня, дорога серцю подія. Тут є чудова нагода зустрітись давнім друзям, родичам. Як і годиться, разом порадіти успіхам і здобуткам, а якщо треба - порадити, розрадити. Сьогодні життя особливо непросте. Тому дуже важливо, щоб ті кращі традиції, які передали нам наші батьки, попередники, не розгубилися на вибоїнах життєвих негараздів, економічних і фінансових труднощів. Вам, шановні жителі Міжгір'я, це вдається. Я щиро радий за вас. Приємно, що ви не тільки пам'ятаєте біблійну істину – "не хлібом єдиним живе людина", але й на ділі турбуєтеся, аби не міліли джерела духовності. Сьогодні переконуємось, що

Нинішнє свято – це своєрідний звіт про зроблене, досягнуте не лише в районному центрі, але і у всьому районі. У ряді населених пунктів відкрито нові школи, поліпшився благоустрій, успішно розвиваються діючі і створюються нові малі приватні підприємства. Багато зроблено районною владою, Міжгірською селищною радою для реалізації програм щодо розвитку охорони здоров`я, освітньої галузі, сільськогосподарського сектору, вирішення соціальних проблем. Але ми знаємо і те, що не завжди все заплановане вдається втілити в життя у повному обсязі. Тому дуже важливо, що владні структури відчувають підтримку мешканців територіальних громад. Зростає соціальна активність населення.

На завершення Михайло Михайлович побажав присутнім, аби урочисте відзначення 595-ї річниці Міжгір'я сприяло подальшому згуртуванню жителів територіальних громад району і селища, зокрема, надало наснаги до активної праці в ім'я розквіту рідного Міжгір'я, всього Закарпаття.

Далі учасників свята привітали голова райради Іван Ярема, заступник голови РДА Микола Тимощук.

Завершилась офіційна частина - врученням почесних відзнак обласної ради, районної ради та держадміністрації.

А потім святкова естафета перейшла до молодих талантів - професійних і самодіяльних, які порадували жителів Міжгір'я та гостей чудовою концертною програмою.

Василь Чорногор, Закарпатська облрада

18 жовтня 2010р.

Теги: Міжгір'я, свято, Василь Кохан

Коментарі

ember 2010-10-18 / 20:30:00
Vengry pereshli Karpaty v 896 godu. Schitajte druzhja moi!

KK 2010-10-18 / 18:36:00
Бачу що ще раз п. Кічковський прикладно підтримує українських ціль і не забуває про історичну українську спадщину цйого краю. Слава Міжгірі, і всім тим що підтримує ідеалів великих земляків цйого краю: Августн Волошинь, Василь Гренджа-Донський і Петро Скунць.

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини