Інтерв'ю начальника УМВС України в Закарпатській області газеті «Голос України»

У начальника закарпатської міліції полковника Віктора Русина нещодавно взяла інтерв’ю авторитетна газета Верховної Ради України «Голос України». Пропонуємо вашій увазі цю розмову в дещо скороченому вигляді.

Інтерв'ю начальника УМВС України в Закарпатській області газеті «Голос України»
-- Вікторе Павловичу, з чого ви розпочали свою роботу? Як  оцінюєте результати діяльності управління? Які тенденції намітилися?
 

 

-- Проаналізувавши роботу міліції Закарпаття протягом останніх п'яти років, мною визначені основні напрями діяльності. У першу чергу – це реєстрація всіх заяв і повідомлень, які надходять до міліції,  й невідкладне прийняття щодо них рішень. З аналізу випливає: якщо 2004-го за підсумками року з 21,5 тисячі зареєстрованих заяв було порушено 6,5 тисяч кримінальних справ, за якими зловмисників притягнуто до відповідальності, то 2009-го  за 31 тисячею заяв, які надійшли, - порушено тільки 4,5 тисячі справ. А за весь минулий рік за заявами громадян до кримінальної відповідальності притягнуто 12 відсотків порушників. Виходячи з усебічного аналізу, можна констатувати, що  рішення за фактами звернень громадян приймалися неправильно або ж ігнорувалися, чи людям просто надсилали відписки. Така тенденція тривала і протягом першого кварталу цього року. Але в  травні-червні ми вже вийшли на стабілізацію ситуації.
На сьогодні приймаємо рішення так, що всім зверненням громадян дається правова і юридична оцінка. І майже в третині випадків існують підстави для порушення кримінальних справ. Що ж стосується тяжких і особливо тяжких злочинів, то проводяться затримання злочинців, тривають слідчі дії і справа направляється до суду.     

 

-- Під час робочої наради міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова з керівним особовим складом міліції Закарпаття  запам'яталася така фраза: "Жодна заява громадянина не сміє залишатися поза увагою. Важчого гріха, ніж нереагування на звернення людини,  в міліції немає".

 

-- Тут навіть питань виникати не може – жодна заява не сміє залишатися поза розглядом. За всі порушення відповідає як безпосередній керівник, так і виконавець. Щодо реагування на заяви громадян і реального розкриття злочинів проведенонизку інспекцій міськрайвідділів. Виявлено ряд порушень. За підсумками перевірок  71-го працівника притягнуто до дисциплінарної відповідальності, кілька керівників міськрайвідділів і два заступники начальника обласного управління отримали догани.
 
-- Чи можете з упевненістю сказати, що кожен злочинець обов'язково понесе покарання за скоєне?
 
-- Першочергове у нашій роботі – розкриття резонансних злочинів: убивств, зґвалтувань, пограбувань, розбійних нападів. У двічі збільшилася кількість реєстрації крадіжок майна різних форм власності та з квартир. Але якщо торік за такий період процент розкриття крадіжок становив  64,5, то цього року – 68 відсотків  (по Україні - 57). Щодо квартирних крадіжок: торік їх розкрили 68 %, а цього року –73, 5 відсотків. Це кримінальні справи, які були спрямовані в суди і за якими прийнято рішення. Водночас штат слідчих і карного розшуку та інших служб не змінився. Просто співробітників змусили працювати,  і вони розкривають злочини. До слова,  навантаження на працівників, особливо на дільничних інспекторів, невелике – дільничний розкриває один злочин за шість місяців!.. Зараз їх повністю переорієнтовано на виявлення посівів маку, конопель на присадибних ділянках, реєстрацію випадків хуліганства,  насилля в сім'ї, побиття дітей, адекватне рішення і реєстрацію  всіх заяв громадян.
 
Я негативно оцінив за перше півріччя роботу Управління по боротьбі з організованою злочинністю: п'ятеро осіб звільнив з посад,  півтора десятка отримали догани. На певних напрямах роботи ми виявили явні недоліки. Я зауважив, що ніхто ніколи не чіпав керівників структур обласної і районних держадміністрацій, голів міських, селищних і сільських рад, а вони, роздаючи земельні ділянки, не соромляться брати хабарі... У нас є певні напрацювання і, впевнений, за підсумками роботи трьох кварталів результати роботи скажуть самі про себе.
 
Я відповідально заявляю: на всій території Закарпаття буде покараний кожен, хто скоює злочин.
 
-- Знаю, що останнім часом в області посилено профілактику правопорушень...
 
-- Ми стараємося, насамперед, профілактувати злочини, й надаємо цьому великого значення. Резонансні протиправні діяння в нас скоюють переважно приїжджі. Наприклад, розбійний напад на магазин в Ужгороді здійснено бандою "гастролерів"; убивство в Боздоському парку неповнолітнього спровоковане також приїжджими... Нашими колегами в Москві в ході спільної операції затримано закарпатців, яких ми рік розшукували за вбивства в Міжгір"ї і Хусті. Дуже "цікава" банда. Коли справу буде доведено до кінця, про все більш детально поінформуємо.
Що стосується профілактики правопорушень в Ужгороді, інших містах та районах області, то для цього ми посилили патрульно-постову службу. Якщо в Ужгороді на патрулювання раніше виїжджали чотири машини, то зараз – 12 автомобілів щодня плюс щовечора два екіпажі внутрішніх військ. Їхня діяльність спрямована на те, щоб громадяни, які відпочивають, святкують  чи приймають гостей,  відчували: вони захищені міліцією від різних хуліганських проявів. На щастя, зараз серйозних правопорушень в місті  немає, лише дрібні. Приміром, під час проведення недавнього з'їзду байкерів до Ужгорода були запрошені понад тисячу мотоциклістів з багатьох країн. Усе відбувалося вперше, проте  пройшло тихо і спокійно. І  власники готелів та ресторанів за наведення в місті належного порядку висловили бажання переказати у фонд "Правопорядок" кошти за те, що міліція провела добросовісно роботу під час цього заходу. А раніше  практично щороку викрадали дорогі мотоцикли, завдавали шкоди і неприємностей у місцях проживання байкерів тощо. До слова, нами відразу ж наступного дня після проведення з'їзду були доставлені на штрафмайданчик вісім мотоциклів, складені протоколи на мотоциклістів про керування в нетверезому стані. Після цього все стало на свої місця: хто з байкерів бажав гуляти чи їхати в ресторани - викликав таксі. 
  
-- Ви розпочали свою роботу досить сміливо й, чесно кажучи,  неочікувано: відсторонили з посад кількох керівних осіб, двом своїх заступникам "всипали" по догані, звільнили півдесятка "убозівці", трьох районних начальників ДАІ, винесли догани майже сотні посадовців у погонах... Як далі розвивається сюжет у кадровій роботі?
 
-- Так, зі своїмприходом я здійснив деякі зміни в кадровому складі. Зокрема, були призначені 11 нових начальників міськрайвідділів, чотири заступники начальника управління, три начальники управлінь УМВС, начальник  ДАІ і два його заступники, три заступники керівника УБОЗу. Всі призначені офіцери  з точки зору професійності  відповідають займаним посадам. У  мене є претензії до роботи окремих начальників райвідділів, але вони пообіцяли виправити ситуацію.  Моя принципова позиція така: кожен, хто не виконуватиме поставлені завдання -- буде звільнений з посади. Адже міліція покликана беззастережно працювати на державу.
 
-- Нині в області  видно кожному, що державтоінспекція посилила чергування. На автотрасах побільшало інспекторів,  і вони вже не ховаються, як раніше,  за кущі чи сидять у приватних авто на бокових дорогах, вибігаючи зненацька з жезлом...
 
-- Наводиться порядок скрізь. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 30 співробітників, півдесятка звільнено з органів ДАІ. Мало того: вперше за п'ять років я зібрав увесь особовий склад ДАІ і кожному роз'яснив вимоги Міністерства і мої особисті принципові засади. Усіх попереджено: хто не має бажання  їх виконувати, я нікого не змушую це робити. Не хочете -- рапорти на стіл. Не надійшло жодного... Значить,  усі готові виконувати зобов'язання, які поставлені в рамках чинного законодавства. Думаю, і жителі Закарпаття, і численні гості краю бачать роботу ДАІ. Зокрема, знизилася смертність на дорогах, удвічі поменшало  угонів автомобілів.
 
-- Наркотики... Боротьбою з цим злом завжди гостро цікавиться громадськість.
 
-- Це справді є великою проблемою. На 60 відсотків мною оновлено особовий склад відділу боротьби з нелегальним обігом наркотиків, змінено керівника, поставлено конкретні завдання і перед УБОЗом, які вимагають від нас і Президент України, і керівник МВС. Карний розшук повинен виявляти канали поставки наркотиків. У містах і районах начальники міліції зобов'язані  контролювати місця масового відпочинку громадян.  Хоча на Закарпатті наркоманія  не настільки розповсюджена, оскільки і менталітет людей трохи не той, і фон для неї інакший. Але це нещастя слід викорінювати. Приміром, у райцентрі Перечин злочинець-"умілець" через Інтернет закупив марихуану- гідропоніку  і вдома обладнав спеціалізовану кімнатку, де й "чаклував" із цим дурман-зіллям. Для підсилення роботи в цьому напрямі я запросив на Закарпаття двох працівників з Дніпропетровська. Ми наведемо порядок! 
 
-- А що змінилося у тих  структурах міліції, де надаються послуги громадянам?
 
-- Мною дана,  і вона виконується,  така вказівка: ніде не повинно бути черг – ні в ВВІРі, ні в ДАІ, ні в паспортному столі. Я особисто підписую дозволи на носіння зброї... Всі послуги надаються вчасно...
 
ДОВІДКА
 
Віктор Павлович РУСИН  народився 1962 р. в місті  Свалява. В органи внутрішніх справ прийшов у 1983 році, розпочинав  службу міліціонером патрульно-постової служби. Далі працював  дільничним інспектором,  а з 1990-го - оперуповноважений карного розшуку в Ізюмському міськрайвідділі на Харківщині. 1993-го закінчив Українську академію внутрішніх справ. Працював оперуповноваженим і старшим оперуповноваженим  з особливо важливих справ закарпатського УБОЗу, начальником Ужгородського міського УБОЗу. З 1999 р. - начальник (з обслуговування Закарпатської області) відділу по боротьбі з міжнародними організованими злочинними угрупованнями у прикордонних областях та в Криму УБОЗ МВС України. З 2001 р. - заступник начальника  відділу управління ГУБОЗ МВС України. Очолював службу карного розшуку на Закарпатті, а в 2003 році призначений  першим заступником начальника Закарпатського  облуправління МВС. 2005 р. був  звільнений з органів внутрішніх справ на пенсію. 22 березня 2010 р. призначений начальником ГУ  УМВС України в  Закарпатській області. Заслужений юрист України. Нагороджений багатьма міністерськими відзнаками.
Василь Нитка
11 жовтня 2010р.

Теги: Віктор Русин, міліція

Коментарі

*** 2010-10-11 / 14:28:00
"І власники готелів та ресторанів за наведення в місті належного порядку висловили бажання переказати у фонд "Правопорядок" кошти за те, що міліція провела добросовісно роботу під час цього заходу"... От як треба гроші заробляти!
Треба було його ще про апарати спитати

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини