В Ужгороді діє єдина на Закарпатті кооперація мешканців кількох вулиць

Вже кілька років у Ужгороді діє чи не єдина в області кооперація мешканців кількох вулиць, що офіційно зареєстрована як вуличний комітет Північний (за назвою одної з вулиць). За власні кошти люди відремонтували собі дорогу, яка до того ж була непридатною навіть для проїзду «швидкої», підтримують порядок та громадою приймають рішення, що стосуються їх спільного комфорту.

В Ужгороді діє єдина на Закарпатті кооперація мешканців кількох вулиць

До складу Північного вуличного комітету входять суміжні вулиці Великокам'яна, Угорська, Акацій та власне Північна. Про діяльність комітету та насущні проблеми, з якими йому доводиться боротися, розповідає його очільник Лука Федурця.

— Розкажіть, як виникла ідея об'єднатися у комітет, що необхідно для її реалізації та чим саме займається ваша кооперація.

— Ще у 2001 році було ухвалено Закон "Про органи самоорганізації населення в Україні". Він був ухвалений для того, аби люди створювали комітети, кооперативи, об'єднувалися, щоби вирішувати спільні проблеми, які виникають у результаті їх співжиття.

14 років тому я став першим мешканцем вулиці Північної, тоді ще там не було ні під'їздів, ні комунікацій, та з часом вулицю заселили і виникла потреба відбудувати дорогу. А хто має це зробити? Міська влада має забезпечувати лише 10 % від потреб мешканців міста, а решту вони мають зробити собі самі.

Зібралася ініціативна група, відповідно до закону організували збори громади і вирішили створити комітет. Звернулися до міськвиконкому з відповідними документами та зареєструвалися як юридична особа. Відтак голова комітету представляє інтереси мешканців вулиць, що входять до комітету, в органах місцевого самоврядування.

Однак не все так гладко у роботі комітету, адже досі в нашій країні не ліквідовано бюрократичні перешкоди. Наша організація не є прибутковою, ми все робимо за свій рахунок, своїми силами, але щойно її зареєстрували, мусимо подавати звіти, навіть якщо вони порожні, а зі звітом запізнишся — плати штраф. Як кажуть у народі: за моє жито мене буде бито. Це просто зайвий клопіт, на місцевому рівні всі це розуміють, однак зняти цю проблему можна лише відповідним рішенням Верховної Ради. Сподіваємося, що депутати таки прислухаються до голосу народу і працюватимуть не на ускладнення, а на полегшення його життя.

Як ведеться, завжди знайдеться кому підсунути ложку дьогтю в діжку меду, адже не всі мешканці підтримують ідею взаємної вигоди і благоустрою вулиці. Натомість протиставляють себе всій громаді не просто безініціативністю та небажанням брати участь у спільній роботі, а навмисним перешкоджанням.

— Які найгостріші проблеми вам доводиться долати і хто свідомо заважає діяльності вашої організації?

— Наша основна мета — покращити стан вулиці в цілому. Однак не всі приймають таку ініціативу. На будь-якій вулиці міста знайдеться двоє-троє таких, що не погоджуються з думкою громади, навіть якщо самі розуміють, що ця думка слушна. Я не хочу зараз перераховувати прізвища, ці люди займають високі посади. Звісно, вони не несуть юридичної відповідальності за небажання покращити умови проживання для себе і своїх сусідів, але, крім юридичної, є ще й моральна відповідальність. Не хочете зробити добре для себе та своїх дітей, то хоч би не заважайте.

Ми вирішили розібратися в цій проблемі та з'ясувати, хто саме шкодить втіленню в життя громадських інтересів. Звернулися до міської ради та відповідних органів, де нам надали документи, що підтверджують незаконні дії мешканця вулиці Північної Сергія П., котрий перекопав відремонтовану дорогу, аби підвести до свого будинку кабель, викинув будівельне сміття на проїжджу частину і навіть не потрудився за собою прибрати. Не кажучи вже про те, що він, протиставивши себе всій громаді, не бере участі у впорядкуванні вулиці, на якій проживає. Пан Федурця так прокоментував дані дії цього мешканця: "Чоловік цей далеко не з малозабезпечених, адже маєток утримує чималенький. Але хай це залишається на його совісті (якщо, звісно, вона у нього є). Дивує інше, педантично прибираючи свій двір, він викидає сміття на вулицю загального користування. Раніше там була заросла бур'янами купа будівельного брухту, але це його змусила прибрати муніципальна міліція, наклавши штраф за порушення адміністративного законодавства. Зараз канава, яку він викопав, перешкоджає руху транспорту.

Я би його протиставив його ж сусідові, справді порядній людині, котрий навіть облаштував автостоянку неподалік свого будинку, а це дуже зручно, особливо взимку, коли дорога слизька і виїхати на підйом дуже складно. І уявіть собі, поряд із цією стоянкою, де прибрано, скошена трава, насаджені ялинки — гора брухту і величезна яма, що її зробила вантажівка, яка підвозила цьому лікареві будівельний матеріал. За це соромно, тільки не йому, він зачинився у своєму дворі й усіх інших уперто не помічає. Але нічого, Бог йому суддя. Ми, пенсіонери, зберемося і полагодимо цю дорогу, щоб не втрачати через кількох таких особливих лице всієї вулиці".

Микола Кошута, РІО 

11 жовтня 2010р.

Теги: Кооперація, вуличний комітет, Північний

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини