Ужгородська прокуратура порушила 3 кримінальні справи за невиплату зарплат

З початку року прокуратурою міста Ужгорода порушено 3 кримінальні справи за фактами умисна невиплати заробітної плати (ст. 175 ч.1 КК України), дві з яких вже направлено для розгляду по суті в Ужгородський міськрайонний суд.

Ужгородська прокуратура порушила 3 кримінальні справи за невиплату зарплат

Про це Закарпаття онлайн повідомили у прес-службі прокуратури Закарпатської  області.

Відповідно до ст.175 Кримінального кодексу України до кримінальної відповідальності притягуються керівники підприємств за безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи  іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць. Санкція статті передбачає відповідальність у виді позбавленням  волі  на  строк до двох років,  з позбавленням права  обіймати  певні  посади  чи  займатися  певною діяльністю на строк до трьох років.

Однак, законодавець дав шанс керівникам і  якщо виплату здійснено під час слідства, то особа звільняється від кримінальної відповідальності.
 
За інформацією помічника прокурора міста Іванни ФІРКИ, на усунення порушень вимог законодавства про працю вже притягнуто 29 керівників підприємств до адміністративної відповідальності та 7 службових осіб до дисциплінарної відповідальності за порушення строків виплати заробітної плати.

Протягом року прокуратурою міста Ужгород в інтересах працівників підприємств подано до Ужгородського міськрайонного суду 147 позовних заяв про відшкодування заборгованості по зарплатній платі та заяв на видачу судових наказів, про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати на загальну суму 459 тис. грн.
За даними позовами та заявами відшкодовано заборгованість по заробітній платі в сумі 383 тис. грн.

Разом з цим, прокуратурою міста Ужгорода керівникам підприємств, установ та організацій м. Ужгорода внесено 23 приписи про усунення порушень вимог законодавства про оплату праці та про усунення порушень вимог пенсійного законодавства, за результатами розгляду яких погашено заборгованість по заробітній платі перед працівниками підприємств  на загальну суму 1969875  грн. та до Пенсійного фонду м. Ужгорода сплачено -  768144 грн.

Крім того, прокуратурою міста проведена міжвідомча нарада керівників правоохоронних органів та інших відомств м. Ужгорода. Обговорювалось питання стану дотримання суб'єктами господарювання м. Ужгорода вимог законодавства про оплату праці. За результатами роботи міжвідомчої наради прийнято рішення про посилення контролю за дотриманням суб'єктами господарювання вимог законодавства про оплату праці, узагальнення практики розгляду адміністративних справ судами і реальності виконання постанов та проведення спільних заходів щодо виявлення підприємств з ознаками фіктивності та факти умисного доведення до банкрутства і штучного нарощування підприємствами заборгованості по заробітній платі з метою першочергового відшкодування ПДВ.

За порушення вимог законодавства про охорону праці прокуратурою міста Ужгорода порушено вже 12 проваджень про адміністративну відповідальність щодо керівників підприємств на яких виявлені порушення правил охорони праці та на останніх накладені адміністративні стягнення.

Згідно ч. 1 ст. 172 Кримінального кодексу України до кримінальної відповідальності притягуються особи за незаконне звільнення  працівника  з  роботи  з  особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю. ч. 2 даної статті посилює міру покарання, якщо вищевказані дії вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки чи  матері,  яка  має  дитину  віком  до  чотирнадцяти  років  або дитину-інваліда.

У ході перевірок встановлені факти порушення законодавства про працю, а саме: приховання трудових відносин, виплати  заробітної  плати „в  конвертах" та  порушення соціальних прав громадян.

Існування подібного негативного явища не лише спричиняє державним інтересам багатомільйонні збитки у вигляді ненадходження соціальних відрахувань до відповідних державних цільових фондів, а й істотно впливає на захист соціальних прав громадян, зокрема, в разі їх захворювання,  в тому числі травмування на робочому місці.

Відсутність юридично оформлених трудових відносин між роботодавцем та працівником не дозволяє останньому отримати відповідні матеріальні відшкодування, а в подальшому здійснити належне обрахування трудового стажу. 

За результатами проведених перевірок прокуратурою міста Ужгорода внесені протести та приписи на поновлення порушених прав громадян, щодо забезпечення працівникам гарантованих Конституцією України прав на належні, безпечні і здорові  умови  праці.

За результатами проведених перевірок прокуратурою міста Ужгорода внесені протести та приписи на поновлення порушених прав громадян, щодо забезпечення працівникам гарантованих Конституцією України прав на належні, безпечні і здорові  умови  праці.

07 жовтня 2010р.

Теги: прокуратура, суд, рішення, зарплата

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини