Закарпатців навчали ідентифікувати чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Ідентифікації чоловіків, які постраждали від торгівлі людьми, у Закарпатській області».

Закарпатців навчали ідентифікувати чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми

"Чоловіки, як правило, не хочуть просити допомоги, тому до громадських організацій найчастіше звертаються їхні матері і дружини", — розповіла голова ЗГЖО "Веста" Інна Сабадош. За її словами, "Веста" цього року вже надає допомогу 5 закарпатцям, які постраждали через той чи інший різновид торгівлі людьми. Найчастіше це трудова експлуатація, також зафіксовано випадок трансплантації органів.

На засіданні було презентовано результати роботи проекту ідентифікації чоловіків, постраждалих від торгівлі людьми, що здійснювався у кількох районах Закарпаття (Рахівському, Великоберезному, Воловецькому, Берегівському, Міжгірському, Перечинському) із квітня по вересень 2010 року Закарпатською громадською жіночою організацією "Веста" у співпраці із обласним управлінням у справах молоді та спорту за підтримки Міжнародної організації з міграції.

Інна Сабадош розповіла, що у тренінгах взяли участь голови та секретарі сільських та селищних рад, працівники районних соціальних служб сім'ї, дітей та молоді, працівники відділів у справах молоді та спорту, співробітники правоохоронних органів, НУО, ЗМІ. Загалом це понад 126 осіб. Було надано 70 консультацій стосовно виїзду за кордон з метою працевлаштування, постійно проводилася роз'яснювальна робота серед місцевих громад.

Фахівці проекту надрукували і розповсюдили листівки та пам'ятки "Увага! Чоловіки в небезпеці!" (близько 5 тисяч примірників), у яких детально роз'яснено, хто і за яких умов вважається потерпілим, куди можна звернутися по допомогу, яка саме поміч надається.  У результаті, люди отримали навички ідентифікації потерпілих, оскільки нерідко плутають звичайне шахрайство із злочином.

Заступник начальника управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА Олена Куцин розповіла, що в Україні та зокрема на Закарпатті діє державна програма протидії торгівлі людьми.
За словами О. Куцин, на Закарпатті саме чоловіки переважають серед тих, хто виїжджає на заробітки за кордон (на відміну від Тернопільської та Івано-Франківської областей, де переважають жінки).

Посадовець подякувала закарпатським РДА за сприяння у проведенні згаданих тренінгів та зауважила: "Поки люди їздитимуть за кордон у пошуках роботи, ми постійно повинні проводити подібні заходи. Плануємо продовжити роботу і в інших районах".

Інна Сабадош додала, що, на жаль, більшість українців за кордоном працюють нелегально, тому стають потенційними жертвами торгівлі людьми.

Потерпілим необхідна реабілітація – щоб стати на ноги, відновити фізичні і моральні можливості, розпочати нову справу на батьківщині. Завдяки Міжнародній організації з міграції, потерпілі від торгівлі людьми мають змогу пройти медичне обстеження та, за необхідності, лікування, отримати психологічну і психотерапевтичну допомогу, юридичні консультації (для поновлення документів тощо) та послуги адвоката, комплексну допомогу для своєї сім'ї. Крім того, громадські організації, об'єднані у національну мережу, сприяють потерпілим у працевлаштуванні (зокрема, оплачують професійні курси тощо). Інна Сабадош навела приклад – один із закарпатських потерпілих вже створив будівельну бригаду і успішно працює в Україні.

За даними Міжнародної організації з міграції, 117 тисяч українців потерпіли від торгівлі людьми (з 1991 року). Близько 30 % з них – чоловіки. Реабілітаційну допомогу від МОМ отримали станом на сьогодні отримали понад 6,5 тисяч чоловіків, жінок та дітей (програма реабілітації триває понад 6 місяців). "Допомога навіть одній людині відновити життєві сили – це вже позитивний результат нашої роботи", — зауважила І. Сабадош.

Необхідну інформацію можна отримати за телефоном 3-20-91 в Ужгороді або за номером 527 (безкоштовно для абонентів Київстар, МТС, life, Білайн).

06 жовтня 2010р.

Теги: ідентифікація, торгівля людьми, Сабадош

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини