Як ми стрітилися з тобою у Яремчі…

...Наступного дня, добре відпочивши у приватному сучасному готелі “Ясіня” Юрія Суховія, вирушили далі. Немов вириваючись з міцних обіймів Близниці та Піп Івана, які залишались за плечима, автобус набирав швидкості і прямував на перевал. А на перевалі – своє життя: тут люди просто неба продають розкішні гуцульські вироби з натуральної вовни, дерева тощо.

Як ми стрітилися з тобою у Яремчі…Проминувши цю красу на швидкості, автобус покотив униз, уздовж Прикарпатської гірської річки Прут, яка змійкою вела до Яремчанського водоспаду, що щедро розсипає по камінню свої блискіти, як кришталь. Та оскільки справи кликали, то група повернула у бік пансіонату "Первоцвіт", де й була призначена зустріч голів обласних рад Івано–Франківської і Закарпатської областей. За хвилину – другу під’їхали й господарі, які, не гаючи часу, гостинно запросили на горнятко кави. Обмінявшись візитками, перемовившись дружніми словами, вмостились по один бік залу закарпатські голови райрад і міст, по інший – івано–франківські.

На правах господаря голова Івано–Франківської облради Ігор Олійник щиро подякував Михайлу Кічковському за цікаву ідею обміркувати співпрацю в покращенні соціально–економічного стану сусідніх областей й надав йому слово. Голова Закарпатської облради у своєму вступному слові зазначив:” Ми – дійсно одна родина, в якій багато спільного – радощів, перемог, а часом і труднощів. А найголовніше і найдорожче, що нас єднає – це наша Україна. Тому дозвольте щиро подякувати за хліб–сіль, шановні господарі, за те, що підтримали нашу пропозицію зустрітись і обмінятись досвідом роботи, думками, – як працювати надалі краще, ефективніше. Ми прагнемо якнайширше вивчати й запроваджувати досвід своїх сусідів із прикордонних регіонів Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії. Але особливо важливо відродити тісні партнерські, економічні зв‘язки, спілкування на рівні обласних, районних рад насамперед із нашими першими сусідами Карпатського регіону, західних областей України”.


Далі Михайло Михайлович розповів про те, що на Закарпатті вже побувала делегація депутатів місцевих рад Волинської області, яка ознайомилась із вирішенням проблеми залучення інвестицій, зайнятості населення в Ужгородському районі, розвитком санаторно–курортної галузі Свалявського району, станом соціальної інфраструктури Мукачева. А нещодавно за участю депутатів Львівської обласної ради, представників місцевого самоврядування кількох воєводств Польщі проведено Міжнародну презентацію проекту "Центр українсько–польських ініціатив – створення стійкої платформи для розвитку транскордонного співробітництва." Є очевидним, підкреслив голова облради, оскільки Закарпаття – область прикордонна, то екологічний і санітарний стан навколишнього середовища має винятково важливе значення.

Щоб вивчити, як вирішується це питання у сусідніх країнах, ми, казав він, провели виїзне засідання Координаційної ради у м.Мішкольці (Угощина), де з ініціативи і зусиллями місцевого самоврядування уже кілька років працює за новітніми технологіями завод з переробки твердих відходів, створено сучасне сміттєзвалище. У результаті – Виноградівська райрада за підтримки інвесторів з Мішкольця відкрила перше в області аналогічне підприємство. На разі досвід виноградівців запроваджується на Рахівщині, Хустщині, Великоберезнянщині, де туризм – провідна галузь.

“Сьогодні ми багато корисного почерпнули для себе, побачивши на власні очі, як по–сучасному налагоджено розвиток туристичної галузі на Івано–Франківщині. Це ще один доказ – нам потрібно зустрічатись частіше, бо ніщо не замінить ділового спілкування із добрим сусідом, а тим більше, якщо сусід уміє ще й добре господарювати. Користуючись нагодою дякую за теплий прийом і від імені обласної ради, від себе особисто запрошую вас на Закарпаття”, – підсумував Михайло Кічковський, надавши слово Олександру Марченку, який презентував стан та перспективи розвитку туристично–рекреаційної галузі Закарпаття, привізши із собою три іміджові галузеві фільми.
Івано–Франківська та Закарпатська області – завжди відкриті для гостей

Голова облради Івано–Франківської області Ігор Олійник у вітальному слові інформував присутніх про свій рідний край: за адміністративно – територіальним поділом область налічує 14 районів і 15 міст, 5 із яких – обласного підпорядкування, 24 селища і 765 сіл, які об‘єднані у 477 сільських радах. Населення області складає один мільйон 390 тисяч 700 осіб. Понад 40 відсотків території області вкрито лісами, які становлять 10 частину всіх лісових ресурсів краю. В етнографічному вимірі Івано–Франківщина складається з Опілля, Покуття, Гуцульщини, Бойківщини, має багату культурно–історичну спадщину – понад 3,5 тис. пам‘яток історії і культури.

В області функціонують 14 державних і 83 громадських музеїв, Національний заповідник "Давній Галч". В області діє 531 місцева рада різних рівнів. Інтереси територіальних громад краю представляють понад 10 тисяч депутатів. Обласна рада складається із 120 депутатів.

“Приємно відзначити, – зазначив Ігор Мирославович, – що роль Івано–Франківщини на туристичному ринку України з кожним роком зростає. Туристичну галузь визнано пріоритетним напрямком розвитку економіки регіону. Для прикладу: за 2006 р. туроператори та турагенти обслужили понад 325 тис. осіб, що у 2, 2 раза більше, ніж за 2005 р. Лище гірськолижний комплекс "Буковель", куди ми навідаємось після засідання, за період своєї діяльності сплатив до регіонального бюджету понад два з половиною мільйони гривень податків та зборів. 90 % бюджету села Поляниця складають надходження від туркомплексу "Буковель", де працює 150 місцевих жителів. Об‘єктивно наш регіон має усі передумови для інтенсивного розвитку внутрішнього та іноземного туризму”.

Начальник управління туризму головного управління туризму і культури Івано–Франківської області ОДА Ольга Соколова та виконавчий директор Ради з туризму Карпатського регіону Наталя Гасюк видали, як мовиться, на гора інформацію щодо стану та перспектив розвитку туристично–рекреаційної галузі. В області, казали вони, усе, починаючи від первозданного природного потенціалу, збереження стародавніх традицій та звичаїв до унікальних об‘єктів історико–культурної спадщини здатне зацікавити подорожуючих. В області діє Програма розвитку туризму на 2002–2010 рр., а на дев‘ятій сесії обласної ради затверджено Стратегію розвитку та маркетингу туризму Івано–Франківщин до 2015 р. Особливо актуальним є розвиток сільського туризму. Сьогодні понад 300 сільських підприємливих господарів приймають туристів у своїх садибах. На розвиток сільського зеленого туризму прийнята відповідна обласна програма. До речі, результати досліджень доводять, що на обслуговування одного іноземного туриста в країні гарантує 5–10 додаткових робочих місцьКрім того, галузь активно підтримує національні традиції, стимулює розвиток народних промислів, вимагає збереження природи і створення сприятливих умов для свого розвитку.

“З цього приводу, – підкреслив Ігор Мирославович, – хочу наголосити, що туристично приваблива Івано–Франківщина, як і Закарпаття, завжди відкрита для гостей, готова до співпраці з інвесторами – як вітчизняними, так і зарубіжними. Та попри значні досягнення, туристична галузь наших двох сусідніх областей має чимало проблем, які необхідно вирішити найближчим часом. Зокрема, що стосується дієвішої державної підтримки. Якщо ми вболіватимемо більш наполегливо за розвиток наших туристичних регіонів, то у нас із вами усе вийде”.

На цій оптимістичній ноті голови облрад підписали угоду регіонального розвитку співпраці між Закарпатською та Івано–Франківською областями й обмінялися сувенірами.

А ТИМ ЧАСОМ...

А тим часом у великому залі приватного пансіонату “Первоцвіт”, що належить родині Михайлюків із Яремчі, чекала добросусідська гостина із смачною кулешою та грибною поливкою.

– А тепер – на Буковель, – покерувала Ольга Соколова і приєдналась до закарпатської групи. Дорогою туди розповідала, ні, оспівувала, чарівні кутки Косівщину, Коломию, де розташований музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, а також Музей писанки – єдиний у світі музей писанкового розпису, фестиваль "Карпатський вернісаж", гуцульські фестивалі, сільський зелений туризм, в рамках якого івано–франківці вже відпрацювали пілотний проект на території Яремчівської міськради тощо. Варто сказати, зазначила вона, що розвиток сільського зеленого туризму – це оптимальний спосіб подолати депресивність гірських районів, бідність, безробіття. Але, зазначила пані Ольга, наша гордість – "Буковель”, де діє 50 км. підготовлених трас, лижна школа, дитячий майданчик. І на ходу запропонувала Олександру Марченку спільно порушити клопотання, аби систематизувати ознакування пам‘яток природи, історії та архітектури, якими славляться наші регіони. Бо цього в Україні ще немає. На дорогах, крім знаків ДАЇ, ніяких інших. А тому туристу зорієнтуватися важко, і, казала вона, мене це вражає і болить.

Логічно. Хоча мене вразило дещо інше. Роздані закарпатцям буклети з питань рекреації і туризму – просто фантастичні. Їхнє оформлення, начиння, фотографії – усе підкреслює особливість регіону і любов до нього з боку громади. Кожному, хто візьме в руки їх, спаде на думку одне: тут – цікаво.

ДОВІДКА. За словами пані Соколової, на Івано–Франківщині понад 100 тис. грн. витрачено на випуск інформаційних посібників, буклетів, довідкову літературу. Авжеж, щоб тебе оцінили, треба, щоб тебе знали.

БУКОВЕЛЬ — ТИ І ПІСНЯ, І КРАСА

З чим можна порівняти Буковель? Хіба з горою, що вища за Буковель. А такими є Говерла і Драгобрат – такі чарівні, звабливі і недоступні. А тут ми під’їхали автобусом під саму гору і через п’ять хвилин група сиділа на підйомниках.

– Ми намагаємося зустріти гостинно кожного туриста, добагнути йому, – підсумовувала пані Соколова. – Бо, приїхавши в наш край, він залишить свої гроші тут, які підуть у місцевий бюджет.

– Іншими словами, ваша душа, очі і враження від нашого краю – найцінніша інвестиція для нас, – так тонко доповнив Ольгу Соколову заступник Яремчанського міського голови Ігор Яківчук.

… Переповнені враженнями та інформацією, голови облрад і райрад піднялись на вершину Буковель. Хтось захоплено вигукнув:

– У вас тут – мала Швейцарія!

На що пані Соколова відповіла:

– Ні, у нас – велика Україна, заради її громадян й зустрілись дві обласні ради.

Ось чому зрозумілим є бажання обох рад не зупинятись на досягнутому, а завойовувати нові позиції на туристичному ринку України. Однак те, як закарпатці наступають на п’яти івано–франківцям, про що попереджали Ольгу Соколову в Міністерстві, і про що вона охоче розповіла нам, – це вже інша історія. Історія, яка творитиметься уже в рамках Угоди, підписаної двома головами обласних рад, які започаткували гідну сторінку добросусідства й партнерських стосунків, виходячи з потреб сьогодення – зберегти традиції рідної землі та примножити багатства рідного краю.. Вічні цінності.
Анна РОМАНЕНЧУК, "Новини Закарпаття" (скорочено)
26 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини