Олександр Ковач: "Добре молоде вино — божоле — вийде лише із здорового винограду"

У вересні закладають молоде вино. Цей напій у Франції називають божоле. П’ють, коли ще грає — процес бродіння незакінчений. Молодим буде три місяці. Далі стане ординарним.

Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень
Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень

— Добре молоде вино вийде лише із здорового винограду. Грона не можна збирати після дощу, бо з ягід вимивається цукристість. Бажано зривати їх зранку, доки холодні. Якщо виноград прогріється на сонці, почнеться дике бродіння, — розповідає 40-річний Олександр Ковач,  закарпатський винороб із села Концово на Закарпатті. — Зібраний виноград одразу пропускаю через дробилку. Маю хорошу, італійську машинку. Вона відділяє ягоди від гілок. Якщо виноград спресувати з гребнями, під час бродіння вони зіпсують смак, нададуть терпкості.

Червоне й біле вино Олександр Ковач готує за різними технологіями.

— Щоб напій був червоним, подрібнені на дробилці виноградини залишаю на два-три дні у чані. Під час бродіння із шкірки відходить екстракт-фарбник, який забарвлює. Після цього виноград пресую — віддавлюю з нього сік.

Для білого ягоди після дробилки пускає під прес. Сік заливає у металеві діжки або скляні банки, ставить у темне місце. Залишає на 21 день бродити. Потім переливає у чисту посудину. За місяць напівдозріле молоде вино можна пити.

— На п'ятий–сьомий день бродіння виноградний сік має перші ознаки вина. В народі його називають бурчаком або бражкою. Її корисно пити — чистить шлунок.

Аби напій не зіпсувався, господар заливає діжку по вінця. Постійно знімає наліт.

— Вино боїться повітря. Окислюється, може скиснути. Тому над корком встановлюю гідрозатвор. Завдяки йому, вуглекислий газ виходить через воду, а потрапити всередину кисень не може.

Цукор краще не додавати. Інакше зіпсується виноградний екстракт.

— З відкритої бочки напій одразу слід розлити по бутлях. Так він буде захищений від повітря, довше простоїть.

Молоде вино можна робити з кількох сортів винограду. Називають таке купажним.

— На Закарпатті цей процес називають вмінням женити вина. Із купажних я готую два види. Перше, це рожеве напівсолодке "Розалін". Змішую біле Каберне Совіньйон із вином з лісових ягід. Його п'ють до десертів. Інший купаж — "Червоний букет". Роблю із чотирьох сортів — Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Кадарки. Рекомендую до шашлику.

Спробувати молоде вино можна на святі "Закарпатське божоле" 20–21 листопада в центрі Ужгорода.

Напій п'ють залпом


38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.


 


Дубові бочки миють тричі на сезон


Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах.

Напій п'ють залпом

38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.

Дубові бочки миють тричі на сезон

Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах. 

Сніжана Русин, Gazeta.ua

30 вересня 2010р.

Теги: вино, божоле, виноград

FacebookTwitterdel.icio.us

НОВИНИ: Соціо

20:28
/ 1
На війні з росією поліг Богдан Флейса з Олександрівки Хустської громади
22:52
Мукачево виділило ще понад 33 млн грн на підтримку сил оборони
14:16
/ 8
У циганському таборі села Гать на Берегівщині чоловік знущався над конем – тварину забрали, а власника судитимуть
02:54
143 освітян Закарпаття отримали сертифікат, що засвідчує їх право брати участь в експертній діяльності
00:27
/ 3
Хірург Павло Іванчов, якого вночі у власному будинку разом з дружиною вбив російський безпілотник, народився на Закарпатті і закінчив УжНУ
22:54
/ 9
На Закарпатті медзаклади замовили "ковбасу", дешевшу за туалетний папір – "Наші гроші"
19:24
/ 1
У Мукачеві попрощаються з 58-річним Ігорем Потапенком, що помер на службі
14:59
ФОТОФАКТ. На будівлі Закарпатської ОВА вивісили кримськотатарський прапор
14:34
Закарпаття отримало 6 реанімобілів – від Саудівської Аравії та МОЗ
11:26
/ 1
На Закарпатті торік майже 150 громадян вказали у декларації дохід у понад 1 млн грн
00:29
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Мотиль з Липецької Поляни на Хустщині
23:55
/ 8
Керівника Мукачівського РТЦК Пільгуя звільнили і, ймовірно, переведуть в бойовий підрозділ
20:15
/ 13
На полонині Рівна депутати "порізали" майже 10 га під дороги, які передають у оренду компанії екснардепа Єфімова
15:39
У Стройному на Свалявщині провели в останню дорогу Івана Щадея, що поліг ще у грудні 2023-го на Харківщині
11:11
/ 4
На війні з росією поліг 22-річний Ярослав Мадар з Дубового на Тячівщині
01:09
/ 5
Феномен Сергія Федаки
23:39
/ 14
В Ужгороді відзначать 100-річчя відомого церковного і громадського діяча Юрія Федаки
13:23
У Сасівці на Мукачівщині попрощаються з В'ячеславом Прокопом, що загинув ще в 2022-му
11:12
/ 1
На війні з росією поліг 27-річний Артур Штефуца з Хуста
20:26
Землю під дитячою залізницею в Ужгороді передали у власність міста
17:49
/ 1
У Мукачеві в суботу попрощаються з полеглим на війні з росією Золтаном Попом
16:56
/ 1
Ужгородські депутати внесли 1 млн грн, виділених торік, до статутного фонду міського притулку для собак
13:23
/ 9
Ужгородська міськрада "купила" місцеві БЕБ і поліцію за понад 50 млн грн з бюджету
20:38
На війні з росією поліг 55-річний прикордонник Іван Мешко з Ракова на Ужгородщині
14:59
/ 1
У пʼятницю у Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Андрієм Газдиком
» Всі новини