Олександр Ковач: "Добре молоде вино — божоле — вийде лише із здорового винограду"

У вересні закладають молоде вино. Цей напій у Франції називають божоле. П’ють, коли ще грає — процес бродіння незакінчений. Молодим буде три місяці. Далі стане ординарним.

Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень
Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень

— Добре молоде вино вийде лише із здорового винограду. Грона не можна збирати після дощу, бо з ягід вимивається цукристість. Бажано зривати їх зранку, доки холодні. Якщо виноград прогріється на сонці, почнеться дике бродіння, — розповідає 40-річний Олександр Ковач,  закарпатський винороб із села Концово на Закарпатті. — Зібраний виноград одразу пропускаю через дробилку. Маю хорошу, італійську машинку. Вона відділяє ягоди від гілок. Якщо виноград спресувати з гребнями, під час бродіння вони зіпсують смак, нададуть терпкості.

Червоне й біле вино Олександр Ковач готує за різними технологіями.

— Щоб напій був червоним, подрібнені на дробилці виноградини залишаю на два-три дні у чані. Під час бродіння із шкірки відходить екстракт-фарбник, який забарвлює. Після цього виноград пресую — віддавлюю з нього сік.

Для білого ягоди після дробилки пускає під прес. Сік заливає у металеві діжки або скляні банки, ставить у темне місце. Залишає на 21 день бродити. Потім переливає у чисту посудину. За місяць напівдозріле молоде вино можна пити.

— На п'ятий–сьомий день бродіння виноградний сік має перші ознаки вина. В народі його називають бурчаком або бражкою. Її корисно пити — чистить шлунок.

Аби напій не зіпсувався, господар заливає діжку по вінця. Постійно знімає наліт.

— Вино боїться повітря. Окислюється, може скиснути. Тому над корком встановлюю гідрозатвор. Завдяки йому, вуглекислий газ виходить через воду, а потрапити всередину кисень не може.

Цукор краще не додавати. Інакше зіпсується виноградний екстракт.

— З відкритої бочки напій одразу слід розлити по бутлях. Так він буде захищений від повітря, довше простоїть.

Молоде вино можна робити з кількох сортів винограду. Називають таке купажним.

— На Закарпатті цей процес називають вмінням женити вина. Із купажних я готую два види. Перше, це рожеве напівсолодке "Розалін". Змішую біле Каберне Совіньйон із вином з лісових ягід. Його п'ють до десертів. Інший купаж — "Червоний букет". Роблю із чотирьох сортів — Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Кадарки. Рекомендую до шашлику.

Спробувати молоде вино можна на святі "Закарпатське божоле" 20–21 листопада в центрі Ужгорода.

Напій п'ють залпом


38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.


 


Дубові бочки миють тричі на сезон


Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах.

Напій п'ють залпом

38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.

Дубові бочки миють тричі на сезон

Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах. 

Сніжана Русин, Gazeta.ua

30 вересня 2010р.

Теги: вино, божоле, виноград

НОВИНИ: Соціо

13:46
Поліцейського із Закарпаття нагородили орденом «За мужність» Фото новина
12:47
/ 1
Поліцейські Ужгорода встановили підлітків, які розважалися на даху багатоповерхівки
11:42
На Петросі підготували тимчасовий прихисток для безпечного перебування туристів Фото новина
10:07
Двоє перевізників на Закарпатті оштрафовані на 17 000 грн Фото новина
09:12
У Берегові попрощалися з полеглим Героєм Бабелла Бейлом Фото новина
20:40
"Новий Донбас" на Закарпатті: що громади подали у пропозиціях до нової Схеми планування області? Частина 2
18:21
Помер військовослужбовець з Косівської Поляни на Рахівщині Тимур Колачук Фото новина
16:49
/ 9
Єпископ Мукачівської греко‑католицької єпархії зустрівся з Папою Римським у Ватикані Фото новина
15:52
Вже завтра у Мукачеві відкриють магазин європейського бренду JYSK Фото новина
12:50
На Берегівщині підтвердили загибель Миколи Кіяна, який рік вважався зниклим безвісти Фото новина
11:04
/ 1
На Закарпатті зафіксували критичні порушення прав дитини Фото новина
10:07
У Мукачеві нетверезий водій вилетів у кювет Фото новина
09:02
/ 2
В Ужгороді запустили новий автобусний маршрут
16:58
У Мукачеві цього тижня відкривається Retail Park з розіграшем iPhone 17
10:08
У Мукачеві патрульні затримали водія у стані сильного алкогольного сп’яніння Фото новина
23:31
/ 1
Закарпаття у нотатках Дмитра Донцова за 1918-1919 роки
21:38
/ 1
"Новий Донбас" на Закарпатті: що громади подали у пропозиціях до нової Схеми планування області? Частина 1
08:57
/ 1
На Закарпатті прикордонники зустріли Вифлеємський вогонь миру Фото новина
17:23
/ 1
Офіцера 128-ї Закарпатської бригади Василя Полянчича нагородили «Хрестом бойових заслуг» Фото новина
15:36
Прикордонники Чопського загону затримали двох іноземців на Закарпатті Фото новина
13:19
В Ужгороді водій BMW керував авто у стані алкогольного сп’яніння
16:00
У Львові завтра попрощаються зі Степаном Гігою
14:13
У Данилівці на Берегівщині підтвердили загибель на війні прикордонника Мирослава Матьовки Фото новина
20:44
/ 3
Пішов із життя легендарний закарпатський співак Степан Гіга
18:02
/ 1
В Ужгороді попрощалися з головним сержантом Володимиром Бирою Фото новина
» Всі новини