Олександр Ковач: "Добре молоде вино — божоле — вийде лише із здорового винограду"

У вересні закладають молоде вино. Цей напій у Франції називають божоле. П’ють, коли ще грає — процес бродіння незакінчений. Молодим буде три місяці. Далі стане ординарним.

Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень
Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень

— Добре молоде вино вийде лише із здорового винограду. Грона не можна збирати після дощу, бо з ягід вимивається цукристість. Бажано зривати їх зранку, доки холодні. Якщо виноград прогріється на сонці, почнеться дике бродіння, — розповідає 40-річний Олександр Ковач,  закарпатський винороб із села Концово на Закарпатті. — Зібраний виноград одразу пропускаю через дробилку. Маю хорошу, італійську машинку. Вона відділяє ягоди від гілок. Якщо виноград спресувати з гребнями, під час бродіння вони зіпсують смак, нададуть терпкості.

Червоне й біле вино Олександр Ковач готує за різними технологіями.

— Щоб напій був червоним, подрібнені на дробилці виноградини залишаю на два-три дні у чані. Під час бродіння із шкірки відходить екстракт-фарбник, який забарвлює. Після цього виноград пресую — віддавлюю з нього сік.

Для білого ягоди після дробилки пускає під прес. Сік заливає у металеві діжки або скляні банки, ставить у темне місце. Залишає на 21 день бродити. Потім переливає у чисту посудину. За місяць напівдозріле молоде вино можна пити.

— На п'ятий–сьомий день бродіння виноградний сік має перші ознаки вина. В народі його називають бурчаком або бражкою. Її корисно пити — чистить шлунок.

Аби напій не зіпсувався, господар заливає діжку по вінця. Постійно знімає наліт.

— Вино боїться повітря. Окислюється, може скиснути. Тому над корком встановлюю гідрозатвор. Завдяки йому, вуглекислий газ виходить через воду, а потрапити всередину кисень не може.

Цукор краще не додавати. Інакше зіпсується виноградний екстракт.

— З відкритої бочки напій одразу слід розлити по бутлях. Так він буде захищений від повітря, довше простоїть.

Молоде вино можна робити з кількох сортів винограду. Називають таке купажним.

— На Закарпатті цей процес називають вмінням женити вина. Із купажних я готую два види. Перше, це рожеве напівсолодке "Розалін". Змішую біле Каберне Совіньйон із вином з лісових ягід. Його п'ють до десертів. Інший купаж — "Червоний букет". Роблю із чотирьох сортів — Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Кадарки. Рекомендую до шашлику.

Спробувати молоде вино можна на святі "Закарпатське божоле" 20–21 листопада в центрі Ужгорода.

Напій п'ють залпом


38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.


 


Дубові бочки миють тричі на сезон


Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах.

Напій п'ють залпом

38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м'ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.

Дубові бочки миють тричі на сезон

Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом'якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип'ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб'є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах. 

Сніжана Русин, Gazeta.ua

30 вересня 2010р.

Теги: вино, божоле, виноград

НОВИНИ: Соціо

18:28
Закарпаття долучилося до Радіодиктанту національної єдності
17:15
В Ужгороді п'яний водій виїхав на зустрічку і зіткнувся з іншим авто Фото новина
16:45
Прикордонники Чопського загону долучилися до написання радіодиктанту національної єдності Фото новина
16:42
На Закарпатті рятувальники допомогли туристці, яка загубилася в засніжених горах Фото новина
15:55
Тимчасові обмеження руху транспорту через ПП "Солотвино – Сігету-Мармацієй" продовжено на ще понад місяць
14:19
/ 2
У Мукачеві затримали злочинну групу, що торгувала наркотиками й переправляла чоловіків за кордон Фото новина
13:14
/ 3
Перевізників на Закарпатті покарали за руйнування доріг перевантаженими фурами Фото новина
12:20
На ПП «Ужгород – Вишнє Нємецьке» митники виявили 450 вінілових платівок Фото новина
11:13
На Закарпатті відкриють виставку ветерана війни Сергія Лендєла «Барви рідного краю»
10:04
На Донеччині поліг уродженець Ясіні на Рахівщині Іван Ігнатко Фото новина
09:03
Гірські рятувальники надали допомогу матері з дитиною на Говерлі Фото новина
17:41
Дев’ять Героїв Рахівщини увічнені на меморіальних дошках Фото новина
16:37
Folkband “Бабовка” гідно представив Закарпаття в Іспанії Фото новина
15:19
В Ужгороді попрощаються із полеглим на війні з рф захисником Павлом Саєнком Фото новина
12:42
/ 13
У Мукачеві під час спецоперації затримали 12 наркоділків Фото новина
10:35
На Піп Івані Чорногірському — мороз і сильний вітер Фото новина
08:58
Закарпаття долучиться до Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності
21:58
/ 4
На війні з росією поліг Валентин Ряшко з Підполоззя на Мукачівщині Фото новина
21:11
/ 3
Ціна кіловата – Українські Карпати. Сім високогірних хребтів хочуть забудувати вітряками
18:54
У Дмитрівську поминальну суботу прикордонники Чопського загону молилися за полеглих побратимів Фото новина
17:49
/ 1
В Ужгороді суд оштрафував шахрая, який обманом продав "амуніцію" для дронів
17:44
На Сумщині поліг Мирослав Чобаль з Сімерок Перечинської громади Фото новина
17:02
/ 13
Незабаром Закарпатський апеляційний суд отримає 10 суддів, кількох кандидатів ще очікує співбесіда на "пленарці" ВККС
15:34
/ 5
Поліція розслідує випадок жорстокого поводження з собакою в Мукачеві Фото новина
13:13
Вихідні на Закарпатті будуть хмарними та з дощем
» Всі новини